Mødedato: 23.10.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udkast til Københavns Kommunes ældrepolitik 2015-2018

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte første udkast til en ny ældrepolitik.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsorgsudvalget drøfter første udkast til Københavns Kommunes ældrepolitik 2014-2018 (bilag 1).

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 24. april 2014, at frihed, tryghed og medborgerskab er de bærende visioner i en ny ældrepolitik. Med en ny ældrepolitik skal Sundheds- og Omsorgsforvaltningen løfte de udfordringer, som fremtidens ældrepleje står overfor. Der vil i fremtiden blive flere ældre i København, flere med kroniske sygdomme og flere, der udskrives tidligere fra hospitalerne. Den udvikling vil medføre, at forvaltningen skal hjælpe og støtte flere ældre med mere komplekse plejebehov. Der vil også komme flere friske ældre, som har andre forventninger til kommunens tilbud end tidligere generationer. Det vil stille krav til bredden i kommunens tilbud og indsatser, til medarbejdernes og ledernes kompetencer og til organisationens tilrettelæggelse af ældreplejen. Samtidig er der behov for at prioritere de økonomiske ressourcer i fremtiden, hvis Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forsat skal tilbyde den nødvendige hjælp og støtte til de ældre, som har størst behov.

Løsning

En ny ældrepolitik
Københavns Kommune har allerede igangsat et paradigmeskifte fra passiv til aktiv hjælp og støtte. Men det er nødvendigt med endnu mere ambitiøse mål for at fremme en sund og meningsfuld aldring for alle.

Den nye ældrepolitiks tre visioner; Frihed, Tryghed og Medborgerskab udgør den overordnede ramme på ældreområdet de kommende år (2015-2018). Visionerne udfoldes i politikken som ni reformspor, der er udviklet i dialog med borgerne. På en række borgermøder blev der sat ord på, hvordan visionerne kan omsættes, så de giver mening i hverdagen, og hvordan de kan understøtte, at man som ældre kan fortsætte med at leve det liv, man gerne vil.

Udkast til en ny ældrepolitik er grafisk illustreret herunder:

Gennemførelse og opfølgning
Med en ny ældrepolitik skal der være rum til at omsætte visionerne løbende gennem dialog mellem borgere, medarbejdere, politikere og forvaltningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår derfor, at der løbende udarbejdes handleplaner, hvor visionerne omsættes til konkrete tiltag og handlinger.

Denne fleksibilitet mellem politik og handleplaner giver plads til politiske prioriteringer, giver mulighed for at justere og tilpasse indsatserne efter borgernes behov og imødekomme en aktuel eller ændret samfundsudvikling. På samme måde foreslås det, at evaluering og opfølgning på politikken foretages løbende på udvalgte områder, så vi kan opsamle erfaring og læring løbende.

Inddragelse af interessenter i ældrepolitikkens tilblivelse
Sundheds- og Omsorgsudvalget havde på mødet i april et ønske om at inddrage et repræsentativt udsnit af borgere over 65 år i udvikling af en ny ældrepolitik. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor gennemført seks borgermøder i juni med borgere og repræsentanter fra organisationer og foreninger. Der var ét stort borgermøde på Rådhuset med ca. 170 deltagere og fem lokale borgermøder på plejecentre med ca. 30-40 deltagere. Borgermøderne viste overordnet, at der er enighed om, at de tre visioner er vigtige for at sikre det gode liv – også som ældre. Borgerne betegner ’det gode ældreliv’ som det samme som ’det gode liv’ før de fyldte 65 år. De gav også udtryk for, at det gode liv primært udfolder sig i det lokale og nære miljø. Det aktive medborgerskab gav anledning til flest udfordringer i hverdagen for borgerne (bilag 2).

Endvidere har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gennemført en spørgeskemaundersøgelse via telefoninterview målrettet et bredt udsnit af borgere fra 60 år og op med 502 deltagere (bilag 3).

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser. Fremtidige handleplaner og budgetforslag med afsæt i ældrepolitikken vil gennemgå selvstændige budgetprocesser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte udkast til en ny ældrepolitik igen den 11. december 2014. Hvis udvalget godkender politikken sendes den i høring i december og januar. Endelig godkendelse af ny ældrepolitik vil ske i Sundheds- og Omsorgsudvalget i løbet af februar/ marts 2015.


Katja Kayser 

                                                                /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med de afgivne bemærkninger.
Til top