Evaluering af Boligrådgivning for Ældre
Evaluering af Boligrådgivning for Ældre
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 24. april 2003
13. Evaluering af Boligrådgivning for Ældre
SOU 50/2003 J.nr. 44/2001
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender plan for evaluering af Boligrådgivning for Ældres virksomhed efter det første år af projektperioden.
RESUME
I mødet den 5. december 2002 tiltrådte Borgerrepræsentationen en fællesindstilling fra Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen om udmøntning af pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet - Boligrådgivning for Ældre. (BR 643/02).
Heri indgik, at Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges en plan for en intern evaluering, der skal udarbejdes over boligrådgivningens arbejde efter 1 års forløb. Resultatet af evalueringen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse i foråret 2004.
Der er opstillet en række succeskriterier for evalueringen der, sammen med registreringen, skal kunne beskrive de borgere, der bruger rådgivningen, deres boligsituation, den rådgivning, der tilbydes og borgernes tilfredshed med tilbudet. Endvidere vil arbejdet med synliggørelse og opbygning af netværk om rådgivningen blive inddraget. Sundhedsforvaltningen indstiller, at planen for evaluering godkendes.
Efter forsøgsperiodens afslutning med udgangen af april måned 2005 foretages en ekstern evaluering af boligrådgivningen.
SAGSBESKRIVELSE
De første erfaringer med Boligrådgivningen
Boligrådgivningen startede sin virksomhed den 3. februar 2003, og der har i den første måned været ca. 50 henvendelser, både fra ældre borgere og fra yngre børnefamilier.
Boligrådgivningen har kontaktet ældrerådene og Sundhedsforvaltningens visitationsteams med henblik på afholdelse af orienteringsmøder, ligesom der er truffet aftale med POEM om et samarbejde.
Boligrådgivningen har den 21. marts 2003 haft et møde med "Boligrådgivningen for Ældre i Århus" bl.a. med henblik på ensartet registrering af henvendelser til rådgivningerne. Det giver mulighed for en sammenligning af erfaringer og dialog om udvikling af rådgivningstilbudet.
Den nuværende registrering omfatter følgende forhold:
- Antal 1. gangs/flere gangs henvendelser
- Antal henvendelser fra yngre familier til byttekartotek
- Henvendelser fordelt på bydele
- Køn, aldersfordeling og civilstand
- Boligtyper og ejerforhold
- Aktuelle pladsforhold
- Adgangsforhold til boligen
- Ønsker til fremtidig bolig
- Registrering af barrierer på boligmarkedet
- Hvilke råd, der blev givet borgeren
Der er nedsat en styregruppe, som skal følge boligrådgivningen i projektperioden, med repræsentanter for Sundhedsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Boligtrivsel i Centrum.
Endvidere er der taget skridt til at nedsætte en referencegruppe, der er bredt sammensat af aktører og interessenter på boligområdet.
Plan for evaluering
I mødet den 5. december 2002 tiltrådte Borgerrepræsentationen en fællesindstilling fra Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen om udmøntning af pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet - Boligrådgivning for Ældre. (BR 643/02).
Det indgår heri, at der efter 1 år foretages en intern evaluering af Boligrådgivningens arbejde. Evalueringen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse. Det indgår også, at selve planen for evalueringen efter det første år med angivelse af prioriteringer og mål også forelægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Hvilket hermed sker.
Forslaget til kriterier for evalueringen tager udgangspunkt i de succeskriterier, der indgik i forvaltningernes indstilling til Borgerrepræsentationen. Sundhedsforvaltningen foreslår, at vægten vil være på at beskrive de borgere, der bruger rådgivningen, borgernes boligsituation, den rådgivning, der tilbydes og borgernes tilfredshed med tilbudet. Endvidere vil arbejdet med synliggørelse og opbygning af netværk om rådgivningen blive inddraget.
Følgende kriterier foreslås inddraget i evalueringen:
Rådgivning og vejledning:
- Ved informations-, tema- og fyraftensmøder kommer boligrådgivningen i kontakt med 200 borgere i perioden frem til 31. december 2003.
- 75% af de borgere, som har haft personlig kontakt med boligrådgivningen, har oplevet, at de har fået relevante råd eller har fået opstillet en handleplan
- I en stikprøvemåling af de borgere, der har været i kontakt med boligrådgivningen, er 90% tilfredse eller meget tilfredse med rådgivningen
Information:
- Boligrådgivningen har afholdt 2 åbne informationsmøder ved boligrådgivningens opstart om rådgivningens arbejde
- Boligrådgivningen har taget initiativ til 1 informationsmøde/temamøde på en større arbejdsplads/pensionistforening i samarbejde med personaleklub eller fagforening
- Boligrådgivningen har afholdt 2 generelle temamøder, f.eks. vedrørende seniorbofællesskaber
- Boligrådgivningen har taget kontakt til lokalblade, blade og aviser vedrørende arrangementer eller anden information om boligrådgivningens arbejde
Synliggørelse af boligrådgivningen og opbygning af netværk:
- Boligrådgivningen har deltaget i en række aktiviteter og møder med henblik på synliggørelse af rådgivningens arbejde og opbygning af samarbejdsrelationer
- Der har fundet uforpligtende samtaler sted f.eks. i fokusgruppesamtaler med deltagelse af ældre etniske omkring bofællesskaber
- Der er afholdt 1 foredrag for etniske ældre, f.eks. i samarbejde med etniske organisationer
- Boligrådgivningen har bistået med opstart af en netværksgruppe.
Evalueringen efter 1 år vil blive gennemført af repræsentanter for Sundhedsforvaltningen og for Økonomiforvaltningen, og resultatet vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.
Efter forsøgsperiodens afslutning med udgangen af april måned 2005 foretages en ekstern evaluering af boligrådgivningen, der vil blive udbygget med en måling af de resultater, som boligrådgivningen kan fremvise, f.eks. en opgørelse over hvor mange, der faktisk er flyttet.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at planen for evaluering godkendes.
Resultatet af evalueringen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse i foråret 2004.
Efter forsøgsperiodens afslutning med udgangen af april måned 2005 foretages en ekstern evaluering af boligrådgivningen.
MILJØVURDERING
Forslaget vil ikke have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Udgifter i forbindelse med evalueringen vil blive afholdt inden for Sundhedsforvaltningens samlede økonomiske ramme.
HØRING
Resultatet af evalueringen vil blive forelagt ældrerådene til udtalelse.
BILAG
Ingen
Lau Svendsen-Tune
/ Lars Bo Bülow