Mødedato: 23.09.2004, kl. 15:00

Strukturplan på apoteksområdet

Strukturplan på apoteksområdet

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 23. september 2004

 

4. Strukturplan på apoteksområdet

SOU 432/2003 J.nr. 9/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at godkende Sundhedsforvaltningens forslag til principper for apoteksbetjeningen i Københavns Kommune

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at henstille til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at der udarbejdes en plan for den fremtidige struktur på apoteksområdet i Københavns Kommune

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler at tage orienteringen om den manglende mulighed for at udarbejde den ønskede strukturplan for apoteksområdet til efterretning.

 

 

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget anmodede på mødet d. 24. oktober 2002 (SOU 9/2002) Sundhedsforvaltningen om at udarbejde et forslag til en plan for den overordnede apotekerplanlægning i kommunen. Borgerrepræsentationen tilsluttede sig på sit møde d. 14. november 2002 (BR 551/02) anmodningen fra Sundheds- og Omsorgsudvalget. Formålet med planen skulle være at sikre en tilfredsstillende apoteksbetjening, hvor der tages hensyn til den mere langsigtede udvikling i kommunen.

Imidlertid fremsatte Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i juni 2003 planer om at afskaffe udligningsordningen for byapoteker. Forslaget forventedes at medføre markante ændringer på apoteksområdet. Sundhedsforvaltningen fremlagde på grund af usikkerheden omkring den konkrete udmøntning af planerne om at afskaffe udligningsordningen, derfor ikke den udarbejdede plan for Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet d. 4. september 2003 (SOU 316/2002), men lovede derimod at vende tilbage til Sundheds- og Omsorgsudvalget, når den konkrete formulering af den forventede bekendtgørelse forelå, med henblik på drøftelse af strukturplanen på apoteksområdet i kommunen under de nye forudsætninger.

Det er efterfølgende søgt at udarbejde en ny plan, der skulle analysere bæredygtigheden af de eksisterende 27 apoteker i Københavns Kommune og komme med forslag til den mest hensigtsmæssige apoteksdækning i Københavns Kommune under de givne forudsætninger. Det var hensigten, at planen skulle udarbejdes via et samarbejde med repræsentanter fra Københavns Apotekerforening, men disse fandt ikke at det var muligt for dem at oplyse størrelsen af udligningstilskuddet som de enkelte apoteker modtager. Sundhedsforvaltningen har ligeledes kontaktet Lægemiddelstyrelsen med henblik på at få de nødvendige oplysninger, men uden held.

Sundhedsforvaltningen finder det utilfredsstillende, at man ikke har fået et samlet bud på hvordan apoteksstrukturen kommer til at se ud efter ophøret med udligningsordningen for byapoteker, da ophøret af udligningsordningen kan påvirke borgernes adgang til apoteker. Udligningsordningen er oprindeligt indført for at sikre at alle borgere, har relativ let adgang til et apotek, og indebærer at apoteker der har en omsætning over et vist niveau, betaler tilskud til apoteker der har en omsætning under et vist niveau. En række apoteker i Københavns Kommune modtager tilskud via denne ordning, og vil derfor få reduceret deres overskud når udligningsordningen for byapoteker ophører. Det foreslås som følge af de forventede ændringer i apoteksstrukturen i Københavns Kommune , at der vedtages nogle principper for vurdering af konkrete sager om nedlukning af apoteker mm. der kan fungere som rettesnor, når forskellige sager vedr. ændringer i apoteksstrukturen sendes til høring. Grundlaget for de foreslåede principper er at alle borgere i Københavns Kommune skal have let og ens adgang til et apotek.

 

 

 

Forslag til principper for apoteksbetjeningen i Københavns Kommune

  • Ingen borgere i Københavns Kommune skal i fremtiden have markant længere afstand til et apotek/apoteksenhed end tilfældet er i dag
  • Borgerne i Københavns Kommune skal opleve at ventetiden på apotekerne/apoteksenhederne i Københavns Kommune er acceptable
  • Apotekerne/apoteksenhederne i Københavns Kommune skal være placeret således, at de er lette at komme til og fra når man anvender offentlig transport
  • Apotekerne/apoteksenhederne i Københavns Kommune skal være indrettet handicapvenligt.

 

 

Sundhedsforvaltningen indstiller derfor, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at godkende de foreslåede principper for apoteksbetjeningen i kommunen.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller ligeledes, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at anmode Indenrigs- og Sundhedsministeriet om at der i lyset af det store antal apoteker i Københavns Kommune, der kan forventes at blive påvirket af ophøret med udligningsordningen for byapoteker, udarbejdes en plan for den fremtidige struktur på apoteksområdet i Københavns Kommune. Planen kan evt. udarbejdes i et samarbejde mellem ministeriet og Københavns Kommune. Københavns Kommune vil stille sig positive overfor at en sådan plan både gælder Københavns Kommune og Frederiksberg Kommuner.

På baggrund af ovenstående indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at tage orienteringen om den manglende mulighed for at udarbejde den ønskede strukturplan for apoteksområdet til efterretning.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget anmodede på mødet d. 24. oktober 2002 (SOU 9/2002) Sundhedsforvaltningen om at udarbejde et forslag til en plan for den overordnede apotekerplanlægning i kommunen. Borgerrepræsentationen tilsluttede sig på sit møde d. 14. november 2002 (BR 551/02) anmodningen fra Sundheds- og Omsorgsudvalget. Formålet med planen skulle være at sikre en tilfredsstillende apoteksbetjening, hvor der tages hensyn til den mere langsigtede udvikling i kommunen.

Sundhedsforvaltningen udarbejdede den ønskede Strukturplan, der på basis af de nuværende regler på området indeholdt en teknisk gennemgang af situationen i de enkelte bydele, baseret på faktorer så som den demografiske udvikling, antallet af apoteker pr. indbygger, antallet af speciallæger samt pendlingsmønstret.

Ophør af udligningsordningen for byapoteker

Imidlertid fremsatte Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i juni 2003 planer om at afskaffe udligningsordningen for byapoteker. Forslaget forventedes at medføre markante ændringer på apoteksområdet.

Udligningsordningen er oprindeligt indført for at sikre at alle borgere, uanset om de bor i by eller land, har relativ let adgang til et apotek. Ordningen er etableret således at apotekere med en afgiftspligtig omsætning over gennemsnittet betaler 3,9 procent af den overskydende omsætning i afgift til udligningssystemet. Tilsvarende modtager apotekere med en omsætning under gennemsnittet 3,9 procent i tilskud af forskelsbeløbet. Det er dog ikke kun landapoteker der modtager tilskud via udligningsordningen; en række byapoteker, herunder apoteker i Københavns Kommune, nyder ligeledes godt af ordningen, på grund af deres relativt beskedne omsætning. Der omfordeles årligt omkring 60 mio. kr. som følge af udligningsordningen, og i 2002 modtog ca. 60 % af alle apoteker i Danmark udligningstilskud.

Sundhedsforvaltningen fremlagde på grund af usikkerheden omkring den konkrete udmøntning af planerne om at afskaffe udligningsordningen, derfor ikke den udarbejdede plan for Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet d. 4. september 2003 (SOU 316/2002), men lovede derimod at vende tilbage til Sundheds- og Omsorgsudvalget, når den konkrete formulering af den forventede bekendtgørelse forelå, med henblik på drøftelse af strukturplanen på apoteksområdet i kommunen under de nye forudsætninger.

Apotekerforeningen har i 2003 beregnet konsekvenserne af ophævelsen af udligningsordningen for byapoteker, og på den basis forventer foreningen, at i alt 60 ud af i alt 144 byapoteker, vil blive berørt af ordningen, heraf ligger de 33 i Københavns og Frederiksberg Kommune samt i Københavns Amt. Det må forventes, at afskaffelsen af udligningsordningen mellem byapoteker vil føre til en strukturtilpasning, der kan indebære lukning af apoteker i Københavns Kommune. Der er i øjeblikket 27 apoteker i Københavns Kommune.

 

D. 1. april 2004 trådte Lov om ændring af lov om apoteksvirksomhed

(Smidiggørelse af regler om apotekerbevillinger og informationspligt for håndkøbslægemidler) i kraft. Loven er en udmøntning af afviklingen af udligningstilskuddet for by-apoteker. Afviklingen af udligningstilskuddet for byapoteker påbegyndes pr. 1. januar 2005. Afviklingen af tilskuddet vedrører de apoteker der er beliggende med en afstand på 5 km. eller derunder til andre apoteker, dermed får afviklingen betydning for samtlige apoteker i Københavns Kommune, der modtager udligningstilskud. Tilskuddene skal afvikles over en periode på 6 år. Afviklingen af udligningstilskuddet betyder, at der er behov for at skabe bæredygtige apoteksenheder. I den forbindelse har Indenrigs- og Sundhedsministeriet estimeret, at der til et bæredygtigt apotek skal være ca. 230.000 receptekspeditioner til enkeltpersoner hvilket efter ministeriets beregninger svarer til en omsætning på ca. 50 mio. kr., dette svarer i forhold til omsætningen på et gennemsnitsapotek i 2002 til en stigning i omsætningen på 40%. I Københavns og Frederiksberg Kommuner var bruttoomsætningen i 2002 på ca. 28 mio. kr. pr. apotek. Til sammenligning var den gennemsnitlige bruttoomsætning pr. apotek i Danmark på 35,4 mio. kr. i 2002. Den gennemsnitlige omsætning pr. apotek er altså dermed lavere i Københavns Kommune end den er på landsplan, og kun på ca. 50 % af den omsætning som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har beregnet er nødvendig for at skabe en bæredygtig enhed.

Alternative muligheder for at opretholde en dækkende apoteksbetjening

Der er dog i de senere år trådt en række nye regler i kraft der giver mere fleksible muligheder for at opretholde en god og dækkende apoteksbetjening. Et eksempel på dette er vedtagelsen af Lov om ændring af lov om apoteksvirksomhed d. 7. juni 2001, der medførte, at det blev muligt for en apoteker at drive mere end et apotek, dog højst 4 apoteker. De apoteker som en allerede etableret apoteker får tilknyttet, kaldes supplerende enheder.

Derudover blev det pr. 1. februar 2003 muligt at bemande apoteksfilialer udelukkende med farmakonomer, hvilket betyder, at det pga. den lavere lønudgift til farmakonomer i forhold til farmaceuter er muligt at reducere driftsomkostningerne i en filial i forhold til et apotek.

En apoteksfilial er en enhed der ligger i selvstændige lokaler, men er knyttet til et apotek og drevet for apotekerens regning. Apoteksfilialer kan forhandle de samme varer, som apoteket, og kan også ekspedere recepter. En filial kan hurtigt skaffe et lægemiddel, som de ikke selv har på lager fra moderapoteket, hvis en kunde beder om det.

Ovenstående muligheder er endnu ikke anvendt i Københavns Kommune, men det er muligheder man skal være opmærksom på i den videre planlægning på området.

Drøftelse af muligheden for at udarbejde en samlet plan for apoteksdækningen i Københavns Kommune

Efter loven om ophør af udligningsordningen for byapoteker trådte i kraft har Sundhedsforvaltningen afholdt møder med repræsentanter fra Københavns Apotekerforening, der er en af de ni kredsforeninger i Danmarks Apotekerforening, hvor det er drøftet om det er muligt at udarbejde en ny plan for den ønskede apoteksstruktur i Københavns Kommune efter ophøret med udligningsordningen. En forudsætning for en nærmere analyse af bæredygtigheden af de enkelte apoteker kræver en specifik viden om hvorvidt de enkelte apoteker modtager udligningstilskud i dag samt størrelsen af dette. Repræsentanterne fra Københavns Apotekerforening fandt ikke, at de havde mulighed for at oplyse størrelsen af evt. udligningstilskud som de enkelte apoteker modtager.

Sundhedsforvaltningen har efterfølgende rettet henvendelse til Lægemiddelstyrelsen med en forespørgsel om Lægemiddelstyrelsen har mulighed for at oplyse hvorvidt de enkelte apoteker modtager udligningstilskud. Lægemiddelstyrelsen oplyste, at man ikke kunne levere den ønskede information, da oplysninger vedr. det enkelte apoteks økonomiske forhold er af privatøkonomisk karakter.

På denne baggrund vurderer Sundhedsforvaltningen, at det ikke er muligt at udarbejde en plan for den ønskede struktur på apoteksområdet i Københavns Kommune. Det er således alene muligt for Københavns Kommune at give sin mening til kende i forbindelse afgivelse af høringssvar i konkrete sager.

Sundhedsforvaltningen finder det utilfredsstillende, at man ikke har fået et samlet bud på hvordan apoteksstrukturen kommer til at se ud efter ophøret med udligningsordningen for byapoteker, da oph&osl ash;ret af udligningsordningen kan påvirke borgernes adgang til apoteker, og apoteksstrukturen derfor er et område der er præget af betydelig politisk bevågenhed. Det foreslås som følge deraf, at der vedtages nogle principper for vurdering af konkrete sager om nedlukning af apoteker mm. der kan fungere som rettesnor, når forskellige sager vedr. ændringer i apoteksstrukturen sendes til høring.

Forslag til principper for apoteksbetjeningen

Sundhedsforvaltningen har derfor opstillet nogle forslag til principper for apoteksbetjeningen som det foreslås skal tilgodeses i den kommende 6-års periode. Grundlaget for principperne er at alle borgere i Københavns Kommune skal have let og ens adgang til et apotek. På basis af denne overordnede målsætning har Sundhedsforvaltningen opstillet følgende forslag til principper for apoteksbetjeningen i kommunen :

 

Forslag til principper for apoteksbetjeningen i Københavns Kommune

  • Ingen borgere i Københavns Kommune skal i fremtiden have markant længere afstand til et apotek/apoteksenhed end tilfældet er i dag

  • Borgerne i Københavns Kommune skal opleve at ventetiden på apotekerne/apoteksenhederne i Københavns Kommune er acceptable
  • Apotekerne/apoteksenhederne i Københavns Kommune skal være placeret således, at de er lette at komme til og fra når man anvender offentlig transport
  • Apotekerne/apoteksenhederne i Københavns Kommune skal være indrettet handicapvenligt.
  • Sundhedsforvaltningen indstiller derfor, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at godkende de foreslåede principper for apoteksbetjeningen i kommunen.

     

    Sundhedsforvaltningen indstiller ligeledes at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at anmode Indenrigs- og Sundhedsministeriet om at der i lyset af det store antal apoteker i Københavns Kommune, der kan forventes at blive påvirket af ophøret med udligningsordningen for byapoteker, udarbejdes en plan for den fremtidige struktur på apoteksområdet i Københavns Kommune. Planen kan evt. udarbejdes i et samarbejde mellem ministeriet og Københavns Kommune. Københavns Kommune vil stille sig positivt overfor at en sådan plan både gælder Københavns Kommune og Frederiksberg Kommuner.

    På baggrund af ovenstående indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at tage orienteringen om den manglende mulighed for at udarbejde den ønskede strukturplan for apoteksområdet til efterretning.

     

     

     

     

     

     

    MILJØVURDERING

    Der er ikke miljømæssige konsekvenser forbundet med indstillingen

     

    ØKONOMI

    Der er ikke økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen

     

    HØRING

    Ingen

     

    BILAG

    Ingen

     

    Ib Haurum /Jens Egsgaard

     

     

    Til top