Budget 2009
Budget 2009
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 24. april 2008
4. Budget 2009
SOU 62/2008 J.nr. 16/2008
Det samlede budgetforslag 2009 bestående af prioriteringsrum, ønskeliste,
udvalgsafsnit inkl. bevillingsoversigt, ydelseskatalog, foreløbigt takstbilag,
anlægsoversigt og investeringsforslag fremlægges til udvalgets godkendelse.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender endeligt prioriteringsrum, ønskeliste, udvalgsafsnit, ydelseskatalog, foreløbigt takstbilag, anlægsoversigt og investeringsforslag, 2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilkendegiver overfor Økonomiudvalget, at de ønsker udvalgte områder justeret i forhold til budgetmodellen jf. ønskelisteforslag 1 og 2, 3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i den videre budgetproces indarbejder tekniske korrektioner, 4. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager endelig stilling til takstkataloget i juni 2008, 5. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at investeringsforslag kvalificeres yderligere, herunder afstemmes med investeringsforslag fremsat af de øvrige forvaltninger, 6. at Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til at tilrette budgetprodukterne med henblik på at fremsende samlet budgetmateriale til Økonomiudvalget senest den 5. maj 2008. |
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet
den 24. april 2008 Udvalget
godkendte indstillingen. For så vidt
angår første at-punkt dog således, at: Prioriteringsrumsforslag 4 og 9 udmøntes
efter anden metode: I forhold
til forslag 4 – Energibesparelser som følge af adfærdsændringer – justeres teksten
til: Sundheds-
og Omsorgsforvaltningen finder det relevant og i overensstemmelse med
kommunens visioner, at der arbejdes med at skabe en mere energieffektiv
adfærd på forvaltningens arbejdspladser. Forvaltningen
vil implementere forslaget via den igangværende systematiske miljøledelsesindsats
herunder uddannelse og procesunderstøttelse i forhold til institutionerne.
Endvidere vil forvaltningen indarbejde forudsætningerne i
engangsinvesteringer, der kan fremme implementeringen herunder fx
energieffektivt udstyr. I forhold
til forslag 9 – mere effektiv hjemtagelse af sygedagpengerefusioner –
justeres teksten til: Forvaltningen
vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at arbejde for at indhente en langt
større del af sygedagpengerefusionerne, end det er tilfældet i dag. Forvaltningen
vil implementere forslaget via en konkret og systematisk uddannelsesindsats,
audit og proceskortlægning i relation til praksis vedr. indhentning af
sygedagpengerefusioner. Endvidere vil der blive lagt vægt på overfor
institutionerne at synliggøre effekten af implementeringsindsatserne,
herunder at realiseringen ikke i praksis vil påvirke institutionernes
budgetter. Endvidere
bortfaldt forslag 23 (tilpasning af visitationspraksis vedr. vaskeordning for
hjemmeboende). Det erstattes med ændringer i følgende
prioriteringsrumsforslag.
Sundheds-
og Omsorgsudvalget besluttede dermed, at det samlede budgetmateriale videresendes
til Økonomiudvalget. |
Problemstilling
På ordinært møde den 11. april traf udvalget beslutning om finansiering af prioriteringsrummet og fortsatte drøftelserne af ønskelisten.
De øvrige budgetprodukter - udvalgsafsnit, foreløbigt takstbilag, ydelseskatalog, anlægsoversigt og investeringsforslag - fremlægges til udvalgets godkendelse.
Den seneste befolkningsprognose er netop blevet offentliggjort og det har ikke været muligt for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at indarbejde de økonomiske konsekvenser af prognosen i det foreliggende budgetmateriale. Forvaltningen anmoder derfor om udvalgets godkendelse til at tilrette driftsrammer og investeringsoversigt i tråd med befolkningsprognosen og fremsende samlet budgetmateriale til Økonomiudvalget.
Løsning
Prioriteringsrum: På ordinært udvalgsmøde den 11. april traf udvalget endelig beslutning om samlet finansiering af prioriteringsrummet. I forhold til det fremsatte finansieringsforslag den 11. april indebærer beslutningen følgende ændringer:
· Energibesparelser ved bl.a. adfærdsændringer (daværende forslag 4) – indgår i prioriteringsrummet.
· Omlægning af indkøbsordning (daværende forslag 18) – indgår fortsat i prioriteringsrummet, men reduceres fra 1,5 til 1 mio. kr.
· Besparelse på partnerskaber (daværende forslag 26) – udgår af prioriteringsrummet
· Besparelse på daghjemspladser (daværende forslag 30) – indgår i prioriteringsrummet, men reduceres fra 2,2 til 1,5 mio. kr.
· Besparelse på § 79 samvirkende menigheder (daværende forslag 32) – udgår af prioriteringsrummet.
Ønskeliste: Forvaltningen har på udvalgets anmodning suppleret ønskelisten med yderligere 2 forslag, således at ønskelisten samlet består af 43 forslag. De nye forslag drejer sig om følgende:
· Analyseenhed på sundhedsområdet (forslag 16)
· Pulje til understøttelse af det frivillige arbejde (forslag 22)
De københavnske ældreråd har haft lejlighed til at kommentere prioriteringsrum og ønskeliste og høringssvaret fremlægges til udvalgets orientering, jf. bilag 8.
Sundheds- og Omsorgsudvalget bedes særskilt tilkendegive overfor Økonomiudvalget, at de ønsker udvalgte områder justeret i forhold til budgetmodellen. Baggrunden for forslagene er, at de pågældende områder ikke er demografiafhængige jf. ønskelisteforslag 1 og 2.
Udvalgsafsnit: Udkast til udvalgsafsnit er vedlagt til udvalgets godkendelse. Afsnittet fremhæver udvalgets sundheds- og ældrepolitikker samt primære udfordringer i årene fremover. Derudover indeholder afsnittet oversigt over udvalgets bevillinger.
Ydelseskatalog: Ydelseskataloget blev indført med den nye budgetmodel i 2006 med henblik på at skabe større gennemsigtighed i kommunens ressourceanvendelse. Ydelseskataloget er efterhånden blevet så detaljeret, at overskueligheden er begrænset og samtidig trækker udarbejdelsen store administrative veksler. Økonomiudvalget har derfor besluttet, at kataloget fremover skal omfatte maksimalt 10 ydelser pr. udvalg, som tilsammen dækker 70-80 procent af udvalgets budget.
Forvaltningen har udvalgt 10 ydelser, som dækker udvalgets primære opgaveportefølje indenfor sundhed og ældrepleje. Det drejer sig om sundhedscentre, genoptræning, medfinansiering af sundhedsvæsenet, hjælpemidler, plejeboliger, køb og salg af pladser, hjemmepleje og sygepleje, dagområdet, madudbringning og uddannelse.
Takstbilag: For at skabe større gennemsigtighed på tværs af udvalgene har Økonomiforvaltningen udarbejdet nye skabeloner til publicering af udvalgenes takster. Indholdet er uændret, om end forvaltningen har udeladt en række takster, som er nationalt og ikke kommunalt fastsat. Det drejer sig om servicebetaling, vejledende rådighedsbeløb og vejledende formuegrænse.
Den politisk vedtagne reduktion af taksten for hovedmåltider til hjemmeboende borgere er bibeholdt i taksterne for 2009. Grundet stigende priser på el og fødevarer er der dog behov for at genberegne en række af udvalgets takster. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil fremsætte revideret takstbilag til udvalgets godkendelse i juni 2008.
Anlægsoversigt: Sundheds- og Omsorgsudvalgets anlægsbudget i 2009 fremgår af anlægsoversigten. I henhold til retningslinierne skal anlægsoversigten afstemmes med anlægsrammerne. Det skal bemærkes, at det reelle anlægsbudget er større, idet en række moderniseringsprojekter mm. er forsinket. Disse anlægsudgifter finansieres via overførsler og fremgår ikke af den vedlagte oversigt.
Investeringsforslag: Reviderede investeringsforslag vedr. loftslifte, nyt pensionssystem og energibesparende tiltag fremlægges til udvalgets godkendelse. Da der er behov for at afstemme forslagene med de øvrige forvaltninger kan der være behov for at kvalificere forslagene yderligere, herunder evt. trække forslag tilbage, såfremt der er tale om overlappende forslag.
Videre proces
Budgetforslaget fremsendes til Økonomiudvalget senest 5. maj.
Revideret takstbilag fremsendes til Økonomiudvalget i juni efter at have været forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.
Den 25.-26. august førstebehandles budgetforslaget i ØU. 4.-8. september førstebehandles budgetforslaget i BR. 30. september andenbehandles budgetforslaget i ØU, og 9. oktober andenbehandles budgetforslaget i BR.
Bilag
1. Forslag til prioriteringsrum
2. Forslag til ønskeliste
3. Forslag til udvalgsafsnit
4. Forslag til ydelseskatalog
5. Forslag til foreløbigt takstbilag
6. Forslag til anlægsoversigt
7. Forslag til investeringer
8. Høringssvar fra de københavnske ældreråd
Hanne Baastrup / Andreas Jegstrup