Handleplaner for hjemmeplejen som opfølgning på BRUS 2023
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) forelægges en orientering om, hvordan hjemmeplejeenheder med den laveste tilfredshedsscore arbejder med at øge tilfredsheden hos borgerne, som skal tages til efterretning. Orienteringen forelægges som opfølgning på mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) den 30. maj 2024 og punktet vedr. opfølgning på BRUS 2023 i form af handleplaner
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om hjemmeplejens handleplaner som opfølgning på BRUS 2023 og arbejdet med at forbedre borgernes tilfredshed til efterretning.
Problemstilling
På mødet i SOU den 30. maj besluttede udvalget, at hjemmeplejegrupper med en samlet lav tilfredshedscore indenfor de nedenfor beskrevne grænser skulle udarbejde handleplaner:
- Grænse 1:
- Tilfredsheden på enheden er på 3,6 eller under.
- Grænse 2:
- Hjemmeplejegruppen har i to år (2022 og 2023) haft en tilfredshed på 3,7 eller under.
Følgende hjemmeplejegrupper har på den baggrund udarbejdet handleplaner:
- HJ Indre by/Østerbro (IBØ) Gruppe A (grænse 1) – tilfredshed på 3,6 eller under i 2023
- HJ Bispebjerg/Nørrebro (BIN) 6. Gruppe dag (grænse 1) – tilfredshed på 3,6 eller under i 2023
- HJ BIN 2. Gruppe dag (grænse 1 og 2) - tilfredshed på 3,6 eller under i 2023 samt tilfredshed på 3,7 eller under i 2022 og 2023
- HJ IBØ Gruppe B (grænse 2) - tilfredshed på 3,6 eller under i 2023 samt tilfredshed på 3,7 eller under i 2022 og 2023.
Den private leverandør Attendo skulle også have udarbejdet en handleplan, såfremt de ikke havde trukket sig som leverandør for Københavns Kommune (KK).
Løsning
Det overordnede fokus for handleplanerne i hjemmeplejen er at øge borgertilfredsheden med den støtte, som borger modtager. De ovenfor nævnte hjemmeplejegrupper styrker som led i deres arbejde med handleplaner deres kvalitetsarbejde og faglige indsatser med fokus på borgerens tilfredshed. Handleplanerne indeholder mål for forbedring af tilfredsheden og beskriver, hvordan enheden konkret arbejder med at nå målene i den enkelte gruppe. Nedenfor er hjemmeplejegruppernes arbejde med handleplaner for at forbedre tilfredsheden præsenteret.
Borger- og pårørendeinddragelse
I Hjemmeplejen Bispebjerg/Nørrebro (BIN) arbejder de to hjemmeplejegrupper sammen med Arbejdsmiljø København (AMK) om ”Professionel dialog med borger og pårørende” for at øge borger- og pårørendeinddragelse gennem samtalen og for at styrke tilfredsheden ift. de beslutninger, der træffes om borgernes støtte. Hjemmeplejen har fokus på at styrke arbejdet med, at borger bliver inddraget i de beslutninger, der skal træffes om borgerens hjælp, og har iværksat en indsat, hvor de udekørende medarbejdere deltager i kursusforløb fra AMK for at højne og kvalitetssikre samarbejdet mellem medarbejder og borger/pårørende.
Oplevet kvalitet
I BIN arbejder en hjemmeplejegruppe ligeledes med spørgsmålskategorien Oplevet kvalitet, hvor gruppen har ekstra fokus på at øge antallet af borgere, som modtager skærmbesøg, da disse borgere generelt er tilfredse med kvaliteten i deres besøg. Gruppen arbejder derfor målrettet på at gennemgå borgere ift. potentiale for skærmbesøg.
At borgeren er tilfreds med den hjemmepleje, borgeren modtager, samt den praktiske støtte
I hjemmeplejen Indre by/Østerbro (IBØ) arbejder de to grupper med spørgsmålskategorien, at borgeren er tilfreds med den hjemmepleje, borgeren modtager, samt den praktiske støtte. Hjemmeplejen har fokus på at styrke det tværfaglige samarbejde gennem afholdelse af tavlemøder, fleksible møder og ”borgerkonference” samt fællesfaglige møder mellem plejepersonalet, terapeuter og rehabiliteringssygeplejerske mhp. at bedre refleksion over egen praksis og anvende rette faglige kompetencer i borgerens forløb. Ligeledes har hjemmeplejen igangsat kompetenceudvikling af medarbejderne i de to grupper for at styrke den rehabiliterende tilgang med fokus på, hvad der er vigtigt for borgeren, hvilket også forventes at have positiv betydning for borgernes oplevelse af den støtte, de modtager.
At medarbejderen forstår borgeren og kender borgerens behov
I arbejdet med spørgsmålskategorien, at medarbejderen forstår borgeren og kender borgerens behov, har hjemmeplejen i hele IBØ igangsat fornyet kompetenceudvikling af medarbejderne gennem lokal undervisning indenfor social – og plejefaglig dokumentation (med særlig fokus på besøgsplanen, der bidrager til medarbejderens viden om den enkelte borger) samt deltagelse i lokal undervisning indenfor emnet rehabilitering med refleksion over egen praksis.
Forvaltningen og hjemmeplejen arbejder herudover også med at styrke kommunikationen mellem hjemmeplejen og borgerne. Dette arbejde er præsenteret i en separat sag til udvalget.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Ældreministeriet introducerer fra 2025 nye nationale brugerundersøgelser på hjemmepleje- og plejeboligområdet, jf. særskilt SOU-sag. Hjemmeplejens arbejde med handleplanerne vil blive fulgt af forvaltningen, og SOU vil få forelagt en opfølgende sag om handleplanerne og deres effekt i 2026.
Karen Nørskov Toke
/Helle Schnedler