Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur til Holland
Forslag til dato og destination for Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur i efteråret 2011.
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at afvikle en studietur i perioden mandag den 14. november til onsdag den 16. november 2011 i Holland.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 27. april 2011, at udvalget i efteråret 2011 vil gennemføre en studietur med henblik på at se konkrete initiativer, der kan anvise nye handlemuligheder for Københavns Kommune inden for sundhedsfremme og forebyggelse.
Københavns Kommune er udfordret af et stigende antal borgere med kroniske sygdomme, og udvalget vil i den forbindelse gerne se på udenlandske initiativer inden for både den patientrettede og borgerrettede forebyggelse – herunder tiltag i forhold til rygning, kost og motion.
Forekomsten af usund livsstil og kronisk sygdom er generelt højere i de socialt dårligt stillede bydele i København. En markant bedre sundhed i bydele med stor ulighed i sundhed er et fokusområde i København Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 ”Længe leve København”. Her sigtes mod nye løsninger, der kan sikre, at alle københavnere har lige muligheder for at leve et sundt og aktivt liv.
Løsning
Datoer for studieturen
På baggrund af forhåndstilkendegivelser fra samtlige udvalgsmedlemmer om mulige datoer for studieturen foreslås, at studieturen afvikles i perioden 14. november til 16. november 2011.
Studieturens destination
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at studieturens destination er Holland, idet landet har relevant erfaring med konkrete og målrettede forebyggende indsatser – og peger i den forbindelse på tre hollandske byer; Rotterdam, Utrecht og Amsterdam. De tre byer er placeret inden for en overkommelig geografisk radius, hvorfor transporttiden vil være begrænset under opholdet.
Rotterdam:
I Rotterdam arbejder bystyret målrettet med at udvikle sundhedsfremmende og forebyggende initiativer blandt andet i forhold til kroniske sygdomme, og byen har markeret sig som en central spiller på sundhedsområdet i internationale samarbejder som WHO og Eurocities. Dette skal ses i lyset af, at byen har stået overfor nogle af de største udfordringer i Europa med lav beskæftigelse, lavt uddannelsesniveau og flere socialt belastede boligområder - og et deraf stigende pres på social- og sundhedssektoren.
I forbindelse med feltbesøg i Rotterdam, vil der blive mulighed for at høre om konkrete indsatser, der har til hensigt at mindske de sundhedsmæssige uligheder i bydele, hvor mange borgere har en usund livsstil.
Også de fysiske udfoldelsesmuligheder i Rotterdam er øget markant i de senere år. Der har i byplanlægningen været fokus på at skabe nogle attraktive rammer for byens borgere, så leg og bevægelse opstår som en mere naturlig del af hverdagen. Det vil være relevant at få en nærmere præsentation af de forskellige initiativer relateret til fysisk aktivitet og besigtige lokale eksempler på god og dårlig byplanlægning.
Utrecht:
Forvaltningen foreslår, at der i programmet indgår et fokus på samarbejde med andre sundhedsaktører herunder sundhedshuse, samt udviklingen af helt nye bydele, som også København står overfor.
I udkanten af Utrecht, etableres i disse år en ny bydel, Leidsche Rijn. Her er det blandt andet bydelens sundhedscenter, der yder en særlig indsats overfor både de raske indbyggere og dem, der er i risiko for at udvikle sygdomme eller allerede lever med kroniske sygdomme. Sundhedscentret har mange specialuddannede sygeplejersker til at varetage forløbsprogrammer til kronikere og hjælpe dem til en sundere levevis.
Der arbejdes på at arrangere et besøg til Leidsche Rijn, som kan illustrere, hvordan byplanlægningsarbejdet fra begyndelsen har haft tanke på sundhed. Der vil være mulighed for at se konkrete initiativer for at skabe en levende by med grøn mobilitet og et bedre miljø, hvor færre bliver generet af forurening og støj. Udfoldelsesmulighederne i byens rum er mange, og der er skabt gode rammer for, at borgerne kan få en sund livsstil.
Amsterdam:
I Holland er der relevant forskning om sundhedsfremme og forebyggelse i forhold til storbyer. Det vil derfor være interessant at blive præsenteret for nogle af de forskningsmæssige resultater om sundhed i storbyer.
Endelig har bystyret i Amsterdam ytret ønske om at drøfte de fremtidige sundhedspolitiske strategier i Københavns Kommune, hvorfor et dialogmøde med lokale politikere kan være af gensidig interesse.
Økonomi
Det endelige beløb afhænger af det endelige program og forelægges i forbindelse med forelæggelse af udkast til program. Den anslåede samlede pris er 150.000 kr.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender nærværende indstilling, vil der blive udarbejdet en indstilling til Borgerrepræsentationen, så der kan ydes udgiftsdækning og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for udvalgets medlemmer under studieturen.
Forvaltningen vil fortsætte den videre planlægning ud fra de etablerede kontakter i Holland og præsentere Sundheds- og Omsorgsudvalget for et udkast til program med henblik på godkendelse af de endelige rammer på et udvalgsmøde efter sommer.
Lene Sillasen
/Jesper Olsen