Mødedato: 23.09.2004, kl. 15:00

Fremtidig arbejdsmiljørådgivning i Sundhedsforvaltningen

Fremtidig arbejdsmiljørådgivning i Sundhedsforvaltningen

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 23. september 2004

 

6. Fremtidig arbejdsmiljørådgivning i Sundhedsforvaltningen

SOU 118/2004 J.nr. 2/2003

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter Sundhedsforvaltningens plan for fortsat arbejdsmiljørådgivning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget udsatte sagen til et kommende møde

 

RESUME

Der er vedtaget en reform af arbejdsmiljøloven, som træder i kraft den 1. januar 2005. Indstilling om reformen og de mulige konsekvenser for Sundhedsforvaltningen blev forelagt for Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 19. august 2004.

Økonomiforvaltningen har tilrettelagt en proces, hvor forvaltningerne er bedt om at forholde sig til den fremtidige arbejdsmiljørådgivning i "en verden uden BST". Forvaltningerne skal melde tilbage til Økonomiforvaltningen, om de ser behov for og ønsker en fælles arbejdsmiljøenhed for hele Københavns Kommune, og i givet fald, hvilke opgaver den skal have. Det økonomiske grundlag for en fælles enhed er ikke meldt ud.

På baggrund af tilbagemeldingerne fra forvaltningerne vil Økonomiforvaltningen forelægge en indstilling til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om den fremtidige arbejdsmiljørådgivning. Økonomiforvaltningen sender indstillingen i høring i forvaltningerne med frist ca. 1. november 2004 og indstilling vil blive forelagt for Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 21. oktober 2004. Drøftelsen af nærværende indstilling vil være retningsgivende for forvaltningens indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget den 21.oktober 2004.

Arbejdsmiljøreformen betyder en udfasning af BST for de fleste af Sundhedsforvaltningens arbejdspladser allerede medio 2005. Det er derfor nødvendigt at tilrettelægge andre muligheder for rådgivning. Sundhedsforvaltningens finder, at der fortsat er behov for konkret rådgivning og forebyggelse på arbejdsmiljøområdet.

Rådgivningsbehovet forsvinder ikke med arbejdsmiljøreformen. Det kan tvært imod i en periode blive intensiveret på grund af screeningerne. Hjemmeplejen og plejehjemmene screenes første halvår 2005.

Sundhedsforvaltning mener, at de resterende ressourcer i BST efter udfasningen også fremover bør anvendes på rådgivning og forebyggelse. De brancher og arbejdspladser, der har de største arbejdsmiljørisici og dermed rådgivningsbehov, skal fortsat have mulighed for rådgivning. Sundhedsforvaltningen mener, at fremtidige arbejdsmiljørådgivning skal organiseres internt i forvaltningen. Derfor indstiller Sundhedsforvaltningen, at BST-ressourcerne, efter udfasningen, fordeles mellem forvaltningerne efter antallet af nuværende BST-pligtige, og øremærkes til forebyggelse og konkret rådgivning.

Denne fordelingsnøgle sikrer, at det er de risicibetonede brancher, der får udbytte af ressourcerne.

Sundhedsforvaltningen bakker også op om en mindre fælles arbejdsmiljøenhed for Københavns Kommune, som skal varetage de tværgående opgaver og arbejdsmiljøpolitik for hele Københavns Kommune, men ikke at denne bør finansieres af BST's budget.

 

 

 

Til top