Mødedato: 23.04.2015, kl. 13:00
Mødested: Canada, Toronto

Forventet regnskab pr. 31. marts 2015

Se alle bilag
Godkendelse af det forventede regnskab for 2015 med tilhørende bilag.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,  
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender 

               a. det forventede regnskab 2015 pr. 31. marts 2015 (bilag 1)
               b. kvartalsregnskab pr. 31. marts 2015 (bilag 2)
               c. forventede overførsler til budget 2015 (bilag 3)

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at realiserede mindreforbrug vedr. indsatser finansieret af Ældrepuljen i 2014, der er forankret i udvalget, og som overføres til 2015, anvendes til videreførelse af igangsatte indsatser, idet overskydende midler udmøntes i 2015 af Sundheds- og Omsorgsudvalget inden for Ældrepuljens formål og med forbehold for godkendelse i ministeriet.

 

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende det forventede regnskab pr. 31. marts 2015, jf. bilag 1 til 3. Regnskabet er udarbejdet på baggrund af regnskabs- og budgettal fra KØR og Rubin samt tilbagemeldinger fra decentralt niveau.

Det korrigerede budget er opdateret til og med beslutninger i Borgerrepræsentationen den 26. marts 2015. Herudover er der taget højde for kendte budgetkorrektioner, som er eller forventes vedtaget af Borgerrepræsentationen herunder f.eks. den negative pris- og lønfremskrivning.

Yderligere kan det oplyses, at der i prognosen er taget højde for den tildelte ældrepuljebevilling. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges indstilling herom på udvalgets møde den 21. maj 2015.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede regnskab fremgår af nedenstående tabel 1. Af tabellen fremgår også forventede korrektioner.

Tabel 1. Det forventede regnskab pr. 31. marts 2015 (nettoudgifter samt bruttoanlæg, mio. kr., 1-decimal)
Bevilling Korrigeret budget 2014 Forventet regnskab 2014 Forventede korrektioner til budgettet Forventet afvigelse efter forventede korrektioner
Service 4.193,3 4.100,5 -65,4 27,3
Bevilling Sundhed 364,3 355,0 -5,3 4,0
Bevilling Pleje, Service og Boliger for ældre 294,3 274,9 -8,4 11,0
Beviling Demografireguleret 3.364,8 3.296,8 -57,7 10,3
Bevilling Administration 169,9 173,8 5,9 2,0
Overførsler mv. 1.831,2 1.828,0 0,0 3,2
Bevilling Ældreboliger 56,5 42,7 0,0 13,8
Bevilling Medfinansiering 1.776,7 1.787,3 0,0 -10,6
Bevilling Særligt dyre enkeltsager -2,0 -2,0 0,0 0,0
Bevilling Anlæg 98,2 91,5 -6,7 0,0
Finansposter 146,1 50,7 -95,4 0,0
I alt 6.268,8 6.070,7 -167,5 30,5


Som det fremgår, forventer Sundheds- og  Omsorgsforvaltningen ved årets udgang et mindreforbrug efter korrektioner på servicemåltalsrammen på 27,3 mio. kr.

Mindreforbruget 27,3 mio. kr. på servicemåltalsrammen er sammensat af et forventet mindreforbrug og et forventet merforbrug, som kan henføres til følgende specifikke områder:
  • Mindreforbrug:
    • 4,0 mio. kr. til vederlagsfri fysioterapi
    • 10,0 mio. kr. vedrørende it-projekter og anskaffelse af nyt omsorgssystem
    •  2,0 mio. kr. til betaling for lønanvisning
    • 20,2 mio. kr. til køb og salg af pladser
    • 1,1 mio. kr. vedrørende øvrigt mindreforbrug
  • Merforbrug
    • 10,0 mio. kr. vedrørende specialiseret rehabilitering.

På bevillingerne vedrørende overførsler forventes et nettomindreforbrug på 3,2 mio. kr.

På anlægsområdet forventes budgetoverholdelse.

På finansposter forventes budgetoverholdelse.


Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevillinger og særlige fokusområder:

Bevillingsområde Sundhed:
Genoptræning efter sygehusindlæggelse
På området forventes et mindreforbrug på 4,0 mio. kr., som kan relateres til vederlagsfri fysioterapi som følge af faldende aktivitet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ikke indflydelse på aktiviteten, idet det er Regionen, som henviser.

Bevillingsområde Pleje, Service og Boliger for ældre:
IT-drift og KOS
På området forventes et mindreforbrug på 10,0 mio. kr. Det forventede mindreforbrug kan relateres til, at omkostningerne i forbindelse med det ophørte samarbejde med leverandøren af KOS2 bliver mindre end forventet. Som følge heraf er der en række projektrelaterede meromkostninger i forbindelse med arkivering og drift af andre nødvendige øvrige systemer for at sikre driften, herunder en opgradering af Sundhedsportalen. Netto forventes der et mindreforbrug på ca. 5,5 mio.kr. Ud­buds­strategien for anskaffelse at et nyt omsorgssystem er forsinket, og det er derfor forbundet med usikkerhed, hvad udgifterne til anskaffelse af et nyt omsorgssystem samt udgifter til de projektrelaterede omkostninger bliver i 2015. For nuværende forventes udgifterne at blive netto ca. 4,5 mio. kr. mindre end budgetteret. Når udbudsstrategien er fastlagt, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ansøge om at overføre de uforbrugte midler til nyt omsorgssystem til anlægsområdet. Dette forventes at ske i forbindelse med halvårsregnskabet.

Uddannelse
På området forventes budgetoverholdelse. Prognosen er imidlertid behæftet med en betydelig usikkerhed, idet der fortsat er en række uafklarede forhold vedr. EUD-reformen, hvorfor de økonomiske konsekvenser af denne endnu ikke kendes fuldt ud. De foreløbige meldinger fra SOPU-skolen vedrørende optag af social-og sundhedshjælperelever er således, at der vil være store vanske­ligheder med at rekruttere elever til efteråret. Yderligere vil forlængelse af social- og sundhedselevernes praktik pr. 1. august 2015 med 7 uger mod en tilsvarende reduktion af skoleopholdet medføre et fald i indtægter for skolerefusioner. Forventningen om budgetoverholdelse bygger på forudsætning om opfyldelse af dimensioneringskravet for så vidt angår optag af social- og sundhedsassistentelever, i alt 236, mens der forventes et samlet optag i 2015 på  600 social-og sundheds­hjælperelever, hvilket er 312 elever færre end dimensioneringen tilsiger. Forvaltningen forventer, at kunne udarbej­de en mere valid prognose i forbindelse med halvårsregnskabet
.

Projekter og indsatser inklusiv Ældrepulje
På området forventes budgetoverholdelse. I forbindelse med overførselssagen fra regnskab 2014 til budget 2015 forventes der tilført Sundheds- og Omsorgsudvalget 8,7 mio. kr. som følge af uforbrugte midler på Ældrepuljeområdet. Det kan oplyses, at de endelige projektregnskaber påført revisionens godkendelse skal afleveres til ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold senest den 30. april 2015. De overførte uforbrugte budgetmidler forventes udmøntet i 2015 til eksisterende indsatser, idet overskydende midler foreslås udmøntet af udvalget inden for Ældrepuljens formål og med forbehold for ministeriets godkendelse. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges indstilling herom.

Bevillingsområde Demografireguleret:
Hjemmepleje og Sygepleje
På området forventes et merforbrug på 0,4 mio. kr. I forbindelse med den private leverandør Kærkommens konkurs har den kommunale hjemmepleje og den tilbageværende private leverandør på området skulle levere hjemmehjælp til Kærkommens tidligere brugere. Da Kærkommen i 2014 vandt udbuddet inden for frit valgs området, var det med lavere timepriser end den kommunale leverandør. Det betyder, at der vil være merudgifter på området. Dette forventede merforbrug forventes dækket af et mindreforbrug på tøjvaskordning på 4,8 mio. kr. På sygeplejeområdet er aktiviteten stigende, og det samlede område er under pres, hvorfor området har stort fokus.

Køb og salg af pladser
På området forventes et mindreforbrug på 20,0 mio. kr., som vedrører et fald i de forventede udgifter til køb af plejeboliger uden for Københavns Kommune, mens indtægter fra salg af pladser forventes i balance. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på baggrund af regnskab 2014 igangsat en nærmere analyse vedrørende køb af plejeboliger med henblik på at belyse årsager til den faldende aktivitet samt konsekvenserne heraf i forhold til 4 ugers ventetidsgaranti til plejebolig. Analysen gennemføres i samarbejde med Økonomiforvaltningen og forventes gennemført inden aflæggelse af halvårsregnskabet. 

Plejecentre
På området forventes budgetoverholdelse, men prognosen er dog behæftet med usikkerhed, da området er under pres. Ved regnskab 2014 kom plejecentrene samlet ud med et merforbrug, og budgettet er således nedjusteret som følge af reglerne om overførselsadgang. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har iværksat handleplaner til nedbringelse af ubalancen i 2015, og området følges nøje. 

Træningscentre
På området forventes et merforbrug på 9,2 mio. kr., som primært kan relateres til specialiseret rehabilitering. Med virkning fra den 1. januar 2015 er en ny bekendtgørelse og vejledning trådt i kraft på genoptræningsområdet.  Lovændringen medfører et nyt specialiseringsniveau for genoptræning kaldet specialiseret rehabilitering, som kommunerne har myndigheds- og finansieringsansvaret for. På nuværende tidspunkt ser der ikke ud til at blive givet DUT-midler til opgaven.  

Bevillingsområde Administration
På området forventes et mindreforbrug på 2,0 mio. kr. som alene kan henføres til færre udgifter til betaling for lønanvisning som følge af implementering af nyt lønsystem.

Bevillingsområde Overførsler
Ældreboliger
På området forventes et mindreforbrug på 13,8 mio. kr., som relaterer sig til færre udgifter til ydelsesstøtte som følge af en faldende afdragsprofil. I forbin­delse med halvårsregnskabet forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at søge om overførsel af uforbrugte midler til anlæg til en nødvendig modernisering og udskiftning af nødkaldsanlæg.

Medfinansiering af Sundhedsvæsenet
På området forventes et merforbrug  på 10,6 mio. kr. Der er i prognosen ikke indregnet indtægter i forbindelse med økonomisk kompensation af kommunerne for merudgifter i forbindelse med etableringen af akutfunktionen (1813) per 1. januar 2014. Prognosen er baseret på forbrugsmønsteret i 2014, hvilket indebærer en betydelig usikkerhed, idet den ikke tager højde for eventuelle ændringer i forbrugsmønster, faktisk befolkningsudvikling og takster. Området følges derfor tæt.

Særligt dyre enkeltsager
På området forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde anlæg
På området forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde Finansposter
På området forventes budgetoverholdelse.




Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Når det enkelte fagudvalg har godkendt det forventede regnskab, behandler Økonomiudvalget i henhold til sædvanlig procedure på møde den 19. maj 2015 kommunens samlede forventede regnskab for 2015.

Hanne Baastrup


                                                                                                /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top