Mødedato: 23.09.2004, kl. 15:00

Strukturplan på apoteksområdet

Strukturplan på apoteksområdet

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 23. september 2004

 

4. Strukturplan på apoteksområdet

SOU 432/2003 J.nr. 9/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at godkende Sundhedsforvaltningens forslag til principper for apoteksbetjeningen i Københavns Kommune

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at henstille til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at der udarbejdes en plan for den fremtidige struktur på apoteksområdet i Københavns Kommune

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler at tage orienteringen om den manglende mulighed for at udarbejde den ønskede strukturplan for apoteksområdet til efterretning.

 

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2004

På vegne af Dansk Folkeparti ønskede Carl Chr. Ebbesen følgende protokolbemærkning: "Dansk Folkeparti tager forbehold for første "at"-punkt, da Dansk Folkeparti ikke føler sig sikker på, at det bliver nødvendigt at lukke apoteker".

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget anmodede på mødet d. 24. oktober 2002 (SOU 9/2002) Sundhedsforvaltningen om at udarbejde et forslag til en plan for den overordnede apotekerplanlægning i kommunen. Borgerrepræsentationen tilsluttede sig på sit møde d. 14. november 2002 (BR 551/02) anmodningen fra Sundheds- og Omsorgsudvalget. Formålet med planen skulle være at sikre en tilfredsstillende apoteksbetjening, hvor der tages hensyn til den mere langsigtede udvikling i kommunen.

Imidlertid fremsatte Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i juni 2003 planer om at afskaffe udligningsordningen for byapoteker. Forslaget forventedes at medføre markante ændringer på apoteksområdet. Sundhedsforvaltningen fremlagde på grund af usikkerheden omkring den konkrete udmøntning af planerne om at afskaffe udligningsordningen, derfor ikke den udarbejdede plan for Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet d. 4. september 2003 (SOU 316/2002), men lovede derimod at vende tilbage til Sundheds- og Omsorgsudvalget, når den konkrete formulering af den forventede bekendtgørelse forelå, med henblik på drøftelse af strukturplanen på apoteksområdet i kommunen under de nye forudsætninger.

Det er efterfølgende søgt at udarbejde en ny plan, der skulle analysere bæredygtigheden af de eksisterende 27 apoteker i Københavns Kommune og komme med forslag til den mest hensigtsmæssige apoteksdækning i Københavns Kommune under de givne forudsætninger. Det var hensigten, at planen skulle udarbejdes via et samarbejde med repræsentanter fra Københavns Apotekerforening, men disse fandt ikke at det var muligt for dem at oplyse størrelsen af udligningstilskuddet som de enkelte apoteker modtager. Sundhedsforvaltningen har ligeledes kontaktet Lægemiddelstyrelsen med henblik på at få de nødvendige oplysninger, men uden held.

Sundhedsforvaltningen finder det utilfredsstillende, at man ikke har fået et samlet bud på hvordan apoteksstrukturen kommer til at se ud efter ophøret med udligningsordningen for byapoteker, da ophøret af udligningsordningen kan påvirke borgernes adgang til apoteker. Udligningsordningen er oprindeligt indført for at sikre at alle borgere, har relativ let adgang til et apotek, og indebærer at apoteker der har en omsætning over et vist niveau, betaler tilskud til apoteker der har en omsætning under et vist niveau. En række apoteker i Københavns Kommune modtager tilskud via denne ordning, og vil derfor få reduceret deres overskud når udligningsordningen for byapoteker ophører. Det foreslås som følge af de forventede ændringer i apoteksstrukturen i Københavns Kommune , at der vedtages nogle principper for vurdering af konkrete sager om nedlukning af apoteker mm. der kan fungere som rettesnor, når forskellige sager vedr. ændringer i apoteksstrukturen sendes til høring. Grundlaget for de foreslåede principper er at alle borgere i Københavns Kommune skal have let og ens adgang til et apotek.

 

 

 

Forslag til principper for apoteksbetjeningen i Københavns Kommune

  • Ingen borgere i Københavns Kommune skal i fremtiden have markant længere afstand til et apotek/apoteksenhed end tilfældet er i dag
  • Borgerne i Københavns Kommune skal opleve at ventetiden på apotekerne/apoteksenhederne i Københavns Kommune er acceptable
  • Apotekerne/apoteksenhederne i Københavns Kommune skal være placeret således, at de er lette at komme til og fra når man anvender offentlig transport
  • Apotekerne/apoteksenhederne i Københavns Kommune skal være indrettet handicapvenligt.

 

 

Sundhedsforvaltningen indstiller derfor, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at godkende de foreslåede principper for apoteksbetjeningen i kommunen.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller ligeledes, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at anmode Indenrigs- og Sundhedsministeriet om at der i lyset af det store antal apoteker i Københavns Kommune, der kan forventes at blive påvirket af ophøret med udligningsordningen for byapoteker, udarbejdes en plan for den fremtidige struktur på apoteksområdet i Københavns Kommune. Planen kan evt. udarbejdes i et samarbejde mellem ministeriet og Københavns Kommune. Københavns Kommune vil stille sig positive overfor at en sådan plan både gælder Københavns Kommune og Frederiksberg Kommuner.

På baggrund af ovenstående indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at tage orienteringen om den manglende mulighed for at udarbejde den ønskede strukturplan for apoteksområdet til efterretning.

 

 

 

Til top