Orientering om pilottesten af akkrediteringsstandarderne
Orientering om pilottesten af akkrediteringsstandarderne
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 24. april 2008
7. Orientering om pilottesten af akkrediteringsstandarderne
SOU 58/2008 J.nr. 5/2008
|
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har
netop afsluttet pilottest af de første kommunale akkrediteringsstandarder
udviklet i Den Danske Kvalitetsmodel. Der gives en orientering om pilottesten.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om gennemførelsen af pilottest af første generation akkrediteringsstandarder til efterretning 2. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen senere på året fremlægger indstilling om forslag til plan – herunder også forslag til organisation og overslag over økonomi – for afprøvning af koncept for akkreditering af ydelser efter Sundheds- og Servicelov i forvaltningen |
Sundheds- og
Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2008 Udvalget godkendte indstillingen. |
Problemstilling
Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM) er et fælles kvalitetsudviklings- og akkrediteringssystem for det danske sundhedsvæsen. Forvaltningen deltager i udviklingen af akkrediteringsstandarder for kommunale sundhedsydelser i regi af DDKM og valgte derfor at deltage i en pilottest af de første akkrediteringsstandarders forståelighed og målbarhed. Sundheds- og Omsorgsudvalget tog forvaltningens orientering herom til efterretning på udvalgets møde den 22. november 2007 (SOU 298/2007 J.nr. 48/2007). Sideløbende med udrulningen af DDKM, som for nuværende ensidigt er rettet mod ydelser efter Sundhedsloven, er der påbegyndt nationale tiltag (fx ved kvalitetsreformen og Danske Regioners kvalitetsmodel på det sociale område) om udvikling af akkrediteringsmodeller for ydelser under Serviceloven, herunder akkreditering af dagtilbud og det sociale område. Forvaltningen vil aktivt følge denne udvikling tæt.
Løsning
Den Danske
Kvalitetsmodel
Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet
(IKAS) har ansvar for implementeringen af Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM).
DDKM er opbygget efter de samme principper som internationale
akkrediteringsmodeller. Modellens fokus er på patientforløb på tværs af
sundhedsvæsenets sektorer, imellem institutioner og internt i institutionerne.
DDKM er obligatorisk i sygehusvæsenet. I kommunerne er deltagelsen frivillig.
DDKM retter sig i første omgang alene mod ydelser inden for sundhedsloven.
Modellen består af en række akkrediteringsstandarder (kvalitetsmål) med indikatorer, som er delt op i henholdsvis generelle og sygdomsspecifikke forløbsstandarder om kliniske aktiviteter samt organisatoriske standarder om bagved liggende forhold og processer. Akkrediteringsstandarderne udgør gennem krav om regelmæssig selvevaluering, hvor enhederne selv vurderer i hvilket omfang, de lever op til standarderne, et redskab til intern kvalitetsudvikling og læring. Herudover vil standarderne danne grundlag for en ekstern vurdering ved IKAS. Der er på nuværende tidspunkt udviklet 16 akkrediteringsstandarder med tilhørende indikatorer inden for fem temaer. Temaerne er:
· diabetes
· medicinering
· træning
· koordinering, kontinuitet og overdragelse
· kvalitets- og risikostyring.
I bilag 1 kan de 16 akkrediteringsstandarder findes.
Pilottest
Pilottesten blev gennemført for og i tæt samarbejde med IKAS i december 2007 og januar 2008. Resultaterne af pilottesten blev afrapporteret til IKAS den 15. februar. Afrapporteringen er vedlagt i bilag 2.
Forvaltningen nedsatte forud for pilottestens start en koordinationsgruppe og en pilottestgruppe med ca. 40 deltagere fra enheder med sundhedsydelser efter Sundhedsloven. Deltagerne var både centrale og decentrale ledelsesrepræsentanter og/eller kernemedarbejdere beskæftiget på sundhedscentre, trænings- og aktivitetscentre, plejehjem/ boligenheder, hjemmesygeplejen, den kommunale tandpleje, Ældrekontorer og Pensions- og Omsorgskontorer. Pilottesten bestod af tre selvstændige faser:
I fase 1 foretog pilottestgruppen en vurdering af IKAS' forslag til en fordeling af akkrediteringsstandarder i pakker målrettet forskellige typer af kommunale enheder. Fasen bestod af en møderække med afsluttede fællesmøde, der ligeledes lagde op til fase 2 og 3.
I fase 2 foretog pilottestgruppen en vurdering af akkrediteringsstandardernes forståelighed og målbarhed. Fasen bestod af to workshops. Der indgik også i begge workshops et afsluttende gruppearbejde om og fælles diskussion af gevinster og barriere ved akkreditering samt krav og ideer til implementeringen af akkreditering i forvaltningen.
I fase 3 gennemførte to enheder henholdsvis Amagerbro Hjemmesygepleje og Plejecenteret Sølund en basisvurdering af deres opfyldelse af henholdsvis de fire akkrediteringsstandarder for medicinhåndtering og de fire akkrediteringsstandarder om kvalitets- og risikostyring.
Sigtet med pilottesten var fra forvaltningens side også at høste viden og indsigt i modellens anvendelighed, i forvaltningens nuværende kvalitetssikring, i krav til en fremtidig implementering og i at sprede viden i organisationen om kvalitetsudvikling af sundhedsydelser gennem akkreditering.
Pilottestens resultat
Pilottesten har tilført viden til forvaltningen, som direkte kan omsættes i det videre systematiske arbejde med kvalitetsudvikling og risikostyring. Samtidig har pilottesten spredt viden om DDKM i forvaltningen ved involvering af en række medarbejdere fra alle enhedstyper i pilottesten.
Helt konkret meldte forvaltningen tilbage til IKAS, at fordeling af akkrediteringsstandarder på enheder bør ske efter ydelser og ikke som foreslået efter enhedstype. Et forslag, som imødekommer forskelligheder i enhedernes organisering i den enkelte kommune og på tværs af kommuner. Forslaget er taget til efterretning af IKAS. Forvaltningen fandt akkrediteringsstandarderne generelt forståelige og indikatorerne målbare. Forvaltningen videregav til IKAS mange ændringsforslag til akkrediteringsstandarderne og påpegede en række uhensigtsmæssigheder.
Begge basisvurderinger viste, at arbejdet med akkrediteringsstandarder gav umiddelbar gevinst i forhold til deling af viden og identifikation af områder, hvor der er behov for forbedring. I begge de deltagende enheder har selvevalueringen givet anledning til ændringer eller identificeret fokuspunkter for det videre arbejde med kvalitetsudvikling.
Overordnet viste pilottesten, at en implementering af modellen kræver tæt ledelsesmæssig opbakning på alle niveauer, kompetenceudvikling af de medarbejdere, der skal være nøglepersoner i arbejdet med akkreditering decentralt og etablering af en egentlig kvalitetsorganisation med såvel lokal forankring, læring på tværs samt organisatorisk støtte til de decentrale enheder.
Økonomi
Udgifterne til pilottesten er afholdt inden for rammerne af forvaltningens almindelige drift.
Videre
proces
Forvaltningen deltager i de næste faser i udvikling af kommunale akkrediterings-standarder i regi af Den Danske Kvalit etsmodel. Forvaltningen vil som opfølgning på pilottesten udarbejde en plan for afprøvning af koncept for akkreditering af ydelser efter Sundheds- og Servicelov i forvaltningen. Planen vil blandt andet indeholde overordnede overvejelser om akkreditering af ydelser efter Sundheds- og Servicelov, konkrete forslag til valg af tema/er og til organisatorisk set up og overslag over økonomisk merudgift forbundet med afprøvningen.
Bilag
1. Kopi af 16 akkrediteringsstandarder
2. Evaluering af pilottest med tilhørende underbilag
Anne Mette Fugleholm / Lars Bo Bülow