Mødedato: 23.09.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Aftale med Region Hovedstaden om IV-behandling i kommunalt regi

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal tiltræde ”Aftale om intravenøs behandling til borgere i kommunalt regi i Region Hovedstaden”.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender ”Aftale om intravenøs behandling til borgere i kommunalt regi i Region Hovedstaden”, jf. bilag 1.

Problemstilling

Region Hovedstaden og de 29 kommuner har forhandlet en aftale om intravenøs (IV) behandling i kommunalt regi. IV-behandling er behandling med medicin eller væske, der gives direkte i en blodåre via et drop.

Det er aftalt, at hver enkelt kommune i regionen inden 4. oktober 2021, skal tage stilling til, hvorvidt kommunen ønsker at tilslutte sig aftalen. Derfor forelægges aftalen for Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.

Den nye IV-aftale omfatter ikke afregning til kommunerne for varetagelse af parenteral ernæring, og herunder IV-behandling til korttarmspatienter i hjemmet. Dette blev Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteret om på mødet 22. juni 2021, hvor udvalget også besluttede at opsige den samarbejdsaftale, som Københavns Kommunes og Rigshospitalet har haft om kommunal varetagelse af hjemmeparenteral ernæring til korttarmspatienter.

KKR Hovedstaden anbefaler de 29 kommuner at tiltræde den nye IV-aftale. på trods af at afklaringen om parenteral ernæring til korttarmspatienter udestår. Samtidig opfordrer KKR Hovedstaden kommunerne til at afvise alle nyhenviste korttarmspatienter, så længe der er politisk uenighed om, hvem der skal finansiere opgaven.

Løsning

Patienter, der har brug for intravenøs (IV) behandling, har hidtil modtaget behandlingen under indlæggelse eller ambulant på et hospital.

Imidlertid har udviklingen i sundhedsvæsenet gjort det muligt, at den kommunale hjemmesygepleje varetager nogle typer af intravenøs medicinsk eller væskebehandling i patienternes hjem eller på en kommunal sygeplejeklinik nær deres hjem.

Idet IV-behandling er en regional opgave, kræver det, at der indgås en aftale mellem region og kommuner, før kommunerne kan varetage opgaven. Region Hovedstaden og de 29 kommuner har derfor forhandlet en aftale om intravenøs (IV) behandling i kommunalt regi.

Den nye IV-aftale er et pejlemærke i Sundhedsaftale 2019-2023 og en særskilt signaturindsats, som er aftalt mellem Region Hovedstaden og KKR Hovedstaden. IV-aftalen er godkendt af KKR Hovedstaden, Sundhedskoordinationsudvalget og kommunaldirektørkredsen (K29).

IV-aftalens betydning for borgerne

IV-aftalen betyder, at nogle borgere vil kunne udskrives tidligere fra hospitalet, og opholde sig hjemme under den sidste del af deres behandling, fremfor at være indlagt. For borgere, der tidligere ville have fået IV-behandling ambulant på et hospital, betyder IV-aftalen typisk, at de i stedet kan tage hen på en kommunal sygeplejeklinik i deres nærområde og modtage behandlingen.

Ifølge IV-aftalen beholder hospitalerne finansierings- og behandlingsansvaret for IV-behandlingen, selvom den foregår i en borgers hjem eller på en kommunal sygeplejeklinik. Aftalen skal således sikre høj faglig kvalitet, patientsikkerhed og sammenhæng i forløb for borgere i IV-behandling i kommunalt regi. Grundprincippet for samarbejdet er, at ingen borgere skal opleve ubegrundede overgange eller unødvendige indlæggelser.

IV-aftalens indhold

”Aftale om intravenøs behandling til borgere i kommunalt regi i Region Hovedstaden” fremgår af bilag 1. I nærværende afsnit opsummeres aftalens hovedpunkter.

Afgrænsning af kommunernes opgave

IV-aftalen omfatter følgende tre behandlingsformer, som kan varetages i kommunalt regi:

  • IV-behandling med antibiotika.
  • IV-behandling med isotone væsker (saltvand eller glukose/sukkervand).
  • IV-behandling med antibiotika eller væske, hvor en pumpe sørger for at indgive behandlingen i borgerens drop på de rette tidspunkter.

IV-behandling i kommunalt regi, kan ske i tidsrummet 07-23 og med maksimalt fire daglige besøg. Tidsforbruget i borgerens hjem må ikke overstige en time pr. besøg. Endvidere er det en forudsætning, at borgerne er indstillede på at fortsætte eller færdiggøre deres IV-behandling i kommunalt regi, samt at borgerne lægefagligt, er vurderet egnede til at modtage IV-behandling i kommunalt regi.

For alle behandlingsformer gælder, at hospitalet beholder det lægelige behandlingsansvar under hele forløbet. Desuden har hospitalet ansvaret for levere al ordineret IV-medicin, IV-væsker og IV-pumpe, samt de sygeplejeartikler der skal bruges i forløbet.

Før et IV-forløb kan opstartes i kommunalt regi, skal hospitalet altid kontakte kommunen således, at kommunen kan vurdere om den kan påtage sig opgaven, herunder om der er tilstrækkelig kapacitet til opgaven.

Takstmodel for regionens betaling til kommunerne

En væsentlig del af IV-aftalen er en takstmodel, der fastsætter de takster, som regionen skal betale kommunerne for at løse opgaven. Modellen tager afsæt i kommunernes konkrete erfaringer med IV-behandling og reelle udgifter hertil. Det er et bærende princip, at takstafregningen skal være enkel at administrere, og ikke give anledning til lokale diskussioner mellem kommuner og hospitaler.

Takstmodellen er baseret på forløbstakster for de tre aftalte behandlingsformer (IV-antibiotika, IV-væske, IV-pumpe) samt dagstakster, der bliver afregnet for længere forløb. Forløbstakster er valgt for at skabe en enkel model, der er let at administrere. Det er forventningen, at hovedparten af forløbene, vil blive afregnet med forløbstakst. Dagstakst bliver alene anvendt, når forløbene strækker sig udover det antal dage, der er forudsat i forløbet.

I takstmodellen indgår en ”trappe”, hvor taksten for det enkelte forløb falder i takt med, at antallet af borgere der modtager IV-behandling i kommunalt regi, stiger. Trappemodellen afspejler en antagelse om, at jo flere IV-forløb kommunerne varetager, desto bedre mulighed har kommunerne for at planlægge og tilrettelægge IV-opgaven. Trappemodellen består af tre successive trin, hvor antal årlige IV-forløb i Region Hovedstaden definerer trinnene. De første 1.500 forløb bliver afregnet efter de højeste takster (trin 1). De følgende forløb op til 3.000 bliver afregnet efter nogle lidt lavere takster (trin 2). Herefter bliver forløbene afregnet efter det laveste taksttrin i modellen (trin 3).

Der er i takstmodellen forudsat, at halvdelen af forløbene sker i borgernes hjem og halvdelen på kommunal sygeplejeklinik.

Aktivitet

Det forventes, at der vil være 5.700 IV-behandlinger i kommunalt regi pr. år, når aftalen er fuldt implementeret. Heraf forventer Københavns Kommune at varetage ca. en tredjedel, svarende til ca. 1.900 forløb.

Der udestår en afklaring om parenteral ernæring til korttarmspatienter

Det er ikke lykkedes at få parenteral ernæring til korttarmspatienter med i den aftale om IV-behandling i kommunalt regi, der nu foreligger med regionen. Københavns Kommune havde ellers en klar forventning om, at parenteral ernæring til korttarmspatienter ville indgå som en af de indsatser, regionen skal afregne kommunerne for at varetage.

Kommunens forventning skyldes, at kommunen siden 2017, har haft en samarbejdsaftale med Rigshospitalet om varetagelse af hjemmeparenteral ernæring til korttarmspatienter.

Det fremgår af denne aftale, at parenteral ernæring til korttarmspatienter er en hospitalsopgave -  uanset hvor behandlingen foregår. Det betyder, at hospitalet har behandlings- og finansieringsansvaret for opgaven. Kommunal varetagelse af opgaven kræver således en konkret aftale, og herunder en aftale om afregning til kommunerne for de udgifter, der er forbundet med varetagelse af behandlingen i kommunalt regi.

Kommunen indgik i sin tid aftalen med Rigshospitalet af borgerhensyn. Selvom aftalen ikke indeholder økonomi, så fremgår det, at afregningen for varetagelse af behandlingen vil følge taksterne i en kommende aftale om IV-behandling i kommunalt regi. Kommunen havde på daværende tidspunkt en forventning om, at en IV-aftale var lige om hjørnet. 

Selvom det således er aftalt mellem Rigshospitalet og Københavns Kommune, indeholder den nye IV-aftale ikke afregning til kommunerne for varetagelse af parenteral ernæring og herunder IV-behandling til korttarmspatienter i hjemmet. Dermed får Københavns Kommune fortsat ikke dækket sine udgifter til behandlingen.

Idet kommunen skal handle økonomisk ansvarligt, og ikke må afholde udgifter til regionale opgaver, så Sundheds- og Omsorgsudvalget sig derfor nødsaget til på mødet 22. juni 2021, at beslutte at opsige den samarbejdsaftale Københavns Kommune har haft med Rigshospitalet om varetagelse af hjemmeparenteral ernæring til korttarmspatienter, samt ikke optage nye patienter i samarbejdet i perioden frem til aftalens udløb. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har efterfølgende opsagt aftalen, som ophører 25. september 2021.

Et enigt KKR Hovedstaden bakker op om en opsigelse af aftalen mellem Københavns Kommune og Rigshospitalet. KKR Hovedstaden har desuden opfordret alle 29 kommuner til at afvise alle nye henvisninger af korttarmspatienter, så længe der er politisk uenighed om, hvem der skal finansiere opgaven.

KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden har i starten af juli sendt en fælles henvendelse til Sundhedsministeriet, og bedt om en afklaring af ansvaret for hjemmeparenteral ernæring til korttarmspatienter.

Økonomi

Som nævnt tager de takster, regionen skal afregne med kommunerne for at løse opgaven i IV-aftalen, afsæt i kommunernes konkrete erfaringer med IV-behandling og reelle udgifter hertil. Derfor forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at den nye IV-opgave kan løses inden for den økonomiske ramme.

Det bemærkes endvidere, at de takster, der er aftalt i Region Hovedstadens IV-aftale, er højere end taksterne i de tilsvarende IV-aftaler i Region Midt, Nord og Syd.

Forvaltningen vil følge økonomien i IV-aftalen tæt. Det fremgår af aftalen, at der er tale om en forsøgsordning, hvor parterne i aftaleperioden har mulighed for at tilrette og genforhandle aftalen. Herunder vil også taksterne kunne genforhandles. Derudover fremgår det af aftalen, at den vil blive evalueret efter to år.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens indstilling, vil Københavns Kommune tilslutte sig ”Aftale om intravenøs behandling til borgere i kommunalt regi i Region Hovedstaden”. Aftalen vil træde i kraft og blive implementeret i kommunen snarest muligt.

Forvaltningen vender tilbage til Sundheds- og Omsorgsudvalget, når der foreligger en afklaring af opgave- og finansieringsansvar for parenteral ernæring og herunder IV-behandling til korttarmspatienter i hjemmet.

 

Katja Kayser

/Karen Nørskov Toke

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Enhedslisten og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Enhedslisten ønsker, at der findes en løsning for parenteral ernæring, så borgerne kan fortsætte deres hjemmebehandling.
Venstre og Enhedslisten ønsker, at der tages et borgerhensyn, så patientforeningen inddrages i processen.
Venstre og Enhedslisten ønsker bedre indsigt i de økonomiske udregninger, partierne ønsker derfor en temadrøftelse om de økonomiske aspekter af sagen.”

Til top