Principper for Fremtidens Plejehjem
På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets tidligere drøftelser om fremtidens plejehjem, skal udvalget godkende Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til opdaterede principper for fremtidens plejehjem, som besluttet på udvalgsmødet 22. juni 2021.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender "10 principper for fremtidens plejehjem - 2021".
Problemstilling
Københavns Kommune har i en årrække arbejdet med at modernisere de københavnske plejehjem. Modernisering af de utidssvarende plejehjem forventes færdig ca. 2026. Samtidig stiger antallet af ældre københavnere væsentligt de kommende mange år, og der skal derfor bygges ca. 2.000 nye plejeboliger - svarende til ca. 20 plejehjem - i perioden 2022 - 2034.
I 2013 vedtog Københavns Kommune "10 Principper for fremtidens plejeboliger", som tog udgangspunkt i kommunens daværende ældrepolitik. De 10 principper har siden vedtagelsen, sat de overordnede rammer for hvordan nye plejehjem skal udformes, så plejehjemmenes fysiske rammer understøtter det gode liv på plejehjem, et godt arbejdsmiljø og en rationel drift.
Der er siden vedtagelse af de 10 principper, blevet vedtaget en ny ældrepolitik "Vær med - hele livet", og kommunen har indført en ordning for certificering af bæredygtighed i byggeri. Desuden har COVID-19 sat sine spor - også i forhold til plejehjemsbyggeri. Sundheds- og Omsorgsudvalget, har derfor af flere omgange, drøftet behovet for at bringe principperne for fremtidens plejehjem i overensstemmelse med gældende politikker og fokusområder.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har endvidere været i løbende dialog med Københavns Ældreråd om principper for fremtidens plejehjem. Forud for Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelse af nærværende indstilling, vil der på udvalgets dialogmøde med Københavns Ældreråd, være mulighed for at drøfte principperne for fremtidens plejehjem. Ældrerådets høringssvar er vedlagt som bilag.
Christianshavns Lokaludvalg har henvendt sig til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedr. placering af plejehjem på Christianshavn, jf. bilag 2.
Med udgangspunkt i Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelser, senest på udvalgsmødet 22. juni 2021, samt nye politikker og fokusområder, har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdet forslag til principper for fremtidens plejehjem - 2021.
Løsning
De nye principper for fremtidens plejehjem 2021 omfatter i alt 10 principper. Disse principper indeholder en række af de grundlægende samme forhold som de tidligere principper, men der er kommet øget fokus på forskellighed mellem plejehjem, pandemi/epidemisikring og bæredygtighed i plejehjemsbyggeri. De 10 principper er følgende:
10 principper for fremtidens plejehjem 2021
- Beboernes privatliv og behov for hjemlighed værnes.
- Plejehjemmene inviterer til et aktivt og meningsfuldt hverdagsliv.
- Fællesskab og sociale relationer understøttes.
- Livet leves i integration med naboer og lokalsamfund.
- Indretningen understøtter selvstændighed og fleksibilitet.
- Særlige målgruppers behov indtænkes.
- Medarbejdernes arbejdsvilkår prioriteres højt.
- Forskellighed mellem plejehjem afspejler beboernes forskellige ønsker og vaner.
- Indretningen understøtter god hygiejne og forebyggelse af epidemier/pandemier.
- Bygningerne er bæredygtige i miljømæssig, økonomisk og social forstand.
Princip 1 - 7: Fysiske rammer for et godt hverdagsliv for beboere og personale
Princip 1 - 7 indeholder samme forhold som de tidligere 10 principper for fremtidens plejehjem, dog er nogle af principperne sammenskrevet og skærpet. Principperne sætter rammer for udformning og indretning af plejehjem, der tager hensyn til den enkeltes behov og ønsker, og sikrer at beboerne kan modtage den nødvendige pleje og omsorg. Desuden er der fokus på at skabe plejehjem, der inviterer til et aktivt hverdagsliv, men som også har fysiske rammer, hvor man kan hvile i sig selv og nyde omgivelserne. De fysiske rammer på plejehjem understøtter dermed, at beboerne kan leve et værdigt hverdagsliv, og modtage pleje og omsorg i værdige og trygge rammer.
Det bemærkes at brug af velfærdsteknologi, indgår i flere af de 10 principper, og omhandler velfærdsteknologi i forhold til beboernes selvhjulpenhed og mulighed for et aktivt liv, samt velfærdsteknologi der understøtter et godt arbejdsmiljø.
Nedenfor foreslås tre nye, supplerende principper:
Nyt princip 8 : Forskellighed mellem plejehjem skal afspejler beboernes forskellige ønsker og vaner
I lighed med øvrige Københavnere, er plejehjemsbeboere forskellige, og har forskellige vaner og måder at leve sit liv på. Nogle holder meget af at være sammen med familien i egen bolig, andre holder af at være i mindre og trygge fællesskaber med afdelingens øvrige beboere, mens andre finder stor glæde ved fællesskaber med mange og forskellige mennesker i større grupper. For nogen er udendørs liv meningsgivende, og for andre kan det f.eks. være bevægelse, musik og teater eller arbejde med hænderne, der giver størst mening og glæde - og mange holder af lidt af det hele. Mange plejehjem skal derfor tilbyde lidt af det hele, men nogle plejehjem skal have en særlig indretning eller profil, så borgerne kan vælge det plejehjem, der giver dem den bedste mulighed for at leve det liv de ønsker.
Konkret betyder det, at plejeboliger have forskellig størrelse og henholdsvis plejeboliger, fællesboligarealer og servicearealer skal placeres forskelligt i plejehjemsbygningerne. Desuden skal plejehjemmene, i videst muligt omfang, skal lokaliseres spredt over byen, i forskelligartede nærmiljøer og have forskellige størrelser.
De har længe været et stort ønske om et plejehjem på Christianshavn, og blandt andet har Christianshavns Lokaludvalg henvendt sig til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedr. placering af plejehjem på Christianshavn, jf. bilag 2. Borgerrepræsentationen besluttede i 2017, at kommunen skal afsøge alle muligheder for at tilvejebringe et egnet areal på Christianshavn, hvor der kan opføres et nyt og moderne plejehjem.
Nyt princip 9: Indretningen understøtter god hygiejne og forebyggelse af epidemier/ pandemier
Infektioner, samt spredning af smitsomme sygdomme og resistente mikroorganismer skal så vidt muligt, forebygges på plejehjem. Bliver et plejehjem ramt af en epidemi/pandemi – eller rammes enkelte borgere af f.eks. multiresistente bakterier - skal smittespredning hindres, samtidig med at borgerne kan fortsætte deres daglige liv i samvær med øvrige beboere, personale og pårørende. Plejehjemmene skal derfor indrettes på en måde så smitsomme sygdomme, i videst muligt omfang, kan forebygges og smittespredning kan hindres.
Konkret betyder det bl.a., at den fysiske indretning understøtter hygiejniske principper, f.eks. adskillelse af rent/urent materiale, mulighed for effektiv udluftning mv., samt at det – ved forholdsvis enkle tiltag - er muligt at zoneopdele plejehjemmet for at hindre smittespredning.
Nyt princip 10: Bygningerne er bæredygtige i miljømæssig, økonomisk og social forstand
Plejehjem i København skal enten DGNB-certificeres eller Svanemærkes, jf. kommunes krav til bæredygtighed og miljø i kommunens byggerier. Der er dermed en helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed i plejehjemsbyggeri med fokus på både miljø, økonomi og social bæredygtighed. Plejehjemsbyggerier skal påvirke miljøet mindst muligt lige fra anvendelse af byggematerialer, til drift af bygning, og bortskaffelse og genanvendelse af materialer. Økonomisk set skal der være fokus på plejehjemmenes samlede levetidsomkostninger, og evt. genanvendelighed af byggematerialer. Der skal desuden tages hensyn til bygningernes fleksibilitet med henblik på evt. anden anvendelse. Socialt skal der på plejehjem, være fokus på forhold som sundhed og komfort - for både beboere og ansatte - så der skabes rammer for gode liv og godt arbejdsmiljø.
Konkret betyder det bl.a. at der bygges med miljøvenlige materialer, som kan vedligeholdes miljømæssigt forsvarligt, og at der er fokus på at sikre et lavt energiforbrug under drift, som tager hensyn til beboeres særlige behov for ekstra varme, f.eks. ved etablering af alternative energiformer, energivenlige installationer og naturlig afkøling.
For en nærmere gennemgang af principper for fremtidens plejehjem - 2021 henvises til bilag 1.
Det bemærkes at principperne for fremtidens plejehjem, som udgangspunkt, implementeres indenfor de eksisterende økonomiske og arealmæssige rammer for byggeri af almene plejehjem i København. Prioritering af f.eks. arealet i afdeling eller en særlig profil, betyder at andre arealer får mindre vægt. Der skal dermed arbejdes med principperne på en ny måde, som kræver at der foretages en række prioriteringer.
Skal der i forbindelse med et specifik plejehjem være særlige prioriteter, beskrives det i et konkurrenceprogram, som drøftes og godkendes i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Der kan i forbindelse med enkelte plejehjemsbyggerier, søges en tillægsbevilling til servicearealerne, såfremt der ønskes indarbejdet særlige funktioner eller særlige installationer, som ikke kan håndteres indenfor plejehjemsbyggeriets økonomiske ramme.
Høring ved Københavns Ældreråd
Københavns Ældreråd har fremsent høringssvar, jf. bilag 3, der drøftes på udvalgets dialogmøde med Ældrerådet 23. september 2021.
Ældrerådet skriver i deres hørringssvar, at de vurderer, at principperne tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov og ønsker, og sikrer at borgerne får den nødvendige omsorg og pleje samt behandles med værdighed. Ældrerådet fremhæver, at det er vigtigt, at principperne ikke alene understøtter Ældrepolitikken, men også Københavns Værdighedspolitik "Et værdigt ældreliv". Et værdigt ældreliv har fokus på, at de ældre borger kan fortsætte med at leve det liv de ønsker, trods begrænsninger i hverdagen - med størst mulig selvbestemmelse, livskvalitet og værdighed.
Det er forvaltningens opfattelse, at de 10 principper for fremtidens plejehjem - 2021 understøtter dette.
Ældrerådet har i forbindelse med deres høringssvar, vedlagt forslag til seks principper for fremtidens plejehjem, som i vidt omfang er på linje med forvaltningens forslag til principper. Dog er der mere konkrete elementer i ældrerådets forslag, som ikke er omfattet af heraf. Ældrerådet forslår, at de seks principper integreres i forvaltningens forslag til principper.
Forvaltningen har på baggrund af Ældrerådets hørringsvar indarbejdet nedenstående i principperne:
Princip 2. Plejehjemmene inviterer til et aktivt og meningsfyldt hverdagsliv.
- at udearealerne inviterer til ophold i f.eks. pavilloner, orangerier, solkroge samt arealer til aktivitet, f.eks. træning og mindre legepladser til børn/oldebørn.
- at der i videst muligt omfang etableres udestuer, så der kommer en flydende overgang mellem ude og inde.
Princip 9: Indretningen understøtter god hygiejne og forebyggelse af epidemier/pandemier.
- at plejehjemmene indrettes så borgerne i videst muligt omfang, kan modtage besøg af pårørende i egen bolig i tilfælde af epidemier/pandemier, f.eks. ved at plejehjemmet kan opdeles i mindre enheder som kan anvende separate indgange.
- at der etableres udestuer eller lignende, samt direkte indgange til flest muligt rum i plejehjemmenes stueetage, så borgeren kan modtage besøg her i tilfælde af epidemi/pandemi.
Ældrerådets konkrete forslag samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bemærkninger hertil, fremgår af bilag 3 og 4.
Økonomi
I forbindelse med budget 2022 er der indgået aftale om plejeboligplan for etablering af nye plejehjem i perioden 2026 - 2030. Budgettet afspejler udgifter til standardplejehjem. Hvis ét plejehjem skal have særlige faciliteter/installationer, vil det kræve en tillægsbevilling.
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Principper for fremtidens plejehjem - 2021 bringes i anvendelse efter godkendelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Katja Kayser
/Lars Matthiesen