Mødedato: 23.02.2006, kl. 13:30

Ingen titel

Ingen titel

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 23. februar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Den videre udbygning af sundhedscentre i Københavns Kommune

 

SOU  55/2006  J.nr. 28/2003

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status for etablering af sundhedscenter for kronikere (sundhedscenter Østerbro) til efterretning,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at de 5 mio. kr., der er afsat i budget 2006 til udbygning af sundhedscentre i Københavns Kommune, udmøntes som beskrevet i indstillingen,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der med den foreslåede udmøntning er taget højde for medlemsforslag fra Ikram Sarwar om at etablere sundheds- og motionscentre i boligområder med mange etniske beboere,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at Sundhedshuset på Nørrebro ikke overføres til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

at forslag om den fremtidige udbygning af sundhedscentre indgår i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag til ønskelisten for 2007 og de efterfølgende år og

at der overføres 1,5 mio. kr. uforbrugte midler af budgettet for sundhedscentre fra 2006 til 2007 under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse i forbindelse med det endelige regnskab for 2006.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 23. februar 2006

Der blev fremsat følgende ændringsforslag fra A, F,  Ø og Wallait Khan til formulering af 3. at-punkt:

" At der i tilknytning til sundhedscentrene i socialt belastede områder etableres et borgerrettet tilbud om  motion samt rådgivning. Disse centre skal tage højde for eventuelle behov for kønsadskillelse i forhold til motionstilbud".

Der blev fremsat  følgende procedureforslag fra DF og V til formulering af 3. at-punkt:

" at sagen udsættes indtil der er skabt overblik over, hvilke tilbud der udgår for at kunne imødekomme ændringsforslaget.

Der var følgende resultat af afstemningen om procedureforslaget:

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Mogens Lønborg (C)

 

  

 

 

Martin Hirsch (V)

 

  X

 

 

Carl Christian Ebbesen (O)

 

  X

 

 

Rikke Lauritzen (Ø)

 

  

X

 

Camilla Burgwald (F)

 

  

X

 

Wallait Khan (løsgænger)

 

 

X

 

Ikram Sarwar (A)

 

  

X

 

Johannes Nymark (A)

 

  

X

 

Mona Heiberg (A)

 

  

X

 

Anne Vang (A)

 

  

X

 

Tina Bostrup (B)

 

               

 

 

 

Procedureforslaget var herefter nedstemt.

 

Der var herefter afstemning om ændringsforslaget fra A, F, Ø og Wallait Khan.

 

Der var følgende resultat af afstemningen:

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Mogens Lønborg (C)

 

  

 

 

Martin Hirsch (V)

 

  

X

 

Carl Christian Ebbesen (O)

 

 

X

 

Rikke Lauritzen (Ø)

 

   X

 

 

Camilla Burgwald (F)

 

   X

 

 

Wallait Khan (løsgænger)

 

   X

 

 

Ikram Sarwar (A)

 

   X

 

 

Johannes Nymark (A)

 

   X

 

 

Mona Heiberg (A)

 

   X

 

 

Anne Vang (A)

 

   X

 

 

Tina Bostrup (B)

 

               

 

 

 

Ændringsforslaget var herefter vedtaget.

 

Der var følgende protokolbemærkning fra DF og V:

DF og V ønsker at Københavns sundhedstilbud skal være til størst gavn for flest mulige borgere. Det er stik imod vores politik, at der i tilbudene benyttes kønsadskillelse i forhold til visse borgergrupper ( for de etniske minoriteter).

 

Udvalget godkendte følgende formulering af 4. at-punkt:

" at indstillingen om ikke at overføre sundhedshuset på Nørrebro til Sundheds- og Omsorgsudvalget sendes til høring i Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget og at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på baggrund af høringen forelægger en indstilling for Sundheds- og Omsorgsudvalget."

 

De øvrige at-punkter blev vedtaget uden afstemning.

 

 

RESUME

Det strategiske mål for udbygning af sundhedscentrene er, at der etableres sundhedscentre målrettet kroniske sygdomme, så Københavns Kommune er geografisk dækket med sundhedscentre og at alle væsentlige kroniske sygdomme rummes i sundhedscentre. Sundhedscentrenes opgave bliver både den patientrettede og borgerrettede forebyggelse. Sundheds- og Omsorgsudvalget har tidligere besluttet, at kernefunktionen i sundhedscentre i Københavns Kommune er den patientrettede forebyggelse. Uden om sundhedscentrenes kernefunktion knyttes åbne tilbud om borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme. De åbne tilbud tilpasses de lokale forhold i bydelene.

 

Der er i dag i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens regi; et lokalt sundhedscenter for kronisk syge – Sundhedscenter Østerbro og 2 specialiserede bydækkende sundhedscentre Sundhedscenter for kræftpatienter (under etablering) og Sundhedscenter Hans Knudsen Plads målrettet rygpatienter.

 

I budgetaftalen for 2006 er der afsat yderligere 5 mio. kr. til udvikling af sundhedscentre i Københavns Kommune.

 

Medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget Ikram Sarwar (A) har fremsat forslag (SOU 37/2006) om, at der etableres kommunale sundheds- og motionscentre i boligområde med mange etniske beboere, hvor man kan motionere og få rådgivning om sundhed. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 3. februar 2006, at forslaget skal indgå i indstillingen om udbygning af sundhedscentre i Københavns Kommune.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at der etableres yderligere et sundhedscenter målrettet kronisk syge i 2006. Centret skal arbejde med udgangspunkt i de enkelte målgruppers egenart, herunder de særlige forhold, der gør sig gældende for specifikke etniske grupper.

 

Medlemsforslaget om oprettelse af  motions- og sundhedscentre i område med mange etniske beboere kan indpasses i kommunens model for sundhedscentre.

 

Når strukturreformen træder i kraft den 1. januar 2007 får kommunerne ansvaret for forebyggelse, pleje og genoptræning. Kommunerne bliver dermed endnu mere en integreret del af sundhedssektoren. Der er ca. 1,5 mio. danskere, der lider af en kronisk sygdom. De kroniske syge udgør en særlig udfordring for sundhedssektoren. En rapport fra Sundhedsstyrelsen om tilrettelæggelsen af indsatsen for kronisk syge anbefaler, at behandlingen af kronisk syge foretages i primær sektor (almen praksis og kommunale sundhedstilbud). Kommunens sundhedscenterkoncept er således i god tråd med Sundhedsstyrelsens anbefalinger.      

 

Det foreslås derfor, at der etableres yderligere 4-6 sundhedscentre frem til 2009 og at forslaget indgår i  Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag til ønskelisten for 2007 og de efterfølgende år.

 

Det er i Borgerrepræsentationen besluttet, at et medlemsforsalg (BR 669/05) om at overflytte Sundhedshuset på Nørrebro fra Socialudvalget til Sundheds- og Omsorgsudvalget skal indgå i drøftelserne om sundhedscentre og ny folkesundhedsplan. Sundhedshuset er en af Socialforvaltningens servicebutikker. Det anbefales overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at Sundhedshuset ikke overføres til Sundheds- og Omsorgsudvalget, idet de opgaver der varetages i sundhedshuset udføres af personale fra Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, ligesom de fysiske rammer ikke er velegnet til etablering af et sundhedscenter.


 

Til top