Opsigelse af aftale om Ørelægevagten (Otologvagten)
Opsigelse af aftale om Ørelægevagten (Otologvagten)
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 24. april 2003
11. Opsigelse af aftale om Ørelægevagten (Otologvagten)
SOU 417/2001 J.nr. 40/2001
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget
at opsige aftalen om ørelægevagten i Københavns Kommune.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte den 1. oktober 2001 (SOU 40/2001), at Sundhedsforvaltningen indledte forhandlinger med praktiserende ørelæger om ændringer af ørelægevagten (Otologvagten), og bemyndigede samtidig Sundhedsforvaltningen til, at undersøge, om der kan etableres en sammenlægning af ørelægevagten i Københavns Kommune med ørelægevagten i Københavns Amt.
Københavns, Frederiksberg, Tårnby og Dragør har siden 1. februar 1992 haft en aftale med praktiserende ørelæger om en kørende ørelægevagt som efter henvisning fra lægevagten i vagttiden har tilset patienter med øre-/næse-/halssygdomme.
De praktiserende ørelæger har overvejet at opsige aftalen om ørelægevagten, på grund af vanskeligheder med at besætte vagterne.
Der har været en møderække mellem repræsentanter for ørelægevagten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune samt Københavns Lægeforening for at forhandle om ændringer af ørelægevagten. I den forbindelse fremlagde de praktiserende ørelæger et nyt forslag til honorar, der var baseret på et grundhonorar pr. vagt og derudover et honorar pr. aflagt besøg. Merudgiften ved indførelsen af dette honorarsystem vil ved et uændret antal besøg være ca. 0,6 mio. kr.
De praktiserende ørelæger fremhæver, at man i kraft af den visitation, der er til ørelægevagten sikrer sig, at det er den rigtige patientgruppe, der drager nytte af otologvagten og dermed af den ekspertise, som speciallægerne i øre-næse-halssygdomme besidder. Visitationen sikrer samtidig, at behandlingen af borgerne sker efter LEON-princippet ( laveste effektive omsorgsniveau).
Repræsentanter for lægevagten vurderer, at det ikke er særligt mange borgere, der ved henvendelse til lægevagten, kræver at tale med specifikt med ørelægevagten, og. vurderer derfor, at ordningen godt kan ophæves.
Klinikchefen for Øre-næse-halskirurgisk klinik på Rigshospitalet, der er den eneste øre-næse-hals-afdeling i H:S, bekræfter, at man anser otologvagtsordningen for yderst hensigtsmæssig, da den letter arbejdsbyrden for klinikkens vagtberedskab.
Muligheden for sammenlægning af ørelægevagten i Københavns Kommune og ørelægevagten i Københavns Amt har været drøftet med Københavns Amt. Københavns Amt er imidlertid ikke interesserede i en sådan sammenlægning, og besluttede efterfølgende at nedlægge amtets ørelægevagt pr. 1. januar 2003. Københavns Amt er orienteret om de pågående drøftelser vedrørende ørelægevagtens fremtid, og dermed om de mulige konsekvenser en ophævelse af ordningen vil have for borgerne i Tårnby og Dragør Kommuner.
Der har været et fald i borgerne fra Københavns Kommunes forbrug af ydelser fra 2001-2002 på 12 %. Borgerne i Københavns Kommunes gennemsnitlige forbrug af besøg fra ørelægevagten var i 2002 ca. 3,5 besøg pr. dag.
På grund af det relativt få antal borgere, der har modtaget ydelser fra ørelægevagten, anbefaler Sundhedsforvaltningen, at ordningen opsiges snarest.
Det er ikke muligt at beregne de økonomiske konsekvenser af en nedlæggelse af ørelægevagten, da det ikke vides, hvilke ydelser der vil substituere de nuværende besøg fra ørelægevagten.