Forlængelse af Københavns Kommunes Sundhedspolitik "Nyd livet, københavner"
Københavns Kommunes (KK) sundhedspolitik ’Nyd livet, københavner’ udløber ved udgangen af 2025. Det indstilles, at Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) godkender, at den gældende sundhedspolitik ”Nyd livet, københavner” og tilhørende handleplaner forlænges til og med 2026.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende, at den gældende sundhedspolitik ”Nyd livet, københavner” forlænges til og med 2026.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at handleplan for bedre mental sundhed, handleplan for diabetes og hjerteområdet samt handleplan for kræftområdet forlænges til og med 2026.
Problemstilling
KKs sundhedspolitik ’Nyd livet, københavner’ udløber ved udgangen af 2025. Med aftalen om en sundhedsreform 2024 skal der bl.a. udarbejdes en Folkesundhedslov, ligesom en række kommunale sundhedsopgaver skal overflyttes til regionerne. Det gælder fx den patientrettede forebyggelse. På den baggrund anbefales det at udskyde arbejdet med en eventuel ny sundhedspolitik, indtil konsekvenserne af reformen kendes samt at forlænge den nuværende politik og tilhørende handleplaner frem til udgangen af 2026.
Løsning
Borgerrepræsentationen (BR) godkendte den 30. april 2015 KKs sundhedspolitik ’Nyd livet Københavner’ (2015-2025) (bilag 1). Der blev hermed vedtaget en fælles ramme og retning for københavnernes sundhed med afsæt i følgende tre overordnede pejlemærker:
- Middellevetiden skal øges
- Københavnerne skal have flere gode leveår
- Den sociale ulighed i sundhed skal mindskes.
Sundhedspolitikken er den overordnede ramme for andre politikker, strategier og indsatser på Sundheds- og Omsorgsudvalgets (SOU) område, og den har været en stærk platform for samarbejdet om sundhedsfremme og forebyggelse i København som helhed. Sundhedspolitikken udmøntes bl.a. gennem handleplaner på nogle af de områder, hvor københavnerne har de største udfordringer. Der er aktuelt tre gældende handleplaner: handleplan for bedre mental sundhed, handleplan for diabetes og hjerteområdet samt handleplan for kræftområdet. Den gældende sundhedspolitik og de tre handleplaner udløber ved udgangen af 2025.
Regeringen fremlagde den 15. november 2024 aftale om sundhedsreform, som flytter flere kommunale opgaver til regionerne, fx den patientrettede forebyggelse og dele af den kommunale rehabilitering. Samtidig skal der udarbejdes en ny Folkesundhedslov, der har til hensigt at styrke kommunernes arbejde med forebyggelse på tværs af sektorer. Lovforslag om en Folkesundhedslov forventes fremsat i 2026 og driftsansvaret for bl.a. den patientrettede forebyggelse forventes afklaret april 2026. Der lægges op til, at reformen er fuldt indfaset den 1. januar 2027.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt, at der tages stilling til spørgsmålet om en ny politik og dens afgrænsning, når rammerne for den kommunale forebyggelsesopgave er klare, hvilket tidligst forventes i forbindelse med fremsættelse af lovforslag om en ny folkesundhedslov. Hvis SUF skal have tid til at udarbejde en ny politik, er det nødvendigt at få lovgivningen på plads, før arbejdet kan påbegyndes.
På baggrund af ovenstående anbefaler forvaltningen derfor at forlænge den nuværende sundhedspolitik frem til udgangen af 2026. Sundhedspolitikkens tre overordnede pejlemærker vedrørende middellevetid, gode leveår og social ulighed i sundhed vurderes fortsat relevante bl.a. set i lyset af den seneste sundhedsprofil.
En forlængelse af sundhedspolitikken vil sikre forsat kontinuitet i forebyggelsesarbejdet, hvilket vurderes at være centralt i lyset af den usikkerhed, som reformudspillet har ført med sig. Hvis ikke sundhedspolitikken forlænges, vil KK med udgangen af 2025 stå uden en gældende sundhedspolitik, og der vil være risiko for at miste momentum i igangværende sundhedsfremmende og forebyggende indsatser. Et udløb uden forlængelse kan således skabe usikkerhed om retning i folkesundheds- og forebyggelsesarbejdet – og dermed også potentielt betyde et tab af fælles prioritering. Det kan have konsekvenser for københavnernes sundhed og trivsel på længere sigt.
Tilsvarende anbefaler forvaltningen at forlænge handleplan for bedre mental sundhed, handleplan for diabetes og hjerteområdet samt handleplan for kræftområdet frem til udgangen af 2026. Handleplanerne understøtter sundhedspolitikken og skaber rammerne for faglig og strategisk udvikling, herunder bl.a. ift. sammenhængende forløb, indsatser på tværs af sektorer, lighed i sundhed mm. Forvaltningen vurderer, at det vil være meningsfuldt at fortsætte arbejdet med de igangsatte initiativer og indsatser under de enkelte handleplaner.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Med SOUs godkendelse oversendes indstillingen om forlængelse af sundhedspolitikken ’Nyd livet, københavner’ til godkendelse i hhv. Økonomiudvalget (ØU) den 25. februar og i BR den 6. marts 2025. Beslutningen vil have effekt fra 1. januar 2026.
Karen Nørskov Toke
/ Katrine Schjønning