Slutrapportering af projekt NYD - Måltidsglæden i hjemmet
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
-
At Sundheds- og Omsorgsudvalget tager projektets afrapportering og videre implementering til efterretning
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fik i juli 2017 støtte fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje ’Bedre mad til hjemmeboende borgere’ og har i perioden 1. august 2017 til 31. december 2018 gennemført projektet NYD – Måltidsglæde i hjemmet for at styrke forvaltningens madtilbud til hjemmeboende
Slutrapporten forelægges her til udvalget sammen med en orientering om, hvordan projektets resultater implementeres i forvaltningens madtilbud.
Løsning
Baggrund
Projektet tager udgangspunkt i borgernes ønske om at få serveret lækre, appetitvækkende måltider, som kan spises, når man føler appetit og i en emballage, der er let at åbne.
Projektet bygger på erfaringer fra tidligere undersøgelser i København Kommune samt en undersøgelse om hjemmeboende borgeres erfaringer og ønsker med madservice fra Københavns Madservice (KMS) i perioden august 2016 til juni 2017.
Sidstnævnte viste, at portionsstørrelser og emballage har stor betydning for borgerens oplevelse af det leverede måltid, og at det fremmer appetitten, at måltiderne består af flere, mindre retter. Undersøgelsen viste også, at borgerne havde svært ved at åbne den emballage maden leveres i, at mange deler måltidet op i flere, mindre måltider og at mange spiser direkte af emballagen.
Projekt NYD – måltidsglæde i hjemmet
Projektet har overordnet haft to parallelle spor – et spor for udvikling af nyt måltidskoncept og et spor for design af ny emballage. De to spor har været tæt forbundet i den forstand, at emballagen er udviklet til at styrke rammen om det gode måltid med fokus på ergonomi, materiale, tilgængelighed og sikker håndtering. Emballagens mål, rumdeling samt antal grundformer er løbende tilpasset det nye måltidskoncept.
Projektet har haft tre overordnede målsætninger:
-
At færdigudvikle, teste og implementere nyt emballagedesign i samarbejde med KMS, borgere og producent.
-
At udvikle, teste og implementere ny menustruktur for kostformerne ’normalkost' og 'kost til småtspisende’ i samarbejde med KMS og borgerne.
-
At udvikle en menustruktur og produktionslinjer med henblik på flere, mindre serveringer, som er økonomisk rentabel.
De tre målsætninger har ligget til grund for en lang række undersøgelser og test hos både hjemmeboende borgere og personale og beboere på modtagerplejehjem, som har givet indsigt i, og konkrete input til, projektets slutprodukt – hhv. nyt måltidskoncept og ny emballage.
Nyt måltidskoncept
På baggrund af NYD-projektet arbejdes der i KMS på en gradvis implementering af det nye måltidskoncept fra 1. dec. 2019, som samlet set vil betyde:
-
At alle måltider til småtspisende er sammensat af flere småretter, som kan fordeles henover dagen.
-
At der udvikles et særligt screeningsværktøj til medarbejdere i hjemmesygeplejen, som fremover skal screene alle hjemmeboende borgere, som visiteres til mad, så de tilbydes den rette kostform. Dette vil samtidig understøtte forvaltningens mulighed for i højere grad at følge borgernes ernæringsmæssige tilstand
-
At der udvikles retter til kølelevering, hvilket vil understøtte, at maden opleves mere frisk, indbydende og farverig. Grøntsagerne vil i højere grad bevare sprødhed og fiskeretter beholde sin tekstur.
- At der udvikles nye retter med fokus på verdenskøkkenet, grønne vegetarretter og klassiske favoritretter.
- At kostformen ’ældrekost’ udfases således, at alle borgere screenes til kostformerne ’normalkost’ eller ’kost til småtspisende’ på hhv. 7 eller 9 megajoule i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Ny emballage
På baggrund af NYD-projektet vil københavnerne pr. 1. dec. 2019 modtage mad i en specialdesignet emballage, som:
-
Er ergonomisk lettere at holde på med buede kanter og indhak i siderne
-
Har forskudt åbnings-tap, som gør den lettere at åbne
-
MAP-pakkes for længere holdbarhed og friskhed
-
Kan opvarmes i både mikrobølgeovn og almindelig ovn
-
Sikrer høj (bakteriologisk) hygiejne
-
Har en lav miljøbelastning
Sidst er der som del af NYD projektet arbejdet indgående med emballagens etiketdesign, som:
-
Gør læsbarheden på etiketter markant bedre med større etiketter og nye skrifttyper
-
Foruden menutekst vejleder om, hvilke tilbehør der hører til retten samt viser opvarmningsmuligheder.
-
Er handlingsanvisende med bevidst brug af farver, ikoner og tegn
-
Sikrer et nutidigt design
Samarbejdspartnere
I projektperioden har Meyers Madhus fungeret som gastronomisk rådgiver bl.a. ved at inspirere KMS i udvikling af nye opskrifter, retter og menukoncept. Derudover har Abena A/S fungeret som samarbejdspartner i forbindelse med udvikling af ny emballage. Abena A/S blev ved udgangen af 2017 udskiftet med Færch Plast A/S, da der af hensyn til emballagens udformning var tekniske krav til emballagen, som Abena A/S ikke kunne imødekomme.
Kommunikation og udbredelse
Foruden kommunikationen til de borgere og medarbejdere, der har medvirket i projektets tests, er der i projektperioden løbende informeret om projektet via diverse online og fysiske medier.
Der er i projektperioden blevet udgivet syv artikler om projektet og de foreløbige resultater er blevet delt på Konferencen ”Optimering af madservice til ældre” i juni 2018 med repræsentanter fra flere af landets kommuner, forskere, Ældresagen og andre relevante aktører indenfor mad, måltider og ernæring for ældre. Der har dertil været løbende henvendelser fra kommuner, som har ønsket at høre mere om projektets anbefalinger. Ældrerådet er endvidere præsenteret for emballagedesign og måltidskoncept.
Økonomi
Projektets har været financierer med 1.781.860 kr. fra Sundheds- og Ældreministeriet pulje ’Bedre mad til hjemmeboende borgere’. Dertil har projektet haft en egenfinansiering på 357.000 kr.
Videre proces
Efter denne orientering af Sundheds- og Omsorgsudvalget om projektets afrapportering, vil projektevalueringen fremsendes til ministeriet.
Katja Kayser
/Helle Schnedler