Temaer til borgerting fra Sundheds- og Omsorgsudvalget
Københavns Kommune ønsker at eksperimentere med nye metoder til at inddrage københavnere. Der skal på den baggrund nedsættes et borgerting, som kan behandle bydækkende temaer. Københavns Kommunes fagudvalg skal hver udpege 1-2 temaer til borgertinget.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter mulige temaer til Københavns Kommunes borgerting
Problemstilling
Der blev ved Overførelsessagen 2021/2022 afsat midler til pilotprojekter for at fremme borgerinddragelsen i Københavns Kommune, herunder nedsættelse af et borgerting, på baggrund af budgetønske fra Socialdemokratiet og Alternativet.
Et borgerting er en samling af et statistisk udvalgt antal deltagere, som udtrækkes på baggrund af en række objektive socioøkonomiske parametre (uddannelse, alder, køn m.v.). Deltagerkredsen forventes at være på 36+ københavnere. I borgertinget vil københavnernes opgave være at belyse blinde vinkler i en given problemstilling fra deres eget hverdagsperspektiv.
Borgertinget vil skulle levere anbefalinger til det relevante fagudvalg til den videre politiske behandling. Borgertinget skriver selv det fælles slutprodukt.
Løsning
Alle fagudvalg skal pege på 1-2 prioriterede temaer til drøftelse i borgertinget. Økonomiforvaltningen har fastlagt, at betingelser for udvælgelse af temaerne er, at det skal være en sammensat og bydækkende problemstilling, at temaerne er aktuelle og relevante, samt politisk uafhængigt. Økonomiforvaltningen oplyser således:
- En sammensat problemstilling: En problemstilling, der kan bruges politisk, udvider perspektivet og stiller skarpt på nye fælles løsninger.
- Bydækkende problemstilling: Problemstillingen er som udgangspunkt ikke afgrænset ift. geografi, population mv. inden for Københavns Kommune. Problemstillingen kan f.eks. være inden for mobilitet, boliger, det sociale område, klima eller byens udvikling generelt.
- Timing: Temaet skal have aktualitet og relevans, sådan at borgertingets anbefalinger kan bruges i den videre politiske beslutningsproces.
- Politisk uafhængighed: Temaet skal have en sådan karakter, at borgertinget har handlefrihed og mandat til at agere uafhængigt af politiske dagsordener.
Økonomiforvaltningen oplyser herudover, at der ikke er stillet nogen begrænsninger for, hvilket ressort det tema, som fagudvalgene foreslår, hører under – hvorfor de udpegede temaer kan være inden for eget ressort, temaet kan have tværgående fokus for hele kommunen eller være inden for et andet ressort, end det ressort udvalget selv varetager. Temaet skal dog have bydækkende relevans for udviklingen af København.
Sundheds- og Omsorgsudvalget kan på udvalgsmødet pege på temaer, udvalget ønsker at indstille til et kommende borgerting, fx inden for ældreområdet, sundhed eller tilgængelighed.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen orienterer Økonomiforvaltningen om Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelse af mulige temaer. Økonomiudvalget beslutter det endelige tema på møde 27. september 2022.
Katja Kayser
/Thomas Brahm
Beslutning
Følgende forslag blev anbefalet:
- Hvordan kan den mental sundhed styrkes for borgere i alle aldre i Københavns Kommune.
- Rekruttering og fastholdelse – hvordan kan Københavns Kommune være bedre til at rekruttere til velfærdsjobs.
- Styrket folkesundhed for Københavns ældre gennem byudvikling med fokus på øget tilgængelighed og sund aldring.
- Hvilke boligmuligheder skal der være for fremtidens ældre københavnere, og hvordan kan de ældres frie valg generelt styrkes?