Mødedato: 23.05.2002, kl. 15:00

Foretræde mv. for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Foretræde mv. for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 23. maj 2002

 

9. Foretræde mv. for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

SOU 130/2002 J.nr. 26/98

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter retningslinjerne for foretræde, herunder hvilke grupper, som kan få foretræde for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i mødet den 7. januar 2002 godkendt retningslinjer for foretræde m.v. for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Retningslinjerne beskriver baggrunden for foretræde, samt hvilke forhold, som gør sig gældende for foretræde.

Foretræde gives for at fremme åbenhed og dialog mellem kommunens borgere og Sundheds- og Omsorgsudvalget ved at borgere, som måtte ønske det, har mulighed for at fremføre synspunkter over for udvalgets medlemmer.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har bedt Sundhedsforvaltningen om en uddybning af hvilke grupper, som kan få foretræde for udvalget.

Udvalgsmøder er lukkede møder og der er ikke i lovgivningen mulighed for at give offentligheden adgang til udvalgsmøder. Lovgivningen gør udtømmende op med, hvem som kan overvære et udvalgsmøde og hvem, som udvalget kan tilkalde af hensyn til oplysningen af en sag.

Der er ikke i øvrigt formaliserede fora, hvor kommunens borgere, over for udvalget, har mulighed for at fremføre synspunkter i en sag. For ansatte i Sundhedsforvaltningen findes en række administrative fora bl.a. Hovedsamarbejdsudvalg, Afdelingssamarbejdsudvalg, Kontaktudvalg m.v., herunder møder med Direktionen, hvor der er mulighed for at fremføre synspunkter og holdninger og føre dialog med Sundhedsforvaltningen.

Sundhedsforvaltningen er derfor af den opfattelse, at på områder, der forvaltes af Sundhedsforvaltningen, bør personalegrupper som anmoder om foretræde for udvalget, som altovervejende hovedregel henvises til at bruge de administrative fora i Sundhedsforvaltningen, d.v.s. via henvendelse og dialog med forvaltningen gennem Hovedsamarbejdsudvalg, Afdelingssamarbejdsudvalg, Kontaktudvalg mv.

Retningslinjerne for foretræde for Sundheds- og Omsorgsudvalget kan suppleres med en bemærkning om, at personalegrupper i Sundhedsforvaltningen, der anmoder om foretræde for Sundheds- og Omsorgsudvalget, som altovervejende hovedregel henvises til at bruge de administrative fora i Sundhedsforvaltningen.

 

SAGSBESKRIVELSE

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 7. januar 2002 godkendte udvalget retningslinjer for foretræde m.v. for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Retningslinjerne beskriver baggrunden for foretræde, samt hvilke forhold, som gør sig gældende for foretræde.

Foretræde gives for at fremme åbenhed og dialog mellem kommunens borgere og Sundheds- og Omsorgsudvalget i form af, at borgere, som måtte ønske det, har mulighed for at fremføre synspunkter over for udvalgets medlemmer.

Af retningslinjerne fremgår bl.a. at enkeltpersoner eller mindre grupper (normalt op til fem personer) har mulighed for at få foretræde for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Man kan kort fremføre synspunkter om en konkret sag på dagsordenen og udvalgets medlemmer har mulighed for at stille spørgsmål, og der kan føres en dialog om sagen.

Borgmesteren kan undtagelsesvis afslå et ønske om foretræde. Borgmesteren orienterer ved mødets start udvalget om evt. imødekommelser og afslag på foretræder.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har bedt Sundhedforvaltningen om en uddybning, af hvilke grupper, som kan få foretræde for udvalget.

Lovgrundlaget for offentlighed i udvalgsmøder.

Udvalgsmøder er lukkede møder. Det er ikke muligt at beslutte, at udvalgsmøder skal være offentlige. Der findes ikke i Den kommunale Styrelseslov (KSL) hjemmel til at give offentligheden adgang til udvalgsmøder. KSL§ 20, stk. 4, gør udtømmende op med, hvilke personer udvalget kan tillade at overvære møderne og hvilke personer, som udvalget kan tilkalde af hensyn til en sags oplysning. De personer, udvalget kan tillade at overvære mødet, er kommunalt ansatte, som yder sekretærbistand og ansatte med tjenstlig tilknytning til en sag. Endvidere kan udvalget, af hensyn til oplysningen af en sag, beslutte at tilkalde andre end kommunalt ansatte. Udvalget vil med henvisning hertil også kunne give borgere m.fl. foretræde for udvalget.

Foretræde.

Da udvalgsmøder er lukkede møder er foretræde i princippet ikke en del af selve udvalgsmødet, og bør derfor holdes afgrænset fra selve udvalgsmødet.

De enkelte fagudvalg har vedtaget retningslinjer for foretræde for udvalgene. Anmodning om foretræde kan derfor blive behandlet forskelligt i udvalgene.

I Sundheds- og Omsorgsudvalget afholdes foretræde først i udvalgets møde, efter forudgående godkendelse af udvalget.

Hvem kan få foretræde.

Af retningslinjerne fremgår det, at kommunens borgere har mulighed for at få foretræde for Sundheds- og Omsorgsudvalget for at fremme åbenhed og dialog.

Der er ikke i øvrigt indrettet formaliserede fora, hvor kommunens borgere kan fremføre synspunkter over for udvalget jf. ovenfor om offentlighed i udvalgsmøder.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har hidtil givet bl.a. ansatte i Sundhedsforvaltningen mulighed for at få foretræde for udvalget. Ansatte har, via en række administrative fora bl.a. Hovedsamarbejdsudvalg, Afdelingssamarbejdsudvalg, Kontaktudvalg m.v. herunder møder med Direktionen, mulighed for at fremføre synspunkter og holdninger og føre dialog med Sundhedsforvaltningen. Disse synspunkter og holdninger medtages i forvaltningens tilrettelæggelse af sin virksomhed. I forbindelse med udvalgets fastlæggelse af de overordnede rammer for virksomheden sikres det, at udvalget er bekendt med synspunkter og holdninger hos de ansatte.

Sundhedsforvaltningen er derfor af den opfattelse, at på områder, der forvaltes af Sundhedsforvaltningen, bør personalegrupper som anmoder om foretræde for udvalget, som altovervejende hovedregel henvises til at bruge de administrative fora i Sundhedsforvaltningen, d.v.s. via henvendelse og dialog med forvaltningen gennem Hovedsamarbejdsudvalg, Afdelingssamarbejdsudvalg, Kontaktudvalg mv herunder møder med Direktionen.

Retningslinjerne for foretræde for Sundheds- og Omsorgsudvalget kan suppleres med en bemærkning om, at personalegrupper i Sundhedsforvaltningen, der anmoder om foretræde for Sundheds- og Omsorgsudvalget, som altovervejende hovedregel henvises til at bruge de administrative fora i Sundhedsforvaltningen.

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser ved præciseringen af retningslinjerne for foretræde.

 

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser ved præciseringen af retningslinjerne for foretræde.

 

Høring

Ingen.

 

 

BILAG

Ingen.

 

 

 

Bo Andersen

/Susanne Boch Waldorff

 

Til top