Mødedato: 23.01.2025, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status på implementering af forslag til regelforenkling og afbureaukratisering

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) godkendte den 14. december 2022 Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) forslag til regelforenkling og afbureaukratisering. Det skete som led i afrapporteringen på tidligere vedtaget medlemsforslag (den 7. april 2022) om regelforenkling og afbureaukratisering i SUF. Udvalget blev senest præsenteret for en status for implementering af forslag til regelforenkling samt yderligere forslag til forenkling af nationale regler, bekendtgørelser, tilsyn mv. hhv. den 16. maj 2024 og før det den 21. september 2023. Som opfølgning modtager SOU hermed en opdateret status på arbejdet med afbureaukratisering i SUF. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på arbejdet med afbureaukratisering samt implementering af forslag til regelforenkling og afbureaukratisering, jf. bilag 1 og 2, til efterretning.

Problemstilling

Med denne sag præsenteres udvalget for en opdateret status pr. primo december 2024. I vedlagte bilag 1 og 2 gives en udførlig status på den igangværende implementering af de enkelte forslag.

Løsning

Implementeringen forløber planmæssigt med konkrete forbedringer og målbare resultater. Siden seneste status i maj 2024 har der været markant fremdrift i implementeringen af de besluttede forenklinger. Vi er lykkedes med:

Cura-sporet: Alle 18 forslag til forenkling er nu implementeret, hvilket giver en mere effektiv arbejdsgang og brugervenlighed.

SUF- og KK-regler: Hele 44 ud af 45 regler er forenklet eller fjernet. Den sidste regel afventer teknisk udvikling.

Nationale regler: Selvom 16 ud af 28 regler er forenklet eller afskaffet, fortsætter SUF med en aktiv indsats for at påvirke det nationale niveau i tæt dialog med ministerier og Kommunernes Landsforening (KL).

Forenklinger af Cura

Alle forslag om forenkling af Cura forløber efter det planlagte. Forvaltningen har udarbejdet et samlet overblik med de 18 forenklinger samt status for implementeringen af disse (bilag 2).

Et af forslagene til forenkling, biometrisk login, arbejder forvaltningen ikke videre med grundet juridiske begrænsninger, der bunder i persondata-lovgivningen, herunder tidligere afgørelser fra Datatilsynet.

Der er derudover overordnet gennemført en række yderligere forenklinger i Cura, og der er fortsat fokus på implementering og ibrugtagning af forbedringerne. Værdien af forenklingerne i driften er tydelig. Fx har indsatsen ”Fokusområde: Plejebolig”, der havde til formål at afprøve et arbejdsfordelingsredskab i Cura på et afgrænset antal plejehjem, haft så god effekt, at planlægningsredskabet nu tages i brug på alle kommunens plejehjem. Redskabet gør det muligt for plejehjemmene at planlægge opgaver direkte i Cura og samtidigt få et bedre overblik. Der, hvor det tidligere krævede 11 klik for at få adgang til handleanvisninger, besøgsplaner og sygeplejeindsatser, er det nu reduceret til kun tre klik.

I 2025 forenkles dokumentationsstandarderne i (FSIII), hvilket yderligere vil bidrage til at gøre det lettere og mere intuitivt at arbejde i Cura og med borgers journal.

Interne SUF-regler og tværgående KK-regler

Interne SUF-regler

Af interne regler i SUF er tre regler fra sidste status i maj 2024 nu effektueret, dvs. at 30 ud af 31 regler enten er afskaffet eller forenklet. Den sidste interne regel gælder videresendelse af plejeforløbsplaner og udskrivningsrapporter fra hospitaler til friplejehjem. Afskaffelse heraf forudsætter teknisk løsning (MedCom), der forventes klar i 2028. Omfanget af videresendelser af plejeforløbsplaner og udskrivningsrapporter som manuelt skal fremsendes, anslås at være under 10 om ugen.

Tværgående regler i Københavns Kommune (KK)

Af tværgående regler i KK er tre regler fra sidste status i maj 2024 nu effektueret, dvs. at alle 14 regler enten er forenklet eller afskaffet.

Nationale regler og nye reformer

Siden seneste status i maj 2024 er der ikke sket ændringer ift. forenkling eller afskaffelse af nationale regler. 16 ud af 28 forslag til forenkling eller afskaffelse er pr. december 2024 implementeret af nationale myndigheder. SUF arbejder kontinuerligt med at gøre det nationale niveau opmærksomme på uhensigtsmæssig lovgivning og regler som en del af det løbende arbejde med regelforenkling. SUF har således løbende meldt forslag til forenkling af regler m.v. ind til både nationalt niveau samt KL.

Ny ældrelov

Forvaltningen har løbende delt forslag til afbureaukratisering med Ældreministeriet ift. en reform af ældreområdet. Flere af forvaltningens forslag, herunder forslag om samtilsyn, afskaffelse af værdighedspolitik m.m., indgår i den nye ældrereform. I december 2024 vedtog Folketinget de love, som følger op på. Den nye lovgivnings fokus er bl.a. frisættelse af medarbejderne og mere selvbestemmelse for borgerne. Dette afspejles bl.a. i, at der med Ældreloven afskaffes en del af de nuværende lovkrav, fx krav om årlige fastsatte kvalitetsstandarder, krav om forebyggende hjemmebesøg og krav om rehabiliteringsforløb. I SUF arbejdes der med en organisering af indsatsen for hjemmeboende borgere - med tværfaglige, faste teams og nærvisitationen – der yderligere og i overensstemmelse med ældrelovens intention vil forenkle og afbureaukratisere på hjemmepleje, sygepleje og visitationsområdet.

Mere frit valg og sammenhæng mellem sygepleje og helhedspleje

Den 15. november 2024 blev der indgået en aftale om en ny sundhedsreform. Et element i aftalen er at integrere den almene sygepleje i den kommende helhedspleje for ældre borgere, som implementeres i forbindelse med den nye ældrelov. Med sundhedsreformen foreslås det at samle dette i helhedsplejen. I mange kommuner løftes de sygeplejefaglige opgaver allerede af medarbejdere, som også udfører opgaver på ældreområdet, fx i form af personlig pleje. Ved at integrere sygeplejen for ældre borgere i helhedsplejen sikres det, at sygeplejeindsatser i højere grad løftes af de faste, tværfaglige teams fra starten af et forløb i stedet for at være adskilte. Dermed vil borgerens frie valg ikke kun omhandle helhedsplejen efter ældreloven men også favne sygeplejeydelser.

Regeringen forventes at fremsætte et lovforslag med den fulde model for de nye rettigheder i 2026.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med denne sag.

Videre proces

SUF arbejder løbende videre med afbureaukratisering og udvikling af effektive arbejdsgange – herunder med fokus på tværgående KK-regler samt forenkling af nationale regler. Dette sker gennem en vedholdende indsats for at fremme nye forslag og initiativer, som både fastholder og udvikler den kultur og det DNA om regelforenkling, der er blevet opbygget i SUF.

SOU’s medlemsforslag – og forvaltningens arbejde som følge heraf – har sat et vigtigt fokus på regelforenkling og afbureaukratisering i SUF og KK. Det er og vil fortsat være et centralt tema for SUF, og forvaltningen arbejder løbende på at sikre mere tid til kerneopgaven og øge arbejdsglæden hos medarbejderne gennem øget fokus på tillid, faglighed og afskaffelse af uhensigtsmæssige arbejdsgange.

Et aktuelt eksempel er arbejdet med forenklingen af dokumentationsstandarderne i Fælles Sprog III (FSIII), som fra 2025 vil gøre det lettere og mere intuitivt at arbejde i Cura og med borgernes journaler.

I forbindelse med implementeringen af den nye ældrelov og sundhedsreformen vil SUF gå i dialog med relevante ministerier, KL og andre centrale parter for at sikre fokus på, at der ikke skabes ny lovgivning eller nye regler, som tager tid fra borgeren og påfører medarbejderne uhensigtsmæssige arbejdsgange.

SOU vil løbende blive orienteret og inddraget i relevant omfang fx via statussager.

Per Bennetsen

/ Thomas Brahm

Til top