Handleplaner for plejehjem som opfølgning på BRUS 2023
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) forelægges en orientering om, hvordan plejehjem med den laveste tilfredshedsscore arbejder med at øge tilfredsheden hos borgerne, som skal tages til efterretning. Orienteringen forelægges som opfølgning på mødet i SOU den 30. maj 2024 og punktet vedr. opfølgning på BRUS 2023 i form af handleplaner
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om plejehjemmenes handleplaner som opfølgning på BRUS 2023 og arbejdet med at forbedre borgernes tilfredshed til efterretning.
Problemstilling
På SOU-mødet den 30. maj besluttede udvalget, at plejehjem med samlet lav tilfredshedsscore indenfor de nedenfor beskrevne grænser, skulle udarbejde handleplaner:
- Grænse 1:
- Tilfredsheden på enheden er på 3,6 eller under.
- Grænse 2:
- Plejehjemmet har i to år (2022 og 2023) haft en tilfredshed på 3,8 eller under.
Følgende plejehjem har på den baggrund udarbejdet handleplaner:
- Deborah Centret (grænse 1) - tilfredshed på 3,6 eller under i 2023
- Ryholtgård (grænse 1) - tilfredshed på 3,6 eller under i 2023
- Absalonhus (grænse 1 og 2) - tilfredshed på 3,6 eller under i 2023 samt tilfredshed på 3,8 eller under i 2022 og 2023
- Møllehuset (grænse 2) - tilfredshed på 3,8 eller under i 2022 og 2023.
Løsning
Det overordnede fokus for handleplanerne for plejehjem er at øge borgertilfredsheden med den støtte, borger modtager. De ovenfor nævnte plejehjem styrker som led i deres arbejde med handleplaner deres kvalitetsarbejde og faglige indsatser med fokus på borgerens tilfredshed. Handleplanerne indeholder mål for forbedring af tilfredsheden og beskriver, hvordan der konkret arbejdes med at nå målene på det enkelte plejehjem. Nedenfor er plejehjemmenes arbejde med handleplaner for at forbedre tilfredsheden præsenteret.
Det gode måltid
På hhv. Deborah Centret og Møllehuset arbejdes der med at forbedre tilfredsheden med måltidet. Deborah Centret arbejder bl.a. med, at flere beboere giver udtryk for at være tilfredse med den varme mad, og har derfor igangsat fokuserede drøftelser af kosten bl.a. på beboermøderne. Møllehuset har igangsat en indsats omkring måltidsværter, herunder at arbejde med beboernes oplevelse af god stemning under måltidet, så helhedsoplevelsen af måltidet styrkes. Bl.a. har Møllehuset igangsat kompetenceudvikling af personalet i forhold til at varetage værtsskabsrollen.
Samlet udbytte og tilfredshed med at bo på plejehjemmet
Absalonhus har igangsat systematiske samtaler mellem ledere og beboere ift. beboeres tilfredshed med at bo på plejehjemmet, samt hvordan Absalonhus kan støtte beboerens oplevelse af livskvalitet. På Ryholtgård arbejder man med, at kontaktperson og beboer har fastlagte samtaler, hvor der spørges direkte ind til beboers oplevelse af at bo på Ryholtgård.
Oplevet kvalitet
Absalonhus arbejder med øget fokus på aktiviteter og socialt samvær og har opmærksomhed på, at alle beboere bliver hørt. Herudover har Absalonhus fokus på det faglige arbejde og kontinuitet i form af faste medarbejdere. På Deborah Centeret arbejdes der med information til beboere om klippekortsordningen ved møder og i nyhedsbreve til pårørende. Herudover undersøger kontaktpersoner beboernes ønsker til anvendelse af klip.
Beboer/pårørende inddragelse: At medarbejderne forstår beboeren og beboerens behov
Ryholtgård arbejder fokuseret med, at beboerne i høj grad oplever, at medarbejderne forstår dem og deres behov, samt at alle beboere oplever at have en fast kontaktperson. Bl.a. arbejdes der med styrkelse af beboermøder på tværs af huset og på de enkelte afdelinger, ligesom Ryholtgård arbejder med etablering af pårørendemøder. Ryholtgård har også fokus på at nedsætte brug af eksterne vikarer samt på at rekruttere faste medarbejdere ift. at forbedre resultatet under spørgsmålskategorien Medarbejderne: At medarbejderne har tid til samtale, når beboere har brug for det. På Absalonhus arbejder man struktureret med samtalen med beboeren om, hvad der er vigtigt for den enkelte beboer. Yderligere deltager plejehjemmet i kampagnen ”Hvad er vigtig for dig?”
Indflydelse på meningsfyldte aktiviteter og den rehabiliterende oplevelse og udbytte
Møllehuset arbejder med systematiske beboersamtaler og med aktivitetsmøder på alle etager, så alle beboere gives mulighed for indflydelse på hvilke aktiviteter, der tilbydes på Møllehuset. Derudover har Møllehuset fokus på arbejdet med personcentreret rehabilitering og hvordan, den enkelte beboer ønsker at vedligeholde sine funktioner, så beboeren kan anvende sine ressourcer optimalt ift. det, der opleves meningsfuldt for beboeren selv.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Ældreministeriet introducerer fra 2025 nye nationale brugerundersøgelser på hjemmepleje- og plejeboligområdet jf. særskilt SOU-sag. Plejehjemmenes arbejde med handleplanerne vil blive fulgt af forvaltningen, og SOU vil få forelagt en opfølgende sag om handleplanerne og deres effekt i 2026.
Karen Nørskov Toke
/Helle Schnedler