Status på tidligere godkendte investeringsforslag
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger status på tidligere godkendte investerings- og innovationscases på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på tidligere godkendte investerings- og innovationscases på udvalgets område til efterretning, jf. bilag 1.
Problemstilling
Som del af Indkaldelsescirkulære 2023, der udarbejdes af Økonomiforvaltningen og fastlægger rammerne for arbejdet med Københavns Kommunes budget i 2023, er det besluttet, at kommunens fagudvalg skal orienteres om status på tidligere godkendte investeringscases på deres respektive ressortområder. Opfølgningen på de enkelte cases skal ske, indtil disse er fuldt implementeret. Fuldt implementeret betyder, at en investeringscase har nået et varigt leje for effektivisering, og der ikke bruges midler fra investeringspuljerne.
Løsning
På Sundheds- og Omsorgsudvalgets ressortområde er der 19 investerings- og innovationscases, som har modtaget midler fra investeringspuljen (bilag 1). Det fremgår af bilag 1, at 3 cases er fuldt implementeret siden tilsvarende status til Sundheds og Omsorgsudvalget i 2021. Videre forventes den samlede effektivisering i 14 cases indhentet som planlagt. De 14 cases omhandler primært serviceunderstøttelse ved hjælp af IT, træningstilbud, flere sygeplejeklinikker, specialiseret rehabilitering og fremtidens myndighed og har et samlet, årligt effektiviseringspotentiale på 54,6 mio. kr., når effektiviseringerne er fuldt indfaset. Endelig forventes den varige effektivisering realiseret for 2 cases, men på et senere tidspunkt end planlagt. De to cases, som der redegøres for nedenfor, har et samlet, årligt effektiviseringspotentiale på 5,4 mio. kr. når effektiviseringerne er fuldt indfaset.
Status på de 19 investerings- og innovationsforslag er vurderet på baggrund af Økonomiudvalgets kriterier, der fremgår af bilag 1.
Investeringscasen Grundlag for flere sygeplejersker og sosu-assistenter i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (årligt effektiviseringspotentiale 4,7 mio. kr.) er forsinket, da de landsdækkende rekrutteringsudfordringer er blevet markant forværret siden investeringscasen blev vedtaget i efteråret 2019. Som kompenserende handling igangsættes en indsats om koordineret rekruttering, som forventes at kunne reducere enhedernes tidsforbrug på rekrutteringsopgaver, og dermed medvirke til at nedbringe enhedernes rekrutteringsudgifter. Som følge af forsinkelsen, er effektiviseringspotentialet i investeringscasen pt. ikke fuldt realiseret. Forvaltningen vil frem imod halvårsregnskabet (2. prognose) anvise alternativ finansiering af den manglende effektivisering i 2022.
Investeringscasen Borgerbooking – en selvbetjeningsløsning til aftaler i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (årligt effektiviseringspotentiale 0,7 mio. kr.) er forsinket som følge af en klagesag vedr. udbuddet. Klagesager i forbindelse med udbud er en kendt risiko, som forvaltningen tilstræber at tage højde for i såvel udbudsmateriale som udbudsproces. Imidlertid har forvaltningen ikke fuld indflydelse på, om en tilbudsgiver ønsker at klage over udbuddet. Som kompenserende handling er projektmodellen ændret, og der tilstræbes nu en trinvis udrulning af funktioner, der afprøves på afgrænsede områder af driften i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. På basis af afprøvningerne opnås læring og forbedringer, der indarbejdes i funktionerne, som herefter implementeres bredt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Forvaltningen vil frem imod halvårsregnskabet for Sundheds- og Omsorgsudvalgets nuværende budget 2022 (2. prognose) anvise alternativ finansiering af den manglende effektivisering i 2022.
Økonomi
Jævnfør ovenfor.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges en fornyet status i forbindelse med behandling af budgetbidrag til budget 2024.
Katja Kayser
/Morten Sten Andersen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.