Mødedato: 23.06.2011, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Fornyelse af kontrakter for praktisk og personlig hjælp samt madservice med udbringning

Se alle bilag
Københavns Kommunes kontrakter med private leverandører af personlig og praktisk hjælp samt madservice med udbringning udløber 1. november 2011. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har revideret kontrakter og kontraktgrundlaget med henblik på indgåelse af nye kontrakter med virkning fra 1. november 2011. 

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at godkendelsen af  private leverandører sker med udgangspunkt i vedlagte standardkontrakter med tilhørende underbilag (bilag 1-5), og 
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til at godkende og indgå kontrakter med leverandører.

Problemstilling

I henhold til serviceloven skal Sundheds- og Omsorgsudvalget fastsætte de krav, der stilles til leverandører af praktisk og personlig hjælp og madservice med udbringning. Kontrakterne skal afspejle Sundheds- og Omsorgsudvalgets politiske ønsker og krav til ydelserne.

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende kontrakter og leverandørkrav for leverandører af praktisk og personlig hjælp samt madservice med udbringning for den kommende kontaktperiode frem til ultimo oktober 2014. Kontrakterne med tilhørende underbilag danner grundlag for godkendelse af nye leverandører og sætter rammer for samarbejdet mellem leverandører og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker bemyndigelse til på vegne af Sundheds- og Omsorgsudvalget at godkende og indgå kontrakter med leverandører af praktisk og og personlig hjælp samt madservice med udbringning. Forvaltningen blev første gang bemyndiget den 16. september 2004 af Sundheds- og Omsorgsudvalget. 

Løsning

Siden 2003 har borgere i Københavns Kommune, der modtager personlig og praktisk hjælp samt madservice, haft mulighed for frit at vælge mellem kommunale og private leverandører af disse ydelser inden for godkendelsesmodellens rammer i overensstemmelse med serviceloven. 

Godken­del­sesmodellen giver private aktører mulighed for at konkurrere med de kommunale enheder på lige pris- og kvalitetsvilkår. I dag har borgerne, der modtager praktisk og personlig hjælp eller madservice med udbringning, valgmuligheder mellem private og kommunale leverandører inden for alle ydelseskategorier. Aktuelt er der godkendt 12 privatleverandører, der både leverer personlig og praktisk hjælp, 8 der alene leverer praktisk hjælp og 1 privatleverandør af madservice med udbringning.

De private leverandørers markedsandel udgør målt i antal visiterede timer for praktisk og personlig hjælp henholdsvis 24 pct. og 8 pct. for hele 2010. For madservice med udbringning udgjorde den private leverandørs andel 17 pct. af markedet målt i antal borgere med madservice med udbringning. For praktisk og personlig hjælp har de private leverandørers andel af markedet været stigende de sidste 3 år.

I den godkendelsesmodel, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger til godkendelse, er der mulighed for at anmode om godkendelse som leverandør en gang i kvartalet. Kontraktperioden løber frem til den 31. oktober 2014, men kontrakten kan opsiges med 3 måneders varsel eksempelvis, hvis ændrede politiske prioriteringer, organisatoriske ændringer eller ændret lovgivning mv. gør det relevant.

Leverandørerne forpligter sig til at levere ydelser i henhold til de politisk besluttede kvalitetsstandarder. Det betyder, at politisk besluttede ændringer i serviceniveau eller nye ydelser (f.eks. i forbindelse med omstillingen fra passiv til aktiv hjælp), også vil have konsekvenser for private leverandører. Det betyder, at kommunen stiller de samme krav til kommunale og private leverandører. Ligesom der er et ensartet niveau for kommunale tilsyn og brugertilfredshedsundersøgelser for de kommunale og private leverandører.

Kontrakt - og leverandørkravene inden for praktisk og personlig hjælp udgør en helhed. Kontrakten (bilag 1) indeholder de overordnede bestemmelser om rangordning af underbilag og bestemmelser om misligholdes og opsigelse af kontrakt mv., mens leverandørkravene for personlig hjælp (bilag 2) og leverandørkravene for praktisk hjælp (bilag 3) regulerer leverandørernes adfærd på et mere operationelt niveau. I leverandørkravene for personlig hjælp stilles bl.a. krav om leverandøren skal have et beredskab hele døgnet alle årets dage, da levering af ydelser til borgerne inden for personlig hjælp ofte ikke kan udsættes. Derudover skal 75 pct. af det udførende personale have en sundhedsfaglig uddannelse. I leverandørkravene for praktisk hjælp er krav til uddannelse for personalet lavere og krav til beredskab begrænset til dagtimer på hverdage. 

Kontrakt for madservice med udbringning (bilag 4) indeholder de overordnede bestemmelser om rangordning af underbilag og bestemmelser om misligholdelse og opsigelse af kontrakt mv. mens leverandørkravene (bilag 5) indeholder en række bestemmelser af  mere operationel karakter. Leverandørkravene indeholder bla. bestemmelser om udbringning af maden til borgerne.

De mest centrale ændringer i standardkontrakterne og leverandørkrav i forhold til tidligere kontraktmateriale er:

  • Paradigmeskift fra passiv til aktiv hjælp er indarbejdet i kontrakt med underbilag. I formålsbeskrivelsen for kontrakten er paradigmeskiftet beskrevet, og i leverandørkravene er der stillet kompetencekrav i forhold til medarbejdere, der skal levere hjælpen, herunder skal tage ansvar for træningsforløb inden for praktisk og  personlig hjælp. Kvalitetsstandarderne for 2012, der mere detaljeret beskriver, hvorledes den aktiverende hjælp skal gives, vil indgå som underbilag til kontrakten i 2012. Kvalitetsstandarderne vil blive forelagt til behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget ultimo 2011.

  • Præcisering af krav til økonomisk dokumentation i forbin­del­se med afregning, herunder bl.a. ved aflysninger, forgæves gang og ændringer i bor­gers behov for hjælp, hvor lokalområdekontoret ikke informeres mv.
  • Præcisering af krav til dokumentation og datasikkerhed for leverandører af prak­tisk og personlig hjælp, hvilket er blevet aktualiseret efter, at privatleverandører er blevet tilkoblet kommunens omsorgssystem.
  • I kontrakter vedr. madservice med udbringning er der indført ændrede krav til kostformer som føl­ge af nye ernæringsmæssige anbefalinger fra Fødevarestyrelsen, som får betydning for indholdet af de måltider, der serveres til borgerne. Bla. udgår den mest anvendte kostform "sygehuskost" til fordel for den meget energitætte kostform "kost til småtspisende" samt "normalkost".

Kontrakterne vedrører visiteret praktisk og personlig hjælp samt madservice med udbringning, som er ydelser både kommunale og private leverandører leverer. Derudover kan privatleverandører tilbyde borgerne tilkøbsydelser, som er ydelser, der ligger ud over den visiterede ramme. Disse ydelser reguleres ikke af kontrakten, og er alene et forhold mellem borger og leverandør.

Høring

Indstillingen har været i høring i Ældrerådet, og Ældrerådets høringssvar er vedlagt som (bilag 6). Høringssvaret fra Ældrerådet er taget til efterretning og er indarbejdet i kontrakt med tilhørende leverandørkrav.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Ved valg af godkendelsesmodellen er kommunens udgifter til praktisk og personlig hjælp samt madservice med udbringning de samme, hvad enten ydelserne leveres af private leverandører eller af kommunen selv.

Videre proces

Godkendelsesmaterialet offentliggøres den 30. juni 2011.

De nye leverandørkontrakter træder i kraft den 1. november 2011. 



                        Hanne Baastrup


                                                                                /Carsten Riis

                                           

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top