Mødedato: 23.06.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Temadrøftelse om mental sundhed i SOU

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte de mentale sundhedsudfordringer i København og retningen for og fremtidige tiltag for at fremme københavnernes mentale sundhed.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter de mentale sundhedsudfordringer i København,
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter retningen for og fremtidige tiltag for at fremme københavnernes mentale sundhed.

Problemstilling

I dag lever københavnerne med dårligere livskvalitet end resten af danskerne. Samtidig er der en stor og fortsat stigende social ulighed i sundhed, som betyder, at de ressourcestærke københavnere gennemsnitligt har et markant bedre helbred og færre psykiske problemer end dem med færre ressourcer. Mange københavneres liv og hverdag er præget af psykisk mistrivsel, og antallet af københavnske børn, unge, voksne og ældre, der har mentale udfordringer, er stigende. De meste udbredte mentale sundhedsudfordringer i København er beskrevet i bilag 1.

Mentale udfordringer og mistrivsel har stor betydning for både den enkelte og familien, og virker ind på indlæringsevnen i skolen, muligheden for at gennemføre en uddannelse, at få og fastholde et arbejde og at kunne deltage i aktiviteter og sociale relationer i ældrelivet.

Dårlig mental sundhed lægger et pres på samfundet med et stigende antal børn, unge, voksne og ældre som mistrives og har brug for hjælp. Dårlig mental sundhed er hvert år årsag til, at én mio. mennesker kontakter til lægen, og behandling og pleje af borgere med dårlig mental sundhed koster ca. 7 mia. kr., mens omkostninger til tabt produktivitet udgør ca. 29 mia. kr. årligt.

Løsning

Københavns Kommune har i de seneste år styrket indsatsen for at fremme københavnernes mentale sundhed. Sundhedspolitikken 2015-2025 ”Nyd livet, københavner” bygger bl.a. på et princip om at ligestille psykisk og fysisk sundhed og øge ligheden i sundhed. I september 2019 blev der under sundhedspolitikken vedtaget en handleplan for bedre mental sundhed 2019-23, se bilag 2.

Handleplanen for bedre mental sundhed 2019-23 udgør rammen for det forebyggende arbejde med mental sundhed. Handleplanen er inddelt i fire spor, der bidrager til bedre mental sundhed blandt københavnerne.

I handleplanen prioriteres børn og unges trivsel og mentale sundhed, da andelen af børn og unge, som har det svært, er stigende. Der sættes fokus på tiltag målrettet unge og voksnes symptomer på depression, da depression er en meget udbredt problemstilling i befolkningen. Yderligere lægges der vægt på at styrke indsatsen i forhold til psykiske følgevirkninger af kroniske sygdomme, da det både vil fremme trivsel hos personer med kronisk sygdom og hos deres børn.

Center for Mental Sundhed

Etableringen af Center for Mental Sundhed 1. januar 2020 bidrager til at sikre ligestilling af fysisk og psykisk sundhed i København. Centret er etableret med henblik på at udvikle en faglig stærk enhed, der samler en række af forvaltningens eksisterende indsatsområder til fremme af københavnernes mentale sundhed og trivsel. Det gælder forvaltningens stress- og angstklinikker, herunder gruppeforløb for unge og voksne med depression, stress og let/moderat angst samt en række nye tilbud. Se bilag 3 for uddybninger. Ambitionen er, et Center for Mental Sundhed benytter høj faglighed og tæt samarbejde med andre enheder, forvaltninger og almen praksis til at hjælpe københavnere, der mistrives og har det svært psykisk.

Mange enheder i forvaltningen bidrager til at fremme københavnernes mentale sundhed, og Center for Mental Sundhed skal være en central aktør på området. Centeret er i gang med at skabe et videnscenter, som udover at understøtte arbejdet med mental sundhed på tværs af enheder og forvaltninger, samtidig skal generere ny viden om mental sundhed og psykisk mistrivsel.

For at give borgerne den bedste hjælp og støtte og sikre sammenhængende forløb og overgange vil Center for Mental Sundhed invitere andre offentlige og private samarbejdspartnere samt forskningsinstitutioner til et tættere samarbejde. Eksempelvis vil centret få vigtige snitflader til Region Hovedstaden, almen praksis, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen, samt Center for Psykisk Sundhedsfremme.

Mange borgere kan have gavn af støtte til at fastholde de resultater, de har opnået efter et forløb i Center for Mental Sundhed. Centeret arbejder derfor på at etablere et tættere samarbejde med civile aktører på området. Det kan eksempelvis være Stress- og Depressionsforeningen, Psykiatrifonden, Bedre Psykiatri og Det Sociale Netværk.

Mental sundhedsfremme og forebyggelse er på grund af de stigende udfordringer med mistrivsel og dårlig mentalt helbred et område, der i de senere år har fået mere opmærksomhed. Center for Mental Sundhed vil give muligheder både i forhold til at implementere evidensbaserede internationale og nationale forebyggende og rehabiliterende tilbud samt udvikle nye forskningsbaserede indsatser baseret på nye metoder.

En hjørnesten i Centeret vil fortsat være forebyggelse og tidlig indsats i forhold til københavnere med stress, angst og depression, hvilket er udbredte mentale sundhedsudfordringer i København. Centeret er ved at udvikle en Stepped Care model for differentieret stressforebyggelse, så længden og omfanget på borgernes forløb tilpasses den enkeltes behov for hjælp og støtte.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelser, arbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen videre med at fremme den mentale sundhed for borgerne i København.

Katja Kayser

 

  /Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingens behandling blev indledt med et oplæg ved Sten Kruse-Blinkenberg, centerchef for Center for Mental Sundhed.

Indstillingen blev drøftet.

Til top