Redegørelse for Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget
Redegørelse for Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 24. april 2003
5. Redegørelse for Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget
SOU 84/2003 J.nr. 4/2002
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelse om Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget tog redegørelsen til efterretning, idet Sundhedsforvaltningen inden udgangen af året udarbejder en status for arbejdet til udvalget.
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede den 13. marts 2003 Regnskab 2002, (SOU 305/2002) og besluttede herunder, at Sundhedsforvaltningen udarbejder en særskilt indstilling om medicinudgifter, herunder sammenligning af medicinudgifter på landsplan, demografi og medicinpriser.
Sygesikringens udgifter til tilskudsberettiget medicin har igennem en årrække været stigende, både i landet som helhed og i Københavns Kommune. I samme periode har der været iværksat skiftende udgiftsdæmpende tiltag både fra Folketinget og fra Københavns Kommune.
Københavns Kommune havde den laveste stigningstakt i medicinudgifterne i hele landet fra 2001 til 2002. Københavns Kommune havde ligeledes den laveste gennemsnitlige udgift pr. indbygger i 2002. Dette skyldes imidlertid den demografiske sammensætning af befolkningen i kommunen. Hvis udgifterne standardiseres for køn og alder er udgifterne i Københavns Kommune ikke længere de laveste i landet.
Som det ses af tabellen er udgifterne til medicintilskud steget med 22 % fra 2000 til 2002 (opgjort i løbende priser). For at tage højde for det merforbrug, der hvert år har været, er budgettet også årligt blevet forøget. Fra 2000 til 2003 er budgettet på medicinområdet øget med 33 %. Det har dog vist sig ikke at være tilstrækkeligt. Pr. 1. marts 2003 forventes der et merforbrug på medicinområdet på 6. mio. kr. i 2003.
De praktiserende læger ordinerer størsteparten af den medicin, der forbruges af borgere i Københavns Kommune. Ca. 1/5 af medicinudgifterne i Københavns Kommune er ordineret af hospitalslæger.
Sundhedsforvaltningen vil videreføre de hidtidige initiativer, derudover er det intentionen at implementere en række nye initiativer, der skal sikre en forstærket indsats, for at undgå at medicinudgifterne løber løbsk. Samtidig er der for at forbedre kvalitetssikringen af medicinordinationerne, behov for at redefinere og forstærke den hidtidige indsats på medicinområdet.
Sundhedsforvaltningen har følgende overordnede mål for indsatsen på medicinområdet :
For at sikre opfyldelsen af dette mål er der udarbejdet en række forslag til konkrete projekter :
- Afvikling af et projekt vedr. medicin til ældre
- Implementering af dosisdispensering
- Optimering af ordinationsmønstret i specifikke lægemiddelgrupper
- Aftale om rationel farmakoterapi på speciallægeområdet
- Etablering af samarbejde med H:S
- Udvikling af statistikmodel til systematisk budgetopfølgning
- Strategi i relation til landsoverenskomstens kontrolbestemmelser vedr. almen lægegerning
Sundhedsforvaltningen har påbegyndt drøftelser med praktiserende læger og speciallæger om iværksættelsen af ovennævnte projekter.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelse om Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget til efterretning.