Mødedato: 23.05.2019, kl. 15:30
Mødested: Københavns Madservice, Bystævneparken 15, 2700 København

Høring af helhedsplan for Bystævneparken

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar til forslag til ny Helhedsplan for udviklingen af Bystævneparken, Brønshøj-Husum   


Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at godkende, at vedlagte bilag 2 sendes til Økonomiudvalget som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til Helhedsplanen for Bystævneparken.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog i 2015 at igangsætte en byudviklingsstrategi for det udsatte byområde Tingbjerg-Husum. En central del af strategien er at omdanne det kommunale område Bystævneparken til et nyt boligområde.

Økonomiudvalget har nu sendt forslag til ny helhedsplan for Bystævneparken i høring i fagudvalgene.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet udkast til udvalgets høringssvar, som her forelægges til udvalgets godkendelse.

Løsning

Baggrund
Bystævneparken er et kommunalt ejet areal, der i dag rummer:

  • 4 plejehjem: Pilehuset/Birkebo, Egebo, Lærkebo og Poppelbo (SUF),

  • Hjerneskade- og Rehabiliteringscenter (SUF)

  • Københavns Madservice A La Carte (SUF)

  • Center for Specialundervisning for Voksne (BUF) 

  • 3 daginstitutionsgrupper (BUF)

  • Kollegie og specialungdomsboliger (SOF) 

  • Botilbud Rønnebo (SOF) 

  • Funktionærboliger (KEID)

Det blev i Budget 2018 besluttet at skabe en ny helhedsplan for Bystævneparken med modernisering af utidssvarende plejeboliger samtidig med at Bystævneparken omdannes til et boligområde med plads til ny skolekapacitet og nye daginstitutionsgrupper som understøtter behovene som følge af befolkningsudviklingen i området:

Ny helhedsplan
Der foreligger nu forslag til ny helhedsplan for udvikling af Bystævneparken (bilag 1). Forvaltningen har været inddraget i udarbejdelsen.

Forslaget til ny Helhedsplanen tager udgangspunkt i tre delmål:

1) at omdanne Bystævneparken til et attraktivt boligområde i tråd med den overordnede byudviklingsstrategi for Tingbjerg-Husum,

2) at sikre plads til kommunale funktioner og

3) at understøtte moderniseringen af utidssvarende kommunale institutioner.

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets område indeholder forslaget mulighed for opførelse af 250 moderne plejeboliger fordelt på tre bygninger, mens de nuværende plejehjem med 425 plejeboliger delvis nedrives og transformeres til familieboliger. Reduktionen på 175 plejehjemspladser indarbejdes i moderniseringsplanen for plejehjem og pladserne skal under hensyn til demografireguleringen opføres andre steder i byen. I første omgang ved opførsel af 125 pladser på Ruten i Tingbjerg. Såfremt helhedsplanen vedtages vil udvalget få forelagt en plan for håndteringen (åbning og lukning af pladser samt flytning af borgere).

Bygningerne, som huser Madservice A La Carte og Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret (HRC) bibeholdes, som det står i dag. Det bemærkes, at HRC i 2020 forventeligt flyttes til Østerbro som led i implementering af strategi for midlertidige døgnpladser, mens et af de to bydækkende tilbud om midlertidige døgnpladser etableres i de bygninger, som HRC i dag anvender i Bystævneparken. Der er i forbindelse med strategi for midlertidig døgnpladser afsat midler til indvendig istandsættelse af bygningerne.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) vurderer, at forslaget overordnet set realiserer intentionerne i forvaltningens moderniseringsplan om etableringen af velfungerende og moderne plejehjem. Forvaltningen finder det endvidere meget positivt, at de nye plejehjem sammenbygges med andre kommunale funktioner.

Det indstilles derfor med det forelagte udkast til høringssvar (bilag 4), at Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) bakker op om forslaget.

Det er dog forvaltningens vurdering, at der med fordel kan ske bearbejdning af to væsentlige punkter med betydning for sundheds- og omsorgsområdet:

1) disponeringen af kommunale funktioner i to af plejehjemsbyggerierne og

2) placeringen og udformningen af P-hus.

Ad 1. Disponeringen af kommunale funktioner
De 250 plejeboliger er fordelt på tre bygninger, der er placeret i umiddelbar nærhed til hinanden ud mod Bystævnet (de gule bygninger på illustrationen), hvilket muliggører en bedre udnyttelse og deling af plejehjemmenes lokaler. I stueetagen af de to somatiske plejehjem er der ligeledes placeret daginstitutioner på hver 10. grupper (markeret med rødt), og mod nord ligger en idrætshal (markeret med blåt) mens en 2-sporet skole (markeret med orange) er placeret mod øst omgivet af ca. 625 familieboliger (markeret med gråt).

SUF vurderer, at placeringen af den ene daginstitution er hensigtsmæssig i forhold til intentionerne om samtænkningen af ældre og daginstitutionsbørn. SUF finder dog placeringen af den anden daginstitution udfordrende med hensyn til at tilvejebringe de nødvendige nære friarealer på terræn for både daginstitutionen og plejehjemmet. SUF vil derfor anbefale, at det i stedet er skolens idrætshal og madskole der indtænkes i det andet plejehjemsbyggeri og at den foreslåede daginstitution placeres et alternativt sted i Bystævneparken. En placering af skolens idrætshal og madskole i plejehjemsbygningen vil endvidere give bedre fysiske muligheder for at opnå synergier mellem de ældre og skolebørnene.

Samlet set vil disse placeringer giver mulighed for at man kan opnå synergi med daginstitutionsbørn i det ene plejehjem, og med skolebørn og voksenudøvere i både en trænings- og spisesituation i det andet plejehjem. På den måde vil man kunne arbejde med og høste erfaringer fra to forskellige tilgange til deling af bygninger mellem generationer og funktioner.

 

Det understøttes ligeledes af resultaterne fra et workshopforløb, hvor forskellige brugergrupper deltog i en fællesdrøftelse om potentialer og udfordringer ved synergi i blandet byggeri og hvad der skaber forskellige typer synergier. Workshopforløbet var initieret af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Der udarbejdes et udkast til et inspirationskatalog for Bystævneparken.

Ad. 2 Placeringen og udformningen af P-hus   
I forbindelse med forslag til Helhedsplanen for Bystævneparken er der foretaget en vurdering af den fremtidige trafikbelastning, der genereres af de nye byggerier. Udover en gennemgående vejforbindelse fra Bystævnet mod Ærtebjergvej bliver der etableret en vej i 'loop' mod sydøst, der omkranser det fremtidige demensplejehjem. ’Loopet’ er en byvej og skal udover at sikre serviceleverancer til de kommunale institutioner også give adgang til et parkeringshus, der er placeret i den sydlig del af Bystævneparken.

 

Det er forvaltningens vurdering, at det ikke er hensigtsmæssigt, at der placeres et parkeringshus med tre åbne dæk i umiddelbar nærhed at et demensplejehjem. Beboerne på et demensplejehjem er en særlig udsat og skrøbelig gruppe borgere, som er i den sene fase af deres demenssygdom. Det er forvaltningens vurdering, at gener fra omgivelserne kan have mærkbar påvirkning på disse kognitivt udfordrede borgere, da der må forventes gener i forhold til larm og lys hele døgnet. I yderste konsekvens kan den daglig påvirkning af gener fra omgivelserne medføre mistrivsel og aggressiv adfærd hos beboerne. 

Dertil skal bemærkes, at parkeringshusets 136 pladser primært skal tilgodese de private familieboliger i den vestlig del af Bystævneparken.

Der henvises i øvrigt til, at der i højere grad i Helhedsplanen for udviklingen af Bystævneparken bør sikres lige adgang og oplevelser i byrummet for alle borgere, også de kognitive udfordrede ældre, som der henvises til i principperne for universal design i Arkitekturpolitik København 2017-2025.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Det bemærkes, at de nye plejehjem i Bystævneparken er finansieret inden for rammerne af Sundheds- og Omsorgsudvalgets moderniseringsplan.

Videre proces

Når Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt indstillingen, oversendes høringssvaret til Økonomiudvalget.

Borgerrepræsentationen forventes at få forelagt det endelige forslag til helhedsplan efter sommerferien 2019. Økonomiforvaltningen udarbejder sideløbende hermed budgetnotat for udviklingen af Bystævneparken med forslag til kommunal finansiering som kan indgå i forhandlingerne om budget 2020.

Helhedsplanen for Bystævneparken vil derefter danne grundlag for udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg.  

 

 

Katja Kayser

                             /Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med aftale om, at høringssvaret tilrettes jf. udvalgets bemærkninger inden oversendelse til Økonomiudvalget, så det fremgår at:

  • Indretning af området kan ske med inspiration fra den demensvenlige by fra Crawley

  • At der sikre gode adgangsforhold fra plejehjemmene til de grønne arealer

  • Udvalget ikke ønsker parkeringshuset placeret i nærheden af demensplejehjemmet

Til top