Høringssvar til Sundhedskoordinationsudvalget om udkast til den administrative sundhedsaftale 2015-18
Indstilling og beslutning
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udkast til høringssvar (bilag 1), som Københavns Kommunes høringssvar til Sundhedskoordinationsudvalget om udkast til den administrative sundhedsaftale 2015-18.
Problemstilling
Den politiske del af sundhedsaftalen, hvori de overordnede rammer og visioner for det tværsektorielle samarbejde er beskrevet, var i bred høring i foråret 2014. Sundheds- og Omsorgsudvalget, Socialudvalget, Beskæftigelsesudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget afgav fælles høringssvar hertil den 8. maj 2014. Den administrative del af sundhedsaftalen konkretiserer den politiske aftale og fastsætter rammerne for det konkrete samarbejde mellem aktørerne. I tillæg til den administrative sundhedsaftale foreslås udarbejdet årlige implementeringsplaner, der prioriterer hvilke indsatser, der skal arbejdes med det kommende år, og hvordan arbejdet skal forankres organisatorisk. Den administrative del af sundhedsaftale er nu sendt i høring hos kommunerne (bilag 2).
I Københavns Kommune har aftaleudkastet også været i administrativ høring i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelsesforvaltningen, Socialforvaltningen og i Ældrerådet. Høringssvaret fra Ældrerådet er vedlagt som bilag 3. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges her kommunens samlede udkast til høringssvar til Sundhedskoordinationsudvalget (SKU) til godkendelse.
Løsning
Sundhedsaftalen omfatter alle borgere med en eller flere forbigående eller kroniske sygdomme og/ eller funktionsnedsættelser, som har behov for sammenhængende indsatser på tværs af hospital, kommune og almen praksis. Aftalen indeholder målsætninger om indsatser for specifikke grupper af sårbare og udsatte borgere, hvor der er behov for et særligt fokus på at sikre et sammenhængende forløb af høj kvalitet.
Aftaleudkastet indeholder som noget nyt forslag til, hvordan der skal arbejdes med implementering og opfølgning på sundhedsaftalen. Opfølgning på sundhedsaftalen foreslås at foregå med afsæt i udvalgte indikatorer og ud fra den årlige implementeringsplan, hvor indsatserne konkretiseres. Den årlige implementeringsplan foreslås godkendt i SKU efter en forudgående dialog i regionen og med alle 29 kommuner i regionen. Med afsæt i opfølgningen vil SKU ligeledes hvert år i 2. kvartal have en indledende drøftelse af en implementeringsplan for det næstfølgende kalenderår.
Københavns Kommunes høringssvar
Københavns Kommune vurderer, at udkastet til den administrative sundhedsaftale indholdsmæssigt er en hensigtsmæssig udfoldelse af den politiske aftale. Det er eksempelvis positivt, at den administrative aftale konkretiserer den politiske aftales fokus på at sikre ligestilling mellem somatik og psykiatri samt at styrke det tværsektorielle samarbejde på børneområdet. Aftaleudkastets fokus på et gensidigt og forpligtende samarbejde med almen praksis er ligeledes vigtigt i forhold til udfoldelsen af den politiske aftale.
Københavns Kommune støtter forslaget om årlige implementeringsplaner, som gør det muligt løbende at tilpasse samarbejdet til nye rammevilkår og som konkretiserer sundhedsaftalen yderligere. Det forestående arbejde med implementeringsplanerne bliver afgørende for udmøntningen af sundhedsaftalen.
Københavns Kommune hilser det velkomment, at det tværsektorielle samarbejde på medicinområdet står tydeligt i aftalen. I aftaleudkastet fremgår det, at det skal afklares, hvilke patientkategorier, der kunne have særligt gavn af, at epikrisen udsendes samtidig med, at borgeren udskrives. Det er vores vurdering, at det vil være relevant for alle borgere, der skal have kommunal støtte til medicinhåndtering efter udskrivelsen. Det er derfor vores ønske, at dette skrives ind i selve aftaleteksten. Københavns Kommune ønsker samtidig, at det fremgår af aftaleteksten, at hospitalerne giver borgerne medicin med hjem til tre dage efter en indlæggelse indtil epikrisen foreligger samtidig med udskrivelsen.
Økonomi
Arbejdet med realiseringen af sundhedsaftalens visioner og målsætninger sker inden for de økonomiske rammer, der fastlægges ved de årlige budgetvedtagelser i Region Hovedstaden og de 29 kommuner i regionen.
Videre proces
I december 2014 fremsendes det endelige samlede udkast til sundhedsaftalen 2015-18 til godkendelse i kommunen.
Katja Kayser
/Jens Egsgaard