Mødedato: 23.11.2006, kl. 14:00

Bedre medicin til de ældre - kortlægning af medicinforbruget på plejehjemmene

Se alle bilag

Bedre medicin til de ældre - kortlægning af medicinforbruget på plejehjemmene

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 23. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Bedre medicin til de ældre - kortlægning af medicinforbruget på plejehjemmene

 

SOU 339/2006  J.nr. 45/2006

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager rapporten om medicin­for­bru­get til efterretning,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen som en del af handlingsplanen til styrkelse af medicinområdet tilknytter lægelige konsulenter og speciallæger med geriatrisk kompetence til plejehjemmene.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har gennemført en under­sø­gel­se af medicin­for­bruget med fokus på psykofarmaka hos et repræsentativt antal plejehjemsbeboerne i Københavns Kom­mune.

 

Resultatet peger i retning af, at forbruget af psykofarmaka er højere end an­be­falet, at der behandles i længere tid end anbefalet, samt at anbe­falingerne om speciallægetilsyn ved en række psykiske lidelser ikke altid følges. Sammenholdt med Sundhedsstyrelsens behand­lingsvejledninger tyder forbruget på, at der er behov for at gennem­føre en vurdering af den enkelte beboers forbrug af psykofarmaka.

 

Undersøgelsen viser desuden, at 74 % af pleje­hjemsbeboere får mere end fire præparater dagligt, og at 17 % af beboerne får mere end 10 lægemidler dagligt.

 

Interviewundersøgelser foretaget på plejehjemmene og ved de praktiserende læger peger på, at der er brug for at styrke sam­arbejde, kommunikation samt viden mellem plejehjem, prak­tiserende læger, speciallæger i psykiatri og geriatri (ældres sygdomme) og i forhold til hospitalerne om behandling med psykofarmaka.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår derfor en handlingsplan, der bl.a. omfatter, at der tilknyttes lægelige konsulenter til det enkelte plejehjem. Det kan ske ved at tilknytte praktiserende læger og en geriater eller et geriatrisk team og/eller geronto­psy­kiater med fokus på behandling med psykofarmaka. En sådan ordning med deltagelse af alle plejehjem vil koste 2.0 mill. kr i 2007.

 

Handlingsplanen omfatter desuden samarbejde med hospitaler og forløbsoptimering ved indlæggelse og udskrivning, systemer forbundet med gennemgang af den enkelte beboers medicinske behandling herunder dosisdispensering, uddannelse af personale, samt benchmarking. Disse dele af handlingsplanen finansieres af sygesikringen, gennem "klippekortmodellen" for kompetence-udvikling eller er udgiftsneutrale.

 

Der er modtaget høringssvar fra Ældresagen, Kreds- og lokalkomitéen for København. Ældresagen finder, at tilknytning af geriatrisk team eller lægelige konsulenter med geriatriske kompetencer til plejehjemmene er en rigtig løsning.

 

SAGSBESKRIVELSE

Lægemiddelstyrelsens nationale statistikker over medicinforbrug viser, at det generelle forbrug af psykofarmaka i København er højere end landsgennemsnittet, målt på antal behandlede pr. 1000 indbyggere, mens Apotekerforeningens analyser viser, at forbruget af sovemedicin og angstdæmpende medicin i København er det højeste på landsplan, målt på antal døgndoser pr. indbygger pr. år. Forbruget af medicin stiger med alderen, hvorfor de ældre er den gruppe, der anvender mest medicin. Lægemiddelstyrelsen har analyseret de ældres medicinforbrug og fundet, at de 10 mest solgte lægemiddelgrupper til ældre er lægemidler til fordøjelse og stof­skifte, mod blodpropper og blodmangel, til behandling af hjerte­sygdomme, hormoner, lægemidler til nervesystemet (psyko­far­maka) og astmamidler. Lægemiddelstyrelsen har udarbejdet særlige analyser for forbruget af flere af lægemiddelgrupperne, herunder psykofarmaka.

 

På baggrund af disse forhold og statistikker indgik forligspartierne i Københavns Kommune ved budgetforlig 2006 en aftale om at iværksætte en analyse til afdækning af problemets omfang på de Københavnske plejehjem.

 

Formålet med analysen er at skabe fundament for en målrettet ind­sats til at sikre hensigtsmæssig medicinsk behandling af de ældre såvel generelt i ældresektoren som lokalt på de enkelte plejehjem i forhold til sovemedicin, angstdæmpende medicin og antipsykotisk medicin samt polyfarmaci.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har gennemført analysen på plejehjemmene. Resultaterne af analysen er beskrevet i rapporten "Bedre medicin til de ældre", der er vedlagt som bilag 1.

 

Dataind­sam­lingen beskriver forbruget af psykofarmaka hos 666 af plejehjemsbeboerne i Københavns Kommune. Desuden er der indsamlet data om fore­komsten og mængden af polyfarmaci, der er udtryk for antallet af daglige lægemidler hos plejehjemsbeboerne.

 

Endelige er der gennemført kvalitative interview om medicin­områ­det med de medicin­an­svar­lige på alle plejehjem samt med en mindre gruppe praktiserende læger.

 

På baggrund af dataindsamling, analyse og resultater vurderer Sund­heds- og Omsorgsforvaltningen, at der gennem en målrettet indsats kan opnås en bedre kvalitet og en mere hensigtsmæssig medicinsk behandling af de ældre på en række områder, herunder psykofarmaka.

 

Resultat af kortlægningen af medicinforbrug

Resultaterne viser, at forbruget af psykofarmaka hos en repræsen­tativ gruppe på 666 plejehjemsbeboere fordelt på alle plejehjem i Københavns Kommune er mindre end landsgennemsnittet, bortset fra forbruget af antidepressiva.

 

Sammenholdes forbrugsstatistikkerne for de enkelte grupper af psykofarmaka med Sundhedsstyrelsens vejledninger om behandling antyder sammenligningen, at der behandles i længere perioder og med større doser end anbefalet.

 

Forbrug psykofarmaka (%) på plejehjem 2006

 

Københavns Kommune*

Hele landet **

Psykofarmaka (i alt)

68,4 %

70 %

Angstdæmpende

12,1 %

20 %

Sovemedicin

14,1 %

20 %

Antipsykotika

23,4 %

28 %

Antidepressiva

49,7 %

40 %

* Undersøgelsen Københavns Kommunes kortlægning af forbrug af psykofarmaka

**Institut for Rationel Farmakoterapi. Temanummer om psykofarmaka forbrug til ældre

 

En anden vigtig problemstilling i medicinforbruget hos de ældre er det daglige antal lægemidler. Medicinforbruget stiger med alderen. Særligt ældre er i risiko for at få bivirkninger og utilsigtet effekt af medicin, hvis de behandles med mere end 4 lægemidler. Begrebet kaldes polyfarmaci, der betyder indtagelse af mere end ét lægemid­del dagligt, men ofte sættes grænsen ved mere end 3 eller 5 læge­mid­ler dagligt.

 

Af de 666 plejehjemsbeboere, der indgår i undersøgelsen, får 492 (73,9 %) mere end 4 lægemidler dagligt, og 116 (17,4 %) får mere end 10 lægemidler dagligt.

 

Handlingsplan

Sundheds-og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet en handlingsplan, der skal medvirke til at sikre bedre medicin til de ældre.

Indsatsområderne fordeler sig på områderne samarbejde og faglig rådgivning fra lægefaglige konsulenter i form af praktiserende læger med geriatrisk kompetence og speciallæger, samarbejde med hospitaler og forløbsoptimering ved indlæggelse og udskrivning, systemer forbundet med gennemgang af den enkelte beboers medicinske behandling herunder dosisdispensering samt uddannelse af personale og benchmarking.

 

Indsatsområdet vedrørende styrkelse af medicinområdet gennem samarbejde og faglig rådgivning fra lægefaglige konsulenter og speciallæger skal finansieres, hvilket indstilles.

 

Andre dele af handlingsplanens indsatsområder finansieres af sygesikringen, gennem "klippekortmodellen" for kompetenceudvikling eller er udgiftsneutrale..

 

Samarbejde og faglig rådgivning fra lægefaglige konsulenter og speciallæger

Til styrkelse af området "Bedre medicin til de ældre" indstiller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at der etableres et formaliseret samarbejde med lægefaglige konsulenter med geriatrisk kompetence og speciallæger. Samarbejdet skal involvere alle plejehjem og ældrekontorer.

 

Styrkelse af medicinområdet gennem samarbejde og faglig rådgivning består af to delområder:

 

1. Tilknytning af lægelige konsulenter i form af praktiserende læger med geriatrisk kompetence til det enkelte plejehjem

De lægelige konsulenter har til opgave at sikre samarbejde, sparring og kvalificeret faglig intervention og supervision. Der er tale om generelt samarbejde med hele personalet om generelle emner relateret til medicin og ikke samarbejde om konkrete beboere. De fleste kontakter der i dag er mellem plejehjem og praktiserende læger handler om konkrete beboere, som den enkelte har som patient. Opgaven for den lægefaglige konsulent vil være de tværfaglige drøftelser af beboernes problemstillinger.

 

2. Etableret systematisk supervision og samarbejde med geriatere og gerontopsykiatere:

Geriater og gerontopsykiatere har til opgave at sikre samarbejde omkring specielle ældrefaglige problemstillinger på et specialiseret niveau, samt  pleje og behandling med vægt på behandling med psykofarmaka.

 

De specialister, der skal tilknyttes vil som hovedregel enten være privatpraktiserende speciallæger i psykiatri eller hospitalsansatte læger. Geriatri findes ikke som speciale under den offentlige sygesikring. Det kan eventuelt være et led i sundhedsaftalerne, at hospitalerne mod betaling kan stille geriatrisk assistance til rådighed for kommunerne.

 

En tættere tilknytning af læger til plejehjem vil blive evalueret med henblik på at afgøre, om en oprustning på dette felt imødekommer de skitserede problemstillinger vedrørende medicin mv.

 

Andre indsatsområder i handlingsplanen

Udgifterne til følgende indsatsområder omfattes af Sygesikringen, Region Hovedstaden:

 

Udvikling ved øget brug af polyfarmaci aftalen, hvor den enkelte beboer får gennemgået den medicinske behandling, samt øget brug af opsøgende hjemmebesøg af praktiserende læge eller konsultation hos lægen ved ordination af psykofarmaka og dermed ophør af telefon og faxrecepter. Det er målet, at udstedelse af recept på psykofarmaka kun bør ske for en måned af gangen og alene efter forudgående konsultation. Da dette er et lægeligt anliggende, vil Det Kommunalt-lægelige kontaktudvalg i 2007 drøfte mulighederne for igangsættelse af et projekt på området, der bygger på den lægefaglige viden, der er tilgængelig.

 

Følgende indsatsområder foreslås finansieret inden for de tilførte midler til kompetenceudvikling i budget 2007:

 

Kurser for alle faggrupper på plejehjemmene, som opnås gennem den målrettede kompetenceudvikling i forlængelse af budgetvedtagelsen med "klippekorts modellen", som sikrer basisforløb for alle medarbejdere. Derudover kan der etable­res årlige medicintemadage med fokus på læge­middelforbrug, observation, håndtering, kvalitet og utilsigtede hændelser.

 

Derudover er der en række indsatser, der allerede arbejdes med i tværfaglige fora:

 

·        Dosisdispensering. Der forelægges separat sag vedrørende dette på møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 7. december 2006.

·        Samarbejde mellem sygehusene og forløbsoptimering ved indlæggelse og udskrivelse. Et samarbejde med hospitalerne og den nye Region Hovedstaden, hvor der udvikles systemer, standarder og aftaler, der sikrer forløb og dokumentation. Det er alle områder, der er fokus på i regionssamarbejdet.

 

ØKONOMI

En lægefaglig konsulent tilknyttet hvert plejehjem koster årligt 1.5 mill. kr. Tilknytning af speciallæger med specialviden koster årligt 500.000 kr.  Den samlede udgift for indsatsområdet i 2007 er 2,0 mill. kr.

 

Indsatsområde

Handling/strategi

Ressou rceforbrug

1. Tilknytning af lægelige konsulenter i form af praktiserende læger til det enkelte plejehjem.

Samarbejde om generelle problemstillinger vedrørende medicin.

 

 

 

Der etableres månedlig rådgivning på 3 timer pr. plejehjem.

 

Der er indgået aftale mellem KL og PLO om vejledende takster for lægers generelle rådgivning af kommuner f.eks. et plejehjem, der ønsker rådgivning af en praktiserende læge. Timehonoreringen udgør 720,30 kr. pr. time.

 

Samlede udgifter for kommunens plejehjem

er 1.5 mill. kr.

2. Etableret systematisk supervision og samarbejde med geriatere og gerontopsykiatere

 

Ældrefaglig pleje og behandling med vægt på psykofarmaka

Der etableres månedlig rådgivning på 1 time pr. plejehjem.

 

Timehonoreringen udgør 720,30 kr. pr. time.

 

Samlede udgifter for kommunens plejehjem:

er 0.5 mill. kr.

 

Indsatsen i 2007 finansieres af puljen til patient/borgerrettet sundhedsfremme 4.62.88.1.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

HØRING

Indstillingen har været sendt i høring hos Ældrerådene, Ældre­sagen, Pensionisternes Samvirke, Ældremobiliseringen og Organi­sa­tionen af Selvejende Institutioner, Dansk Geriatrisk Selskab v/ formand Ellen Holm samt praksisudvalget for Københavns Kommune, att. Bodil Johnsen.

 

Der er modtaget høringssvar fra Ældresagen, Kreds- og lokalkomitéen for København. Ældresagen finder, at redegørelsen er interessant, og at tilknytning af geriatrisk team eller lægelige konsulenter med geriatriske kompetencer til plejehjemmene er en rigtig løsning.

 

Resume af høringssvarene med Sundheds- og Omsorgsfor­valt­nin­gens kommentarer er vedlagt som bilag 2. De enkelte høringssvar er vedlagt i kopi som bilag 3.

 

BILAG

Bilag 1. Rapporten "Bedre medicin til de ældre"

Bilag 2. Resume af høringssvar med Sundheds- og     Omsorgsforvaltningens kommentar

Bilag 3. Kopi af høringssvar

 

 

 

 

Lene Sillasen

                                                                 /                      Lars Bo Bülow


 

Til top