Mødedato: 24.04.2003, kl. 15:00

Høring vedrørende indførelse af etniske ligestillingsvurderinger

Høring vedrørende indførelse af etniske ligestillingsvurderinger

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 24. april 2003

 

12. Høring vedrørende indførelse af etniske ligestillingsvurderinger

SOU 90/2003 J.nr. 14/2003

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at indstillingen fremsendes som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget vedrørende spørgsmålet om indførelse af etniske ligestillingsvurderinger.

 

RESUME

Socialistisk Folkeparti fremsatte den 28.2.02 forslag (BR 100/02) i Borgerrepræsentationen om, at der i indstillinger til de stående udvalg skal foretages obligatorisk etnisk ligestillingsvurdering. Før behandling i Borgerrepræsentationen blev sagen af Økonomiforvaltningen sendt til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg, der i sager der særligt vedrører integration af flygtninge og indvandrere, skal afgive vejledende udtalelse forinden der træffes endelig afgørelse i Borgerrepræsentationen (IU 7/2002). Borgerrepræsentationen henviste sagen til Økonomiudvalget, der har besluttet at sende sagen i høring i de stående udvalg (ØU 55/2003). Svarene skal foreligge senest den 25. april 2003.

Formålet med forslaget er at fjerne den direkte og indirekte diskrimination af borgere med en anden etnisk baggrund end dansk. Det er allerede en del af Københavns Kommunes politik at fremme etnisk ligestilling og derfor altid relevant at Sundhedsforvaltningen foretager sådanne vurderinger i sager med et etnisk ligestillingsperspektiv. Etniske ligestillingsvurderinger kan derfor indarbejdes som en del af sagsbeskrivelsen i udvalgsindstillingerne i deres nuværende form.

En sag skal altid være så godt belyst, at der foreligger et forsvarligt beslutningsgrundlag. Det forudsættes derfor allerede i dag, at denne type af vurderinger vil fremgå af indstillingerne, hvis det har betydning for sagen. Sundhedsforvaltningen er endvidere forpligtet til at sende sager i høring hos Integrationsudvalget og Integrationsrådet, såfremt disse vedrører integration af flygtninge og indvandrere.

Sundhedsforvaltningen mener derfor ikke, at obligatoriske etniske ligestillingsvurderinger i indstillingerne er nødvendige.

Hertil kommer, at en evaluering af de obligatoriske miljøvurderinger forventes forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget i første halvdel af 2003. Sundhedsforvaltningen finder, at man bør afvente resultatet af evalueringen før der indføres andre obligatoriske vurderinger. Etniske ligestillingsvurderinger vil sandsynligvis medføre en øget administrativ byrde for Sundhedsforvaltningen, som ikke vil stå mål med effekten i forhold til at fjerne den direkte og indirekte diskrimination.

 

SAGSBESKRIVELSE

Socialistisk Folkeparti fremsatte den 28. februar 2002 et medlemsforslag i Borgerrepræsentationen om, at der i indstillinger til de stående udvalg skal foretages en etnisk ligestillingsvurdering (BR 100/02). Vurderingen skal indgå på lige fod med miljøvurderingerne af forslag, der forelægges de stående udvalg. Før behandling i Borgerrepræsentationen blev sagen af Økonomiforvaltningen sendt til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg, der i sager der særligt vedrører integration af flygtninge og indvandrere, skal afgive vejledende udtalelse forinden der træffes endelig afgørelse i Borgerrepræsentationen (IU 7/2002). Ved behandlingen i Borgerrepræsentationen blev sagen henvist til Økonomiudvalget. Økonomiudvalget behandlede indstillingen om "etnisk ligestillingsvurdering" (ØU 55/2003) den 11. marts 2003. Økonomiudvalget tog Økonomiforvaltningens indstilling om, at sagen sendes til høring i de stående udvalg til efterretning. Udvalgenes svar skal foreligge senest 25. april 2003.

Formålet med at indføre etniske ligestillingsvurderinger er, ifølge medlemsforslaget, at komme den direkte og indirekte diskrimination af borgere med en anden etnisk baggrund end dansk til livs. Det er Borgerrepræsentationens beslutning, at Københavns Kommune til stadighed skal arbejde på at fremme etnisk ligestilling. Det er således allerede en del af Københavns Kommunes politik, og derfor altid relevant at Sundhedsforvaltningen foretager etniske ligestillingsvurderinger i sager, der indeholder et etnisk ligestillingsperspektiv. En etnisk ligestillingsvurdering kan derfor indarbejdes som en del af sagsbeskrivelsen i udvalgsindstillingerne i deres nuværende form.

Det er en almindelig kommunalretlig grundsætning, at en sag skal være så tilstrækkeligt belyst/oplyst, at der foreligger et forsvarligt beslutningsgrundlag. Det forudsættes derfor allerede i dag, at denne type af oplysninger/vurderinger fremgår af indstillingerne, såfremt det vurderes at have betydning for sagen.

Sundhedsforvaltningen har allerede i dag mange muligheder for at sætte yderligere fokus på etnisk ligestillingen indenfor allerede vedtagne politikker, bl.a. på baggrund af Københavns Kommunes personalepolitik om etnisk ligestilling og handlingsplan for etnisk ligestilling samt de af Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte målsætninger for integrationsområdet (SOU 34/2001). Endvidere er Sundhedsforvaltningen, på lige fod med de øvrige forvaltninger, forpligtet til at sende sager i høring som vedrører integration af flygtninge og indvandrere.

Det er derfor Sundhedsforvaltningens opfattelse, at obligatoriske etniske ligestillingsvurderinger i indstillingerne er unødvendige.

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 26. april 2001 (BR 159/01) at indføre særskilte miljøvurderinger i alle indstillinger. Der blev ved indførelsen bevilget et halvt årsværk til efterfølgende evaluering af ordningen. Evalueringen er endnu ikke færdig, men forventes at blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget i første halvår af 2003. Sundhedsforvaltningen finder det relevant at afvente resultatet af evalueringen på de obligatoriske miljøvurderinger før der træffes beslutning om at indføre andre obligatoriske vurderinger i indstillingerne. Dette skal også ses i lyset af, at en obligatorisk etnisk ligestillingsvurdering med al sandsynlighed vil medføre en øget administrativ byrde for Sundhedsforvaltningen, som ikke vil stå mål med den reelle effekt i forhold til at fjerne den indirekte og direkte diskrimination.

Det rådgivende Integrationsudvalg anbefalede i sit høringssvar "….at der med henblik på u dvikling af en konkret model for etniske ligestillingsvurderinger gøres forsøg i 1 år i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen". I Økonomiforvaltningens indstilling, der blev taget til efterretning af Økonomiudvalget (ØU 55/2003) afviser Økonomiforvaltningen behovet for at igangsætte forsøg med én eller flere forvaltninger. Sundhedsforvaltningen er enig i Økonomiforvaltningens betragtning.

I det omfang indførelsen af etniske ligestillingsvurderinger vil have økonomiske konsekvenser, ikke mindst i en opstartsfase, vil der enten skulle søges særskilt om en bevilling til arbejdet, eller midlerne må findes indenfor rammerne af det eksisterende budget.

MILJØVURDERING

Indstillingen medfører ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indstillingen medfører ingen økonomiske konsekvenser

HØRING

Ingen høring.

BILAG

Høringsskrivelse fra Økonomiforvaltningen af 19. marts 2003.

 

 

Bo Andersen

/Susanne Boch Waldorff

 

 

Til top