Folkesundhedsplan for Kost 2003-2005
Folkesundhedsplan for Kost 2003-2005
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 24. april 2003
8. Folkesundhedsplan for Kost 2003-2005
SOU 313/2002 J.nr. 79/98
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Folkesundhedsplanen for Kost, 2003 – 2005.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen. Udvalget understregede, at indsatsen overfor overvægtige børn, også skal målrettes rettes til børn og deres forældre med anden etnisk baggrund end dansk.
Udvalget besluttede endvidere, at Folkesundhedsplanen for Kost fremover skal benævnes Folkesundhedsplanens delplan for Kost og Motion.
RESUME
Borgerrepræsentationen tilsluttede sig på mødet den 4. oktober 2001 de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet for 2002-2005, samt at der skal udarbejdes handleplaner for hvert indsatsområde (BR 397/01). Dette skete på baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtagelse af de overordnede målsætninger og indsatsmål den 6. august 2001 (SOU 228/2001).
Indstillingen indeholder forslag til Folkesundhedsplan for Kost for Københavns Kommune 2003- 2005 (bilag 1). Heri er indeholdt forslag om etablering af en motions- og kostrådgivning i tilknytning til almen praksis i Københavns Kommune (bilag 2).
Kosthandlingsplanen er udarbejdet af Sundhedsforvaltningen i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
For at nå det overordnede mål om, at flere københavnere skal spise sundt foreslås det, at der fokuseres på:
- At forebygge overvægt ved at fremme vægttab blandt københavnerne.
- Kostpolitik for Københavns Kommunes institutioner.
- Sund og økologisk skolemad for københavnske skolebørn.
Forebygge overvægt ved at fremme vægttab blandt københavnerne
Antallet af overvægtige københavnere er fra 1991 til 1999 steget med 30%, således er hver tredje voksne københavner nu overvægtig. Det betyder, at antallet af overvægtige københavnere nu overstiger antallet af dagligrygere.
Regeringen taler om en epidemisk stigning. Derfor har regeringen sat særlig fokus på overvægt, og i marts måned 2003 lancerede Danmark, som det første land i Europa, en national handlingsplan mod svær overvægt.
Der er i København behov for at forstærke den nuværende indsats samt igangsætte nye initiativer for, at der inden for planperioden 2003-2005 kan arbejdes intensivt og mere målrettet i forhold til at forebygge vægtstigning og fremme vægttab blandt københavnerne. Der er i særlig grad fokus på at etablere en motions- og kostrådgivning i tilknytning til almen praksis.
Det forslås, at motions- og kostrådgivningen etableres i borgernes nærmiljø i udvalgte bydele på fysioterapeutklinikker med faciliteter til holdtræning, samt lokaler der kan stilles til rådighed for kliniske diætister. Begrundelse for en samlet rådgivning er bl.a., at den påtænkte målgruppe for rådgivningen, overvægtige samt patienter med type-2 diabetes og forhøjet kolestorol, opnår det bedste resultat, hvis indsatsen består af både kostvejledning og motion.
Etablering og drift af en motions- og kostrådgivning anslås til 4.075.000 mio. kr. årligt. Der indgår en egenbetaling på 750,00 kr.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Folkesundhedsplanen for Kost, 2003 – 2005.
Kostpolitik for Københavns Kommunes institutioner
Der skal udarbejdes en overordnet kostpolitik for Københavns Kommunes institutioner, som kan medvirke til at sikre, at mad og måltider har et sundhedsfremmende og forebyggende sigte, der hvor kommunen møder borgerne. Kostpolitikken skal desuden give inspiration til, at de enkelte institutioner udarbejder lokale kostpolitikker (f.eks. på skolen, fritidshjem og klubber, daginstitutioner, plejehjem og hjemmepleje, idrætsklubber og kommunale arbejdspladser).
Sund og økologisk skolemad for københavnske skolebørn
Københavns Kommunes Uddannelses- og Ungdomsudvalg besluttede i maj 2001 at indføre en skolebespisningsordning for alle folkeskoler i kommunen over en 2-3 årig periode. På grund af ændrede økonomiske betingelser er perioden forlænget med to år. Alle Københavns Kommunes skoler skal derfor i 2006 tilbyde eleverne, at de kan købe sund, billig og fortrinsvis økologisk skolemad. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har vedtaget en bevilling til skolemaden indtil 2006.
Konklusion
Overordnet skal Folkesundhedsplanen for Kost ses som en mulighed for at få lagt en samlet strategi for kostområdet i Københavns Kommune til gavn for borgere og medarbejdere i kommunen. På denne baggrund indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Folkesundhedsplanen for kost, 2003-2005.