Mødedato: 24.04.2025, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar vedr. Politik for Udsatte Byområder 2025-2035

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget (TMU) har sendt forslag til ’Politik for Udsatte Byområder 2025-2035’ i intern høring. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) har udarbejdet forslag til høringssvar på vegne af Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU). Overordnet vurderes det, at forslag til Politik for Udsatte Byområder imødekommer behovet for at tænke københavnernes fysiske, mentale og sociale sundhed og trivsel ind i arbejdet med at løfte de udsatte byområder.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte forslag til høringssvar fra udvalget vedr. ny Politik for Udsatte Byområder (bilag 2).

Problemstilling

Københavns Kommune (KK) har siden 2011 haft en Politik for Udsatte Byområder. Den gældende politik, som blev politisk godkendt i 2017, udløber i 2025. Selvom KK er nået langt med at løfte de udsatte byområder, er der fortsat ulighed mellem de udsatte byområder og det øvrige København. Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) har i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet forslag til en ny Politik for Udsatte Byområder 2025-2035 (bilag 1), som er sendt i intern høring i udvalgene. Parallelt hermed har TMF haft forslag til Politik for Udsatte Byområder i ekstern høring fra den 5. februar til den 5. marts 2025. Der er kommet tre høringssvar på sundheds- og omsorgsområdet, som forvaltningen har håndteret.

Løsning

Det vurderes, at SUFs forslag om at tænke københavnernes fysiske, mentale og sociale sundhed og trivsel ind i politikken i vidt omfang er blevet imødekommet i det foreliggende udkast.

Forslag til ny Politik for Udsatte Byområder tager afsæt i to strategiske mål, som skal bidrage til at sikre, at færre byområder i 2035 er udpeget som udsatte, og at ingen områder er i risiko for at komme på statens parallelsamfundsliste. De to mål er:

  1. Alle københavnere skal have gode livschancer og muligheder, uanset hvor de bor
  2. Alle københavnere skal opleve trygge og attraktive byområder, der skaber rammerne for et godt liv.

SUF har udarbejdet et udkast til høringssvar (bilag 2), som anerkender, at sundheds- og omsorgsområdet indgår i politikudkastet og er skrevet eksplicit frem under begge strategiske mål.

Under politikkens første mål fremgår det, at KK vil ”samarbejde med bl.a. den lokale lægepraksis, boligsociale helhedsplaner og foreningslivet om at fremme trivsel og skabe rammer for sunde fællesskaber” (Bedre trivsel og sundhed for københavnere i alle aldre). I lyset af sundhedsreformen lægges der i forslag til udvalgets høringssvar op til også at nævne regionen som en vigtig samarbejdspartner i denne sammenhæng. Under andet mål fremgår det, at ”udsatte byområder skal have forskellige rekreative tilbud, der understøtter fysisk og mental trivsel for københavnere i alle aldre” (Rekreative tilbud til alle).

Der lægges op til, at politikkens strategiske mål skal udmøntes gennem en samlet handleplan, der som udgangspunkt vil blive ajourført hvert andet år. Det er vigtigt, at der sikres sammenhæng til kommunens indsats i regi af Borgmesterforum for udsatte boligområder, så arbejdet med at løfte henholdsvis udsatte byområder og boligområder ikke foregår i parallelle spor, men derimod gensidigt understøtter hinanden.

SUF og de øvrige forvaltninger vil blive involveret i udarbejdelsen af en handleplan, hvilket forventes igangsat i efteråret 2025. SUF vil lægge vægt på, at konkrete initiativer i handleplanen så vidt muligt er i samarbejde mellem flere forvaltninger.

Eksterne høringssvar på sundheds- og omsorgsområdet

Der er kommet tre eksterne høringssvar på sundheds- og omsorgsområdet. Valby Lokaludvalg og Brønshøj-Husum Lokaludvalg har foreslået, at bekæmpelse af ensomhed skrives frem i politikken, mens Kgs. Enghave Lokaludvalg har foreslået, at politikken adresserer et behov for bedre lægedækning i Sydhavnen. SUF har ikke vurderet, at de tre høringssvar giver anledning til ændringer i politikforslaget, da der allerede er fokus på mental sundhed og trivsel, og da lægedækning er et regionalt ressortområde. Der vil eventuelt kunne arbejdes konkret med ensomhed i de udsatte byområder i regi af den kommende handleplan for området.

Indkomne bemærkninger fra den eksterne høring til politikken på sundheds- og omsorgsområdet samt SUFs svar herpå fremgår af bilag 3, som er oversendt til TMF ultimo marts måned.    

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med SOUs godkendelse sender forvaltningen udvalgets høringssvar til TMF. Et endeligt politikudkast forelægges til godkendelse i TMU den 26. maj, i Økonomiudvalget (ØU) den 17. juni og i Borgerrepræsentationen (BR) den 26. juni 2025.

 

 

Karen Nørskov Toke

  / Katrine Schjønning

Til top