Mødedato: 23.05.2002, kl. 15:00

Medlemsforslag vedrørende reetablering af tandklinikkerne på Sundpark Skole og Amager Fælled Skole og samlet plan for tandklinikkerne, stillet af Trine Schaltz og Marlene Krogh (F)

Medlemsforslag vedrørende reetablering af tandklinikkerne på Sundpark Skole og Amager Fælled Skole og samlet plan for tandklinikkerne, stillet af Trine Schaltz og Marlene Krogh (F)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 23. maj 2002

 

7. Medlemsforslag vedrørende reetablering af tandklinikkerne på Sundpark Skole og Amager Fælled Skole og samlet plan for tandklinikkerne, stillet af Trine Schaltz og Marlene Krogh (F)

SOU 71/2002 J.nr. 60/2000

 

INDSTILLING

Sundhedforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender de i indstillingen beskrevne principper for langtidsplanlægningen.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender proceduren for den årlige planlægningsrunde for ændringer i klinikstrukturen i Børne- og Ungdomstandplejen.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager den foretagne klinikplanlægning for 2002 og (delvis for 2003) til efterretning.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender klinikplanlægningen for 2003.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at kliniknedlæggelsen på Sundpark Skolen opretholdes.

RESUME

Trine Schaltz og Marlene Krogh stillede på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde d. 21. februar 2002 følgende forslag: "Det pålægges Sundhedsforvaltningen at reetablere tandklinikkerne på henholdsvis Sundpark Skolen og Amagerfælled Skole. Det pålægges Sundhedsforvaltningen at udarbejde en samlet plan for tandklinikkerne i Københavns Kommune".

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på mødet d. 21. februar 2002 anmodet om en nærmere redegørelse.

De overordnede principper for klinikplanlægning ligger til grund for nedlæggelsen af 1-rums klinikken på Sundpark Skole. Indstillingen tager derfor udgangspunkt i de overordnede principper for klinikplanlægning.

En stærk stigning i børnetallet i Københavns Kommune er grundlaget for Børne- og Ungdomstandplejens langtidsplanlægning på klinikområdet. Planlægningen tager sit udgangspunkt i at arbejde hen imod større – og dermed færre –klinikenheder.

  • En bedre tandsundhed betyder, at det er rentabelt at ændre sammensætningen af de tandplejeteams, der behandler børnene. De større teams kan behandle flere børn for færre ressourcer, men teamstørrelsen kræver større klinikker. Samtidig trænger mange ældre klinikker til modernisering. Det er relativt billigere at indrette større klinikker.

  • For større klinikker taler også det fastholdelses- og rekrutteringsproblem som tandplejen oplever. Færre ønsker at arbejde på de små klinikker.

  • Yderligere taler skærpede miljøkrav for at etablere større klinikker, da det er omkostningsfuldt at leve op til miljøkravene ved mange små klinikker. Samtidig er det væsentligt billigere at indrette f.eks. én 3-rums-klinik end tre 1-rums-klinikker.

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at disse principper fortsat lægges til grund for klinikplanlægningen.

Klinikplanlægningen foregår i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, da udvidelse og nedlægning sker i sammenhæng med den øvrige planlægning på skoleområdet. Samarbejdet om klinikplanlægning har hidtil været et administrativt samarbejde mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen, uden inddragelse af det politiske niveau i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Følgende procedure foreslås for den fremtidige årsplanlægning:

I umiddelbar tilknytning til den vedtagne Handleplan for det kommende års planlægning på skoleområdet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget, godkender Sundheds- og Omsorgsudvalgets de samlede ønsker, som Sundhedsforvaltningen har til det kommende års ændringer vedr. tandklinikker. Samtidig fremlægges status for klinikudvidelser og nedlæggelser for det forgangne år. Dette vil ske hvert år i februar/marts.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets bemærkninger fremsendes og indgår i udmøntning af Handleplanen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Herefter sendes helhedsplanerne i høring - i skolebestyrelserne på de berørte skoler via Uddannelses- og Ungdomsudvalget - sammen med de ændringer til klinikstrukturen, som Sundheds- og Omsorgsudvalget måtte have, der ikke vedrører Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens helhedsplaner.

Børne- og Ungdomstandplejen informerer de berørte skoler om beslutningerne. Sundheds- og Omsorgsudvalget holdes løbende orienteret om ændringer i planlægningen vedr. tandklinikker.

Sundhedsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender proceduren for den årlige planlægningsrunde for ændringer i klinikstrukturen for Børne- og Ungdomstandplejen.

I Handleplan 2002 er der i Uddannelses- og Ungdomsudvalget klinikudvidelser på Brønshøj Skole, Utterslev Skole, Rødkilde Skole og Bavnehøj Skole. Sammenhængende hermed er der planlagt nedlæggelser af 1-rumsklinikker på Vanløse Skole og Vigerslev Alle's Skole.

Det er yderligere besluttet, at der i 2003 skal ske klinikudvidelser på Christianshavns Skole og Peder Lykke Skole. Alle skolebestyrelser er orienteret.

Sundhedsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager den foretagne klinikplanlægningen for 2002 og (delvis for 2003) til efterretning.

I forbindelse med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens Handleplan 2003 har Børne- og Ungdomstandplejen en række ønsker vedr. klinikplanlægning. Det drejer sig om udvidelse af Nyboder Skole, Gerbrandskolen og udvidelser på Vesterbro (bilag 2 for uddybning). Vedrørende Nyboder Skole skal der tages stilling til en evt. alternativ placering af tandreguleringsklinikken et andet sted på Østerbro/Nørrebro, som er klinikkens optageområde. Udvidelsen på Gerbrandskolen vil medføre nedlæggelse af den midlertidige klinik på Højdevangens Skole og Sundbyøster Skoles 1-rumsklinik klinik. Udvidelserne på Vesterbro vil medføre nedlæggelse af Oehlenschlægersgade Skoles 1-rums-klinik.

Sundhedsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender klinikplanlægningen for 2003.

Nedlæggelsen af 1-rumsklinikken på Sundpark Skole er et led i en forandring af strukturen i Børne- og Ungdomstandplejen ud fra de årsager, som er nævnt under langtidsplanlægning: Stigning i børnetallet, forbedret tandsundhed som medfører en ændret teamsammensætning, problemer med fastholdelse og rekruttering og skærpede miljøkrav.

Amagerfælled Skoles 2-rumsklinik ikke er nedlagt, men planlagt udbygget til en 3-rumsklinik.

Sundhedsforvaltningen foreslår på baggrund af ovenstående, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at kliniknedlæggelsen på Sund Park Skole opretholdes.

Samtidig erkender Sundhedsforvaltningen, at hverken beslutningsprocedure eller informationerne til de berørte skoler i denne sag har været tilfredsstillende. I forslag til beslutningsprocedure for klinikplanlægning er det derfor foreslået, at Børne- og Ungdomstandplejen fremtidigt informerer de berørte skoler så tidligt som muligt.

Nedlæggelsen af små klinikker vil medføre, at det ressourcemæssigt er billigere for Børne- og Ungdomstandplejen at leve op til de skærpede miljøkrav.

Nedlæggelsen af tandklinikker er som udgangspunkt ikke motiveret af et sparekrav, men af ovenstående begrundelser.

 

SAGSBESKRIVELSE

De overordnede principper for klinikplanlægning ligger til grund for nedlæggelsen af 1-rums klinikken på Sundpark Skole. Indstillingen tager derfor udgangspunkt i de overordnede principper for klinikplanlægning.

Principper for langtidsplanlægning

Der sker i disse år en stærk stigning i børnetallet i Københavns Kommune. På denne baggrund har Børne- og Ungdomstandplejen udarbejdet en langtidsplanlægning for udbygning og nedlæggelse af tandklinikker i de forskellige bydele (bilag 1). Planen blev udarbejdet i 1997 og bliver løbende revideret.

Planlægningen tager sit udgangspunkt i at arbejde hen imod større – og dermed færre -klinikenheder baseret på følgende forhold:

  • En positiv udvikling i tandsundheden hos kommunens børn og unge gennem de seneste 15-20 år har betydet, at det egentlige behandlingsarbejde er formindsket, hvilket gør det fagligt forsvarligt og ressourcemæssigt fordelagtigt at ændre på den uddannelsesmæssige – og dermed omkostningsmæssige – sammensætning af de personaleteams, som varetager behandlingen af vore børn og unge.

Tidligere bestod et tandplejeteam på en tandklinik typisk af 1 tandlæge og 1 klinikassistent, der varetog et vist antal børns tandpleje. Erfaringer fra projekter gennemført af Børne- og Ungdomstandplejen viser, at en hensigtsmæssig model vil være et tandplejeteam bestående af f.eks. 1 tandlæge, 1 tandplejer og 2 klinikassistenter. De større personaleteams skal varetage et større antal børn og unges tandpleje.

Det er en ressourcemæssigt rimeligere løsning, som dog kræver større tandklinikker med flere behandlingsrum. En stor del af de små 1-rums-tandklinikker er ældre klinikker, som trænger til modernisering. Det er væsentligt billigere at indrette f.eks. én 3-rums-klinik end tre 1-rums-klinikker. Erfaringen viser, at indretning af en 1-rumsklinik koster ca. 1 mio.kr. mens en 3-rumsklinik koster 1,9. mio.kr. Ligeledes kræver en 3-rumsklinik relativt mindre plads.

  • Børne- og Ungdomstandplejen i hele landet har svært ved at fastholde og rekruttere tandlæger. De nyuddannede tandlæger stiller krav om et godt arbejdsmiljø med muligheder for faglig dialog med kollegaer på samme arbejdsplads. De er derfor ikke interesserede i at arbejde på små klinikker.

  • For udviklingen hen imod større og færre tandklinikker taler også de stadigt skærpede miljøkrav. Miljøkravene er relativt dyre at leve op til ved opretholdelsen af små klinikker.

De principper klinikplanlægningen bygger på, som medfører større og færre klinikker, er således:

  • Stigning i børnetallet
  • Ændrede teamssammensætning som følge af en bedre tandsundhed
  • Behov for renovering
  • Fastholdelse og rekrutteringsproblemer
  • Skærpede miljøkrav

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at disse principper fortsat lægges til grund for klinikplanlægningen .

Den fremtidige beslutningsprocedure i forhold til klinikplanlægning

Klinikplanlægningen foregår i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, da udvidelse og nedlægning sker i sammenhæng med den øvrige planlægning på skoleområdet. For hver valgperiode udarbejder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen en perspektivplan for skoleområdet. I perspektivplan 2000, der er tiltrådt af Borgerrepræsentationen d. 31.maj 2001, står der, at "andre offentlige brugeres behov skal medtænkes ved planlægning af udbygningsplaner" (afsnit 3.5.11.). Der indhentes derfor oplysninger fra Børne- og Ungdomstandplejen vedrørende ønsker for den fremtidige klinikstruktur.

Samarbejdet om klinikplanlægning har hidtil været et administrativt samarbejde mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen, uden inddragelse af det politiske niveau i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Efter drøftelser mellem Sundhedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender følgende procedure for den årlige planlægningsrunde for ændringer i klinikstrukturen for Børne- og Ungdomstandplejen:

Hvert år udarbejder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen først på året en Handleplan for det kommende års planlægning på skoleområdet. Handleplanen munder ud i helhedsplaner for hver skole, der skal ombygges.

I umiddelbar tilknytning til den vedtagne Handleplan i Uddannelses- og Ungdomsudvalget, godkender Sundheds- og Omsorgsudvalgets de samlede ønsker, som Sundhedsforvaltningen har til det kommende års ændringer vedr. tandklinikker. Samtidig fremlægges status for klinikudvidelser og nedlæggelser for det forgangne år. Dette vil ske hvert år i februar/marts.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets bemærkninger fremsendes og indgår i udmøntning af Handleplanen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Herefter sendes helhedsplanerne i høring - i skolebestyrelserne på de berørte skoler via Uddannelses- og Ungdomsudvalget - sammen med de ændringer til klinikstrukturen, som Sundheds- og Omsorgsudvalget måtte have, der ikke vedrører Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens helhedsplaner.

I efteråret fremlægges den endelige Handleplan for det kommende år til principgodkendelse i Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om relevante ændringer vedrørende klinikplanlægning.

Sidst på året fremsendes bevillingsansøgninger fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget til Borgerrepræsentationen. Bevillingsansøgningerne indeholder både ansøgning om projektering af byggeri (det tager ca. 1 år) og ansøgninger til udførelse af byggeri som er vedtaget i tidligere handleplaner. Såfremt bevillingsansøgningerne vedrører klinikplanlægning, orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget om ansøgningerne.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skal løbende holde Sundhedsforvaltningen orienteret om ændringer i planlægningen, der berører tandklinikkerne.

Den årlige procedure for klinikplanlægning kan opsummeres således:

Tabel 1: Procedure for klinikplanlægning i samarbejde mellem Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget

Februar/marts

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fremsender den vedtagne Handleplan til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Februar/marts

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender klinikplanlægning og status for klinikplanlægning. Indgår herefter i Handleplanen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Forår

Helhedsplaner for skoler udarbejdes i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og sendes til høring i skolebestyrelserne.

Efterår

Uddannelses- og Ungdomsudvalget principgodkender Handleplanen. Sundheds- og Omsorgsudsvalget orienteres om relevante ændringer.

Nov/dec.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget fremsender bevillingsansøgninger til Borgerrepræsentationen. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres.

 

Information til skolerne

Børne- og Ungdomstandplejen informerer de berørte skoler om beslutningerne. En konkret udmelding til de berørte skoler og tandklinikker fra Børne- og Ungdomstandplejen skal ske så tidligt som muligt.

 

Status for klinikplanlægning (bilag 2)

I Handleplan 2002 er der i Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtaget klinikudvidelser på Brønshøj Skole, Utterslev Skole og Bavnehøj Skole. Sammenhængende hermed er der planlagt nedlæggelser af 1-rumsklinikker på Vanløse Skole og Vigerslev Alle's Skole.

Det er yderligere besluttet, at der i 2003 skal ske klinikudvidelser på Christianshavns Skole og Peder Lykke Skolen. Alle skolebestyrelser der er berørt af Handleplan 2002 er orienteret.

I venteposition er Kildevældsskolens tandklinik. En klinikudvidelse fra 2 til 5 rum er planlagt og færdigprojekteret, men pengene er ikke bevilget til ombygningen.

Sundhedsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager den foretagne klinikplanlægning for 2002 (og delvis for 2003) til efterretning.

Klinikplanlægning for 2003 (bilag 2)

Den planlagte Handleplan i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen for 2003 omfatter Gerbrandskolen, Nyboder Skole og Vesterbro.

I forbindelse med Handleplan 2003 har Børne- og Ungdomstandplejen en række ønsker vedr. klinikplanlægning.

Det drejer sig om udvidelse af Nyboder Skole, Gerbrandskolen og udvidelser på Vesterbro (bilag 1 for uddybning). Vedrørende Nyboder Skole skal der tages stilling til en evt. alternativ placering af tandreguleringsklinikken et andet sted på Østerbro/Nørrebro, som er klinikkens optageområde. Udvidelsen på Gerbrandskolen vil forårsage nedlæggelse af den midlertidige klinik på Højdevangens skole samt Sundbyøster Skoles 1-rums-klinik. Gerbrandskolens bestyrelse er orienteret. Orienteringen af Højdevangens skolebestyrelse og Sundbyøsters skolebestyrelse afventer Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens endelig planlægning for skolerne. Udvidelserne på Vesterbro vil medføre nedlæggelse af Oehlenschlægersgades Skoles 1-rums-klinik. Skolebestyrelsen er orienteret.

Sundhedsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender klinikplanlægningen for 2003.

Tandklinikken på Sundpark Skole

Trine Schaltz og Marlene Krogh stillede på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde d. 21. februar 2002 følgende forslag: "Det pålægges Sundhedsforvaltningen at reetablere tandklinikkerne på henholdsvis Sundpark Skolen og Amagerfælled Skole".

Det skal indledningsvis oplyses, at Amagerfælled Skoles 2-rumsklinik ikke er nedlagt, men planlagt udbygget til en 3-rumsklinik.

Nedlæggelsen af 1-rumsklinikken på Sundpark Skole er et led i en forandring af strukturen i Børne- og Ungdomstandplejen. Disse strukturændringer er påkrævet af de årsager, som er nævnt under langtidsplanlægning: stigning i børnetallet, forbedret tandsundhed som medfører en ændret teamsammensætning, problemer med fastholdelse og rekruttering, skærpede miljøkrav og behov for renovering.

Vedrørende den aktuelle situation omkring Sundpark Skoles tandklinik, blev nedlæggelsen fremskyndet, da det pludseligt blev muligt at få gennemført en længe ønsket udvidelse af tandklinikken på Sønderbro Skole.

Samtidig har der de sidste 3-4 år været store vanskeligheder omkring bemandingen af Peder Lykke Skolens tandklinik pga. længerevarende fravær. Peder Lykke Skole indeholder udover en tandklinik også en tandreguleringsklinik. Personalet får derfor mulighed for at udgøre en del af et større tandplejemiljø end det var muligt på Sundpark Skolen.

Børne- og Ungdomstandplejen valgte derfor – med meget kort varsel – at overflytte personalet på Sundpark Skoles tandklinik til Peder Lykke Skolens tandklinik.

Sundhedsforvaltningen foreslår på baggrund af ovenstående, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at kliniknedlæggelsen opretholdes.

Sundhedsforvaltningen erkender, at hverken beslutningsprocedure eller informationerne til de berørte skoler i denne sag har været tilfredsstillende. I forslag til beslutningsprocedure for klinikplanlægning er det derfor forslået, at Børne- og Ungdomstandplejen fremtidigt informerer de berørte skoler så tidligt som muligt.

Miljøvurdering

Nedlæggelsen af små klinikker vil medføre, at det ressourcemæssigt er billigere for Børne- og Ungdomstandplejen at leve op til de skærpede miljøkrav.

Økonomi

Nedlæggelsen af tandklinikker er som udgangspunk ikke motiveret af et sparekrav men af ovenstående begrundelser mht. udviklingen i tandsundheden, miljøkrav og fastholdelses- og rekrutteringsproblemer samt renoveringsbehov. Det medfører visse besparelser på varetransport, husleje, udstyr og på længere sigt en sparet modernisering af klinikken. Samtidig medfører sammenlægningen en serviceforbedring, da større klinikker har mulighed for at foretage investeringer i udstyr, der ikke kan udnyttes optimalt i små enheder.

Høring

Ingen formel høring, men Børne- og Ungdomstandplejen har løbende været inddraget i udarbejdelsen af Handleplanerne for skoleområdet vedr. klinikplanlægning.

 

BILAG

Bilag 1: Langtidsplanlægning for udbygning og nedlæggelse af tandklinikker i de forskellige bydele.

Bilag 2: Børne- og Ungdomstandplejens plan for udbygning og nedlæggelse af tandklinikker i 2002 og 2003.

 

 

/Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

 

 

 

Til top