Mødedato: 24.01.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om BRUS 2018

Se alle bilag
Udvalget orienteres om forvaltningens brugerundersøgelse for 2018

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager resultaterne for de ti brugerundersøgelser i 2018 og notat med udvalgte resultater (bilag 1-11) til efterretning
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at resultaterne fra brugerundersøgelser i 2018 sendes i høring i Ældrerådet
  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter den videre opfølgning på resultaterne

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i 2018 gennemført brugerundersøgelser blandt ti forskellige målgrupper i forvaltningen.

Undersøgelsernes resultater forelægges her til udvalgets orientering med henblik på en efterfølgende høring i Ældrerådet.

Løsning

Baggrund
I 2018 er der for niende år i træk gennemført brugerundersøgelser (BRUS) på ældre- og sundhedsområdet i Københavns Kommune. Der er i 2018 gennemført undersøgelser på følgende ti områder:

  1. Hjemmepleje (bilag 2)
  2. Plejebolig (bilag 3)
  3. Aktivitetstilbud (bilag 4)
  4. Center for Kræft og Sundhed (bilag 5)
  5. Almene Rehabiliteringscentre og Akutplejeenhed (bilag 6)
  6. Forebyggelsesforløb i Sundhedshuse (bilag 7)
  7. Genoptræningsforløb i Sundhedshuse og træningscentre (bilag 8)
  8. Visitation (bilag 9)
  9. Udredning og rehabilitering (bilag 10)
  10. Pårørende til beboere i plejebolig (bilag 11).

Alle ti undersøgelser gennemføres af et eksternt analyseinstitut.

Undersøgelsen blandt beboere i plejecentre gennemføres ved hjælp af besøgsinterview på plejehjem med henblik på at skabe en tryg situation for borgerne og opnå den mest retvisende datakvalitet. Besøgsinterviewene er gennemført i tredje kvartal 2018. For første gang er undersøgelsen blandt pårørende til beboere i plejebolig gennemført som en kvalitativ undersøgelse, der består af 50 dybdeinterview med pårørende.

Alle øvrige undersøgelser gennemføres overvejende ved hjælp af telefoninterview. Borgerne gives i invitationen til undersøgelserne mulighed for at besvare undersøgelsen via et webbaseret spørgeskema, men kun få benytter denne mulighed. Interviewene gennemføres løbende over det givne år.

Hvorfor brugerundersøgelser?

Mere end 6.000 borgere har givet deres mening til kende om forvaltningens tilbud. Besvarelserne indeholder mere end 10.000 individuelle kommentarer, hvor borgerne og de pårørende på plejecentrene med egne ord har formuleret holdninger og gode råd. Undersøgelserne giver derfor den enkelte enhed mulighed for at få et indblik i, hvordan borgerne oplever det tilbud, de modtager, og bruger aktivt BRUS til læring og forbedring.

Resultaterne for 2018

Igen i 2018 viser BRUS, at borgernes tilfredshed på det overordnede, generelle niveau er relativt højt og forholdsvis stabilt fra år til år. Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog i 2012 et politisk mål om, at der på alle områder, skal være en samlet tilfredshed på mindst 4,2 på en skala fra 1-5. Oftest vil målet svare til, at mellem 80 og 90 pct. af brugerne samlet set er tilfredse med den indsats, som de modtager.  

 

Tabel 1 viser, at det politiske mål for den samlede tilfredshed er opnået for seks ud af de ni områder, hvor der er gennemført en kvantitativ brugerundersøgelse i 2018. Da pårørendeundersøgelsen er gennemført som en kvalitativ undersøgelse, er der ikke opgjort en samlet tilfredshed for pårørende.

Tabel 1. Samlet tilfredshed blandt borgere i de ni delundersøgelser

Selvom den samlede tilfredshed er forholdsvis stabil fra år til år, ses der flere ændringer fra 2017 til 2018 på underspørgsmål i de enkelte undersøgelser. For en mere detaljeret beskrivelse henvises til bilag 1 til denne indstilling, som gennemgår udvalgte resultater. Resultaterne for de enkelte plejehjem og hjemmeplejegrupper, sammenlignet på tværs af de enkelte driftsenheder i hver undersøgelse, viser, at enhederne ikke nødvendigvis ligger stabilt fra år til år, men at resultater de enkelte steder kan variere såvel i forhold til den samlede tilfredshed som på de enkelte underspørgsmål.

Udvikling i resultater for borgere i plejebolig

Niveauet for den samlede tilfredshed blandt beboerne i plejebolig nogenlunde stabil fra år til år på mellem 4,3 og 4,4 på en skala fra et til fem og kun tre plejehjem ligger under 4,0. Forvaltningen bemærker dog, at BRUS 2018 viser, at der på flere spørgsmålene er et statistisk signifikant fald i andelen af positive svar fra 2017 til 2018. Resultatet er bemærkelsesværdigt, fordi der ikke tidligere er set en tilsvarende negativ udvikling. Det drejer sig om spørgsmål vedrørende inddragelse, socialt samvær og ensomhed samt på et spørgsmål vedrørende information om, hvilken hjælp borgeren kan få. Derudover er der en statisk signifikant nedgang i spørgsmålet om borgernes tilfredshed med maden. Forvaltningen har på den baggrund sat gang i supplerende analyser af disse resultater.

Endelig bemærker forvaltningen en nedgang på følgende spørgsmål om klippekortsordningen: ”Ved du, at du får, dét der hedder klippekort, som er en halv times hjælp om ugen, som du selv kan bestemme over i samarbejde med medarbejderne?” Hvor 68 % svarede ”ja” i 2017, er det 49 % i 2018. Tendensen med et dalene kendskab til klippekort kommer også til udtryk i hjemmeplejeundersøgelsen, hvor der er sket et fald fra 83 % i 2017 til 75 % i 2018. Det skal dog tilføjes, at antallet af klip, som borgerne der modtager hjemmepleje, har anvendt, er nogenlunde uændret fra 2017 til 2018. Endelige peger undersøgelsen blandt pårørende til beboere i plejebolig også på, at flere pårørende kender til klippekortsordningen, men at de finder den ugennemsigtig.

Forvaltningen vil på baggrund af BRUS 2018 se nærmere på, hvad der kan ligge til grund for resultaterne om klippekort.

Opfølgning og læring fra BRUS
BRUS sendes efter udvalgets behandling i høring i Ældrerådet. Udvalget vil få forelagt en opfølgende sag i marts, hvoraf forvaltningens opfølgning på ovenstående temaer vil fremgå.

I tråd med Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutning fra 2016, sker indsatser og opfølgning på BRUS som udgangspunkt lokalt, som led i det øvrige udviklings- og kvalitetsarbejde, der foregår på de enkelte plejecentre og hjemmeplejegrupper.

De lokale resultater anvendes som led i forvaltningens lokale kvalitetsarbejde i de enkelte enheder, hjemmeplejegrupper og plejecentre. Alle lokale ledere modtager derfor egne rapporter for deres specifikke driftsenhed samt bilag med anonymiserede kommentarer fra de relevante borgere. Kommentarerne rummer brugbar viden om borgernes vurdering og ønsker til den indsats eller hjælp, de modtager.

Der er med BRUS fokus på læring og udvikling, hvor de forskellige enheder skal lære af ikke blot deres egne, men også andres resultater, som der sikres videndeling på tværs.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Brugerundersøgelserne kommer i høring hos Ældrerådet i perioden fra 25. januar til 1. marts 2019. Ældrerådets høringssvar indgår på udvalgsmødet 14. marts 2019, hvor udvalget behandler den fremadrettede opfølgning på BRUS.

Undersøgelserne vil være at finde på de enkelte enheders hjemmesider fra slutningen af medio marts 2019.

 

Katja Kayser/

                             /Marie Fuglsang

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. Et samlet udvalg bad forvaltningen om at vende tilbage med handleplaner for at løfte hhv. kendskabet til klippekort samt plejehjemsbeboernes tilfredshed med og oplevelse af inddragelse, socialt samvær og ensomhed samt information om, hvilken hjælp borgeren kan få.

Til top