Mødedato: 23.05.2019, kl. 15:30
Mødested: Københavns Madservice, Bystævneparken 15, 2700 København

Telemedicin: Anvendelse af borgernes eget udstyr

Udvalget skal godkende, at borgere kan tilbydes mulighed for at anvende egne mobiltelefoner og tablets mv. i forbindelse med implementeringen af telemedicin. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at borgere kan tilbydes at anvende deres eget elektroniske udstyr i forbindelse med telemedicinske indsatser.  

Problemstilling

I økonomiaftalerne for 2016 mellem kommunerne, regionerne og staten er det besluttet, at telemedicin til borgere med KOL skal udbredes i hele landet. Telemedicin er en ny sundhedsfaglig opgave i kommunerne og et væsentligt skridt i udviklingen mod et nære sundhedsvæsen. Forventningen er, at KOL-området bliver det første af en række telemedicinske indsatser.

Med henblik på den fremtidige udbredelse af telemedicinske løsninger i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller forvaltningen, at udvalget godkender, at københavnerne – i det omfang de ønsker det – kan bruge deres eget udstyr.

Løsning

Baggrund
Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL er en de nye sundhedsfaglige opgaver, der skal løftes af kommunerne, tættere på borgerne. Ved at borgerne løbende monitorerer deres sygdomstilstand i eget hjem, i et samarbejde med kommunale sygeplejersker, er målet bl.a. at reducere antallet af ambulante kontroller og indlæggelser. Samtidig viser erfaringer fra andre telemedicinske projekter, at borgerne opnår større egen-mestring og sygdomsforståelse med øget livskvalitet til følge.

Telemedicin understøtter den digitale omstilling i sundhedsvæsenet, hvor borgerne løbende kan lave målinger af deres sygdomstilstand, mens de er i eget hjem, og derved undgår en ambulant kontrol på hospitalet eller egen læge.

Brug af borgernes eget udstyr
De borgere, der ønsker at modtage det telemedicinske telemedicinsk tilbud, får stillet en telemedicinsk udstyrspakke til rådighed. Udstyrspakken kommer til at bestå af en tablet, puls- og saturationsmåler (iltmætning) og en vægt.

Langt de fleste danskere (knap 80 %) har allerede en smart phone eller tablet, som de anvender dagligt og som de er fortrolige med. Det gælder også borgere i målgruppen for det telemedicinske tilbud. Ligeledes er det forventningen, at mange borgere har en digital badevægt. 

Erfaringer fra andre telemedicinske projekter viser, at borgere foretrækker at bruge deres eget udstyr, frem for at skulle låne dedikeret telemedicinsk udstyr fra kommunen. Mange borgere ønsker ikke at have fx to tablets stående i hjemmet, hvor den ene kun kan bruges til at lave telemedicinske målinger og kommunikere med de kommunale sygeplejersker 1-2 gang om ugen. Ved at borgerne kan anvende deres eget, personlige udstyr til den løbende monitorering og dialogen med kommunen kan det understøtte, at telemedicin i højere grad bliver en integreret del af borgernes hverdagsliv.

Muligheden for at anvende borgerens eget udstyr reducerer samtidig de forvaltningsmæssige omkostninger til telemedicin væsentligt. Omkostningerne til det telemedicinske tilbud skal dækkes inden for den eksisterende driftsramme og det er vurderingen, at anvendelsen af borgernes eget udstyr (bring your own device eller BYOD) nedbringer udgifterne ved telemedicin med op til 65 %.

I flere kommuner har man gode erfaringer med at anvende borgernes eget udstyr til telemedicin på både KOL- og diabetes-området. I Esbjerg Kommune vælger borgerne eksempelvis i mere end 50 % af forløbene at bruge deres eget udstyr.

Anvendelsen af borgernes eget udstyr vurderes at være et af de afgørende strategiske skridt i forbindelse med implementeringen af telemedicin. Det efterspørges af borgerne, teknologien er moden og samtidig rummer det en væsentlig økonomisk besparelse for Københavns Kommune.

På den baggrund indstiller forvaltningen, at udvalget godkender, at københavnerne tilbydes at anvende eget udstyr ved udrulning af telemedicinske løsninger i SUF.

Såfremt udvalget tiltræder forvaltningens indstilling, bliver anvendelsen af eget udstyr en mulighed for borgerne. De borgere, der enten ikke har en mobil device eller ikke ønsker at anvende det, får stillet det til rådighed af kommunen på lige vilkår med et hjælpemiddel jf. Sundhedslovens princip om lige adgang til sundhed.

Det er en forudsætning for anvendelsen af borgernes eget udstyr, at det kan tilrettelægges, så det opfylder de gældende it-sikkerheds- og GDPR-lovgivning.

Økonomi

Omkostningerne til telemedicin tilbud skal dækkes inden for den eksisterende driftsramme til hjælpemidler. 

Videre proces 

Implementeringen af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL afventer den nationale løsning, men forventes at skulle udrulles i København i foråret 2020.

 

 

 

 

 

Katja Kayser

                             /Mette Harbo

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top