Håndtering af medlemsforslag om løsningsforslag på baggrund af ubalancer i doughnutmodellen 2024
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) skal beskrive, hvordan den håndterer stigningen i mental mistrivsel og ensomhed, der er identificeret som ubalancer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets (SOU) ressort i ’Københavns Doughnut 2024’. Det indstilles, at SOU tager forvaltningens redegørelse til efterretning.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager forvaltningens redegørelse til efterretning.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at medlemsforslaget fra Enhedslisten, SF, Alternativet og Dansk Folkeparti af den 14. marts 2024 hermed er håndteret for så vidt angår Sundheds- og Omsorgsudvalgets ressort.
Problemstilling
Med Budget 2023 blev det besluttet at implementere doughnutmodellen i Københavns Kommune (KK) som forsøg i tre år. Doughnutmodellen implementeres i form af en årlig statusrapport, som også skitserer løsningsbehov. Den årlige statusrapport, ’Københavns Doughnut 2024’, er udarbejdet i et samarbejde mellem de relevante forvaltninger (se bilag 1).
BR vedtog (uden afstemning) den 14. marts 2024 et medlemsforslag fra Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Alternativet og Dansk Folkeparti, der pålægger forvaltningerne, at de pba. af doughnutrapporten gennemgår de ubalancer og mangler, der måtte ligge indenfor forvaltningens ressort, og at udvalgene drøfter og træffer beslutning om eventuelle mangler og ubalancer, jf. bilag 2.
Løsning
’Københavns Doughnut 2024’ giver et overblik over, hvordan København præsterer på udvalgte indikatorer, herunder på hvilke områder København særligt overskrider de planetære grænser og ikke sikrer det sociale fundament tilstrækkeligt set i forhold til kommunens målsætninger (mangler og ubalancer).
Indikatorerne i Københavns Doughnut 2024 er udvalgt i samarbejde mellem forvaltningerne og med inspiration fra andre byers arbejde med doughnutmodellen. Flertallet af indikatorerne på SOU’s område er belyst med data fra den regionale sundhedsprofil 2021, hvor tallene fra 2017 er brugt som grænseværdi. På de indikatorer, hvor der er sket en negativ udvikling af en vis størrelse, er der tale om en ubalance. På SOU’s ressort har ØKF identificeret tre ubalancer:
- Stigning på 9-procentpoint i andelen af voksne københavnere med lav score på mental helbredsskala
- Forskel på 7-procentpoint i andelen af mænd og kvinder med lav score på den mentale helbredsskala (7 %-point højere for kvinder)
- Stigning på 4-procentpoint i andelen af voksne københavnere med tegn på ensomhed
Københavnernes mentale helbred
SUF arbejder med at øge kapaciteten og leve op til den politiske beslutning om en gennemsnitlig maksimal ventetid på seks uger i Center for Mental Sundhed, der leverer psykologforløb til borgere med symptomer på stress, angst eller depression. Derudover driver forvaltningen et forpligtende samarbejde med 32 københavnske ungdomsuddannelser om at forbedre mental sundhed og trivsel blandt eleverne. SUF samarbejder også med foreninger, der arbejder med at hjælpe unge med trivselsudfordringer, herunder Headspace. Endelig arbejder forvaltningen med, hvordan byens rum, rammer og strukturer kan understøtte borgernes mentale trivsel. Et eksempel er terapihaven på Vestre Kirkegård, der både danner rammen om naturbaserede sundhedsforløb, men også fungerer som et trivselsunderstøttende grønt åndehul for københavnerne generelt.
Ensomhed
Siden 2015 har forvaltningen arbejdet strategisk og målrettet med ensomhed. SUF deltager i styregruppen i Folkebevægelsen mod Ensomhed. Siden 2017 har hjemmeplejen arbejdet med at opspore ensomhed blandt deres borgere mhp. at afhjælpe ensomhedsproblematikker. I forvaltningen arbejdes med at nedbryde tabu om ensomhed gennem oplysning og kampagner. Derudover samarbejder SUF med en række civilsamfundsaktører om projekter, der skal mindske ensomhed for borgere +65 år i KK og administrerer ’Puljen til Ældrefællesskaber’, som har til formål at mindske ensomhed og social isolation.
Generelt arbejder SUF fokuseret og systematisk på at fremme lighed i sundhed, forebygge mental mistrivsel og ensomhed samt med at fremme en sund adfærd blandt københavnerne. Det sker bl.a. med udgangspunkt i sundhedspolitikken, ældrepolitikken, handleplanen for bedre mental sundhed mv. samt den nye trivselsstrategi for Københavns børn og unge 2024-2030 – Sammen kan vi mere.
Forvaltningen har også fokus på løsninger og samarbejder med de andre forvaltninger, da ubalancer som de identificerede i doughnutrapporten skal løses i samarbejde mellem forvaltningerne. Det gælder fx arbejdet med at etablere det lettilgængelige tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse med Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) og Socialforvaltningen (SOF).
På baggrund af ovenstående er det forvaltningens vurdering, at de identificerede ubalancer dermed ikke umiddelbart giver anledning til at igangsætte nye initiativer.
Det er forvaltningens vurdering, at det ikke vil være relevant for SUF at redegøre for håndteringen af ubalancer og løsninger pba. næste års Doughnutrapport (2025). Det skyldes, at datagrundlaget for de fleste af indikatorerne på SOUs område opgøres på baggrund af den regionale sundhedsprofil 2021. Det vil derfor ikke være muligt at opgøre, om der er sket en ændring fra 2024 til 2025, da den næste sundhedsprofil først opgøres i 2026.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter behandling i SOU sendes sagen til Økonomiforvaltningen (ØKF) til orientering.
Karen Nørskov Toke
/Katrine Schjønning