Mødedato: 23.09.2004, kl. 15:00

Principgodkendelse af forslag til plejeboligbebyggelse på Verdisvej

Principgodkendelse af forslag til plejeboligbebyggelse på Verdisvej

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 23. september 2004

 

2. Principgodkendelse af forslag til plejeboligbebyggelse på Verdisvej

SOU 113/2004 J.nr. 42/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at vedlagte oplæg til byggeprogram kan danne grundlag for det videre lokalplanarbejde i Plan & Arkitektur (bilag 1).

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der etableres 60 plejeboliger frem for 40 plejeboliger og 20 rehabiliteringspladser.

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget udsatte sagen med henblik på udarbejdelse af en ny indstilling

 

RESUME

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 15. maj 2003 (SOU 112/2003) tiltrådte udvalget forvaltningens indstilling om, at projektering af et plejeboligbyggeri med 40 plejeboliger med tilhørende servicearealer og 20 rehabiliteringspladser på et kommunalt areal ved Verdisvej i Kgs. Enghave iværksættes, og at bygherrerollen udbydes i konkurrence i samarbejde med Plan & Arkitektur.

Det vedlagte byggeprogram er resultatet af Sundhedsforvaltningens drøftelser med Rådgivende Ingeniører & Arkitekter (RIA) om boligpolitikkens anbefalinger og med Plan & Arkitektur om rammerne for det igangværende lokalplanarbejde.

Under denne proces er forvaltningen kommet til den konklusion, at egentlige rehabiliteringsboliger mest hensigtsmæssigt vil kunne indpasses som tilbud i den eksisterende plejehjemsboligmasse. Det anbefales derfor at etablere 60 plejeboliger. Oplæg til byggeprogram er vedlagt som bilag 1.

Den påtænkte plejeboligbebyggelse ved Verdisvej skal udover 60 plejeboliger og de dertil hørende fælles opholds- og adgangsarealer og servicearealer rumme aktivitetslokaler primært for lokalområdets ældre.

Som baggrund for vedlagte oplæg til byggeprogram er der foretaget en række prioriteringer:

  • I stuetagen placeres aktivitetslokaler mv. for beboerne og ældre fra lokalområdet, en daginstitution og således ingen plejeboliger
  • For at give de ældre optimal tryghed er boligerne placeret fra 1. sal og opefter. Derfor har ingen af boligerne direkte adgang til de grønne arealer.
  • Fællesarealerne – såvel inde som ude – vender mod de grønne arealer og boligerne væk herfra.

I de overskydende arealer i stueetagen, der efter forvaltningens erfaring er knap så eftertragtede til boligformål for ældre, er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstillet på at indrette en daginstitution med dertil knyttede udearealer. Sundhedsforvaltningen vil kunne anbefale en sådan løsning, da man har gode erfaringer fra konkrete projekter, bl.a. i Absalonsgadebebyggelsen.

I Kgs. Enghave findes mange ældreboliger, men ingen plejeboliger. Det er derfor forudsat, at bebyggelsen skal kunne modtage så mange plejehjemskrævende borgere fra bydelen som muligt, herunder også ældre med demens, hvilket indretningen i leve-bo miljøer, jfr. nedenfor, giver udmærkede betingelser for. Det er således ikke forudsat, at bebyggelsen gives nogen specialiseret status.

Bebyggelsen er udformet som et dobbeltvinklet bygningskompleks i 4 etager, der mod nord og vest relaterer sig til den omgivende etageboligbebyggelse og afslutter denne. Mod øst og syd orienterer bebyggelsen sig mod de store grønne arealer, der strækker sig helt op til Karens Minde mod nord og ned til baneterrænet mod syd. Hermed skabes mulighed for at trække disse grønne områder af parkagtig karakter ind i bebyggelsen og tilføre udearealerne en stor kvalitet.

Ved denne dobbeltvinklede bygningskrop skabes mulighed for at opdele og forme mindre plejeenheder i leve-bomiljøer, der samler sig omkring et åbent, fleksibelt og tryghedsskabende fællesareal og minimerer gangafstande, som anbefalet i boligpolitikken for ældre. Desuden vil nærheden til fællesarealet være stimulerende for det sociale liv i boenheden.

I stueetagen er der disponeret et areal til indretning af aktivitetslokaler. Dermed kan bebyggelsen tilbyde faciliteter for hjemmeboende ældre i det nære lokalområde. Dette kan være i form af indplacering af f.eks. dagcenter- og træningsaktiviteter, klubfunktioner m.m. Herved kan andre ældre medvirke til at styrke det sociale liv i bebyggelsen.

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget kan tiltræde indstillingen, tegner der sig med forbehold for andre myndigheders virke følgende overordnede tidsperspektiv for det videre arbejde:

Lokalplanarbejde:

  • Vedtagelse af planforslag, offentliggørelse og endelig godkendelse i BR:

november 2004 – maj 2005

Bygherreudbud:

  • Udbud, prækvalifikation, afgivelse af bud, tildeling og kontrahering:

maj 2005 – medio oktober 2005

Bygherrens projekt og udbud:

  • Udbud efter Bygge- og Anlægsdirektivet (BAD), projektering, myndighedsgodkendelse (skema A og B, byggetilladelse m.v.):

medio oktober 2005 – medio april 2006

Byggeperiode:

  • Byggestart-aflevering: maj 2006 – maj 2007
  • Montering – ibrugtagning: juni 2007

Som det ses af ovenstående vil bygherreudbudet først kunne finde sted efter lokalplanens endelige vedtagelse. Det har sammenhæng med såvel den offentlige høringsperiode som det forhold, at der må foreligge en gyldig lokalplan, inden der kan afgives købstilbud. Administrativt vil en forberedelse af udbudsforretningen dog kunne finde sted i den mellemliggende periode.

 

 

 

Til top