Forebyggelse af indlæggelser ved etablering af en tværsektoriel udredningsenhed i samarbejde med Bispebjerg Hospital
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender etablering af en tværsektoriel udredningsenhed i samarbejde med Bispebjerg Hospital.
Problemstilling
En undersøgelse af akutte indlæggelser på Bispebjerg Hospital viste, at 14 % af indlæggelserne var forebyggelige.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker i samarbejde med Bispebjerg Hospital at etablere en tværsektoriel udredningsenhed i en to-årig projektperiode.
Der er behov for at afprøve nye måder at samarbejde på mellem hospital og kommune. Hospitalerne bliver fortsat mere specialiserede, der kommer nye velfærdsteknologier og en ændret klinisk grundstruktur. Det skaber behov for nye tilbud, som kan bygge bro mellem hospitals- og kommunetilbud.
Hertil kommer, at kommunerne på grund af ændringer i sundhedsvæsenet får nye og ændrede patientgrupper, hvilket giver et øget behov for lægefaglig back up og supervision. Derfor har Københavns Kommune en interesse i at afprøve forskellige modeller for, hvordan det lægefaglige samspil med hospitalet organiseres mest hensigtsmæssigt.
Forebyggelse af indlæggelser er et prioriteret politisk mål i Sundhedsaftalen for Region Hovedstaden. Den tværsektorielle udredningsenhed er konkret aftalt, som et mål i tillægsaftalen mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden, og er beskrevet under overskriften 'Tidlig indsats'.
Kommunernes Landsforenings (KL) udspil om 'Det nære sundhedsvæsen' har også forebyggelse af indlæggelser som en del af anbefalingerne, herunder betydningen af tilgængelig lægelig viden for kommunerne.
Løsning
Den tværsektorielle udredningsenhed etableres i et samarbejde mellem Københavns Kommune og Bispebjerg Hospital med forventet åbning i september 2012.
Gennem hurtig udredning, vurdering og igangsætning af behandling af sårbare ældre kan antallet af indlæggelser reduceres. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen leverer sygepleje, omsorg og mobilisering, mens Bispebjerg Hospital stiller specialekompetente læger, diagnostik og behandling til rådighed.
Principperne for visitation er, at når den praktiserende læge eller vagtlæge ringer til hospitalet angående en borger, er det den centrale visitation på Bispebjerg Hospital, som vurderer, om borgeren skal på den tværsektorielle udredningsenhed.
Enheden placeres på Bispebjerg Hospital, hvor borgeren vil få tilbudt en helhedsvurdering af vedkommendes situation. Borgeren vil få hjælp til mobilisering og få tilbudt sygeplejefaglig indsats, lægelig udredning og diagnosticering. Ved behov vil behandling blive iværksat, og borgerens medicin vil blive gennemgået. Medarbejderne på enheden sikrer desuden en koordineret hjemkomst og opfølgning.
Målgruppen er ældre medicinske patienter på 65+ år. Borgerne skal have somatisk sygdom, hvor de ikke umiddelbart har behov for at blive indlagt, og hvor forventningen er, at borgeren hurtigt vil kunne blive sendt hjem igen til egen bolig eller en midlertidig døgnplads i kommunen. Målgruppen stiller store krav til udredning, behandling og pleje, fordi der ofte er tale om borgere med diffuse symptomer og flere sygdomme på samme tid. Borgere under 65 år kan i en senere fase inkluderes i projektet.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer, at der i starten vil komme omkring 120 borgere om måneden i enheden. Det er endnu uvidst hvor mange borgere, der på sigt vil komme.
Indretning
Overordnet skal enheden være indrettet således, at borgerne mobiliseres mest muligt. Der skal være forskellige typer hvilemuligheder, da borgerne ikke skal være sengeliggende med mindre, det er nødvendigt. Tanken er, at borgerne ikke skal føle, de er indlagt eller hospitaliseret, både på grund af omgivelserne og på grund af den helhedsorienterede sygepleje, som de modtager.
Åbningstider og bemanding
Enheden vil være åben alle ugens dage fra kl. 9-22, og der bliver ansat seks kommunale sygeplejersker, som deler alle vagter. Der er seks pladser i enheden. Borgere som stadig er i enheden kl. 20 bliver vurderet med henblik på, om de kan hjemsendes til eget hjem eller en midlertidig kommunal døgnplads inden kl. 22. Hvis ikke det er muligt, vil de blive indlagt på Bispebjerg Hospital.
Høring
De Københavnske Ældreråd har afgivet høringssvar, jf. (bilag 1). Det fremgår heraf, at De Københavnske Ældreråd er meget tilfredse med projektet. De anser det som en del af løsningen på problemet med de ofte mangelfulde forhold for ældre medicinske patienter.
Økonomi
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens og Bispebjerg Hospitals vurdering er, at projektet vil medføre besparelser for kommunen, mens det efterlader en økonomisk usikkerhed for hospitalet. Det skyldes den grundlæggende incitamentstruktur i sundhedsvæsenet, idet hospitalet kan komme til at miste indtægter som følge af, at borgerne udredes uden at blive indlagt (lavere takst).
Der er udarbejdet en business case, som anslår, at ved opfyldelse af måltallet om, at der skal komme 120 borgere om måneden, vil Københavns Kommune opnå en besparelse på ca. 14,1 mio. kr. fordelt over 3 år, jf. tabel nedenfor. Der er her beregnet ud fra en takst på 10.000 kr. i kommunal medfinansiering pr. indlæggelse.
Det to-årige projektbudget er på 10,53 mio. kr. inklusiv evaluering af projektet.
Heraf udgør Københavns Kommunes udgift omkring 7 mio. kr. jf tabellen.
|
|
Sparet medfinansiering |
|
2012 |
1,2 |
2,0 |
0,8 |
2013 |
3,4 |
7,0 |
3,6 |
2014 |
2,4 |
5,1 |
2,7 |
I alt |
7,0 |
14,1 |
7,1 |
Hertil kommer eventuelt mindre udgifter til renovering og indretning.
Bispebjerg Hospital finansierer sin del af projektet via projektmidler fra Region Hovedstaden.
Københavns Kommunes del af projektet er i 2012 finansieret via budgettet til kommunal medfinansiering. Da enheden reducerer antallet af indlæggelser, reduceres udgiften til kommunal medfinansiering.
For 2013 og 2014 har Københavns Kommune mulighed for hel eller delvis finansiering fra den nationale pulje til udmøntning af handlingsplan for den ældre medicinske patient. Puljen udmøntes først med mulighed for ansøgning i efteråret 2012 og med virkning fra primo 2013. En foreløbig udgave af projektet har været præsenteret for Forebyggelses- og Sundhedsministeriet, Finansministeriet, KL og Danske Regioner. Der har været meget positiv respons, og mulighederne for tildeling af puljemidler vurderes derfor at være gode.
Hvis Københavns Kommune får dækket projektudgifterne via puljemidler, vil de opnåede besparelser fra projektet indgå i den aktivitetsbestemte medfinansiering af sundhedsvæsenet. Eventuel restfinansiering ved manglende puljemidler vil blive dækket af den aktivitetsbestemte mefinansiering af sundhedsvæsenet.
Anne Mette Fugleholm
/Jens Egsgaard