Mødedato: 22.11.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af udmøntning af midler til Værdig død fra 2019 og frem

Udvalget skal godkende udmøntning af midler fra Finansloven 2019 og fremover (6.250.000 mio. kr. i 2019) til indsatsen ’En værdig død’.

Indstilling  

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller:

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til udmøntning af midler til ’En værdig død’ fra og med 2019

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er med Finanslov 2018 blevet tildelt 6.1 mio. kr. årligt til indsatsen ’En værdig død’. Den 24. maj 2018 godkendte udvalget budgetudmøntning for 2018 samt, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ville vende tilbage i slutningen af 2018 med en udmøntningsplan for 2019 og frem.

Da midlerne gives via bloktilskuddet og er varige, giver det mulighed for at arbejde målrettet og langsigtet med at udvikle nye indsatser og bedre kvaliteten generelt inden for området. Udmøntningen forelægges her til udvalgets godkendelse.  

Løsning

Midlerne er øremærket til at styrke indsatsen omkring ’En værdig død’ og forvaltningens indstilling til udmøntning tager udgangspunkt i Københavns Kommunes værdighedspolitik, hvori der står: ”En værdig afslutning på livet forudsætter et personale, der har tid til nærvær og omsorg for såvel den døende som de pårørende. Og det kræver personale, der har de rette kompe­tencer til at sikre en tryg og så vidt mulig smertefri død i vante og rolige rammer”.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 24. maj 2018 udmøntet midlerne indenfor følgende to overordnede temaer; Udvikling, kvalitet og tværfagligt- og tværsektorielt samarbejde samt kompetenceudvikling. Forvaltningen har sideløbende afdækket behov og ønsker fra praksis til udvikling af området: 

  • Forvaltningen har i samarbejde med Ældrerådet gennemført en spørgeskemaundersøgelse på plejehjemmene i Københavns Kommune, med det formål at afdække eksisterende viden, praksis og udviklingspotentiale på området.
  • Forvaltningen har afholdt workshop om palliation og værdig død for medarbejdere på tværs af kommunens forskellige enheder for at afdække medarbejdernes behov, ønsker og forventninger på området.

Forvaltningen indstiller på den baggrund, at midlerne fremover udmøntes under de to temaer: Udvikling, kvalitet og tværfagligt- og tværsektorielt samarbejde, samt kompetenceudvikling som følger:

Udvikling, kvalitet og tværfagligt og -sektorielt samarbejde

  • Faglig kapacitetsopbygning på Vigerslevhus
    I maj 2018 godkendte udvalget at tilbuddet og indsatsen på den eksisterende palliative afdeling på Vigerslevhus skulle styrkes, med henblik på at færrest mulige borgere indlægges uønsket i den sidste tid. Målet er, at afdelingen skal være udgangspunktet for en faglig kapacitetsopbygning, som skal udvikle og kvalificere det nuværende tilbud. I 2018 har afdelingen fået tilført midler til blandt andet specialiseret kompetenceudvikling og ansættelse af en socialrådgiver. Forvaltningen indstiller til udvalget, at indsatsen med faglig kapacitetsopbygning på Vigerslevhus fortsætter med henblik på, at afdelingen får en funktion som ressourcecenter på viden om palliation og værdig død og mulighed for, at andre enheder i forvaltningen kan søge rådgivning og sparring.
  • Sygeplejefaglig støtte i den sidste tid. På mødet den 25. oktober godkendte udvalget at indsatsen sygeplejefaglig støtte i den sidste tid fremover skal finansieres fra Finanslovsmidler til ’En værdig død’. Indsatsen er til borgere, der efter lægelig dokumentation er uhelbredeligt syge og døende, og som skønnes ikke at have mere end få dage eller timer tilbage at leve i og dermed har brug for palliativ sygepleje. Det er vurderingen, at en sygeplejefaglig indsats kan være med til at forebygge en hospitalsindlæggelse i borgerens sidste tid
  • Kompliceret sorg. Forvaltningen har i dag en sygeplejeindsats ’Omsorg til pårørende til alvorligt syge’. Borgere med kompliceret sorg har blandt andet øget brug af antidepressive midler, øget kontakt med psykolog samt et øget behov for hjemmehjælp. Derfor sætter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fokus på problematikken og igangsætter en målrettet kompetenceudviklingsindsats for medarbejdere fx i hjemmeplejen og sygeplejen med henblik på en systematisk opsporing og forebyggelse af kompliceret sorg. Det indstilles, at indsatsen udvides til også at omfatte enkeblevne og pårørende til syge, som i dag ikke får kommunal sygepleje i den sidste tid.
  • Livsfortællinger til alvorligt syge og deres pårørende. Livsfortællinger er et tilbud, der sætter fokus på at styrke borgeres integritet og værdighed i den sidste tid, ved at uddannet personale laver livsfortællinger med borgeren, som nedskrives og udkommer i et lille hæfte til de pårørende. I første omgang tilbydes livsfortællinger på Vigerslevhus palliative afdeling
  • Styrke det tværfaglige samarbejde på enheder. Der er fokus på, at palliation og den sidste tid er en tværfaglig opgave og forvaltningen ønsker at afprøve nye samarbejdsformer, der styrker samarbejdet og den helhedsorienterede indsats mellem faggrupper. Der er igennem kompetenceudviklingstilbud fokus på at udvikle det tværfaglige samarbejde, og i den forbindelse har forvaltningen påbegyndt uddannelse for terapeuter, der arbejder med borgere ramt af livstruende sygdom i forhold til palliativ indsats og har fokus på at styrke samarbejdet med almen praksis.

Kompetenceudvikling

Formålet med kompetenceudvikling er, at der på alle vores enheder er medarbejdere, der kan varetage palliation på højt fagligt niveau og sikre borgerne en værdig livsafslutning i de ønskede omgivelser. For at det kan lade sig gøre, er der brug for løbende tilbud om kompetenceudvikling, både for de enkelte faggrupper og for tværfaglige grupper af medarbejdere på de enkelte enheder.

Forvaltningen tilbyder kompetenceudvikling til medarbejdere på alle typer af enheder; hjemmeplejen, plejehjem, Rehabiliteringscentre og Sundhedshuse og til alle medarbejdergrupper som hjælpere, assistenter, sygeplejersker og terapeuter. Dele af kompetenceudviklingen foregår tæt på praksis, på selve enhederne. En del af tilbuddene er tværfaglige og specifikt målrettet særlige enhedstyper, fx inviteres de praktiserende læger med til kompetenceudviklingsforløb på plejehjem.

Tilbuddene udvikles i samarbejde med Københavns Professionshøjskole, Sankt Lukas Stiftelsens Hospice og Diakonissestiftelsens Hospice.

Høring
Forvaltningens indstilling til udmøntning har været drøftet med Københavns Ældreråd, som udtrykker tilfredshed med de forelagte indsatser og ser frem til at følge implementeringen.

Samlet indsats vedr. palliation og værdig død
Udmøntning af midlerne til En værdig død foregår i tæt sammenhæng med udmøntning af midler fra kræftplan VI til palliation (SOU den 27. april 2017). På baggrund af disse vil forvaltningen igangsætte arbejdet med en samlet plan til driften for området palliation og værdig død. Planen, som forventes færdig i første halvår af 2019, skal understøtte implementeringen af udvalgets beslutninger på området og skabe en fælles retning for den fremtidige samlede indsats, såvel sundhedsfagligt, omsorgsfagligt, socialfagligt som åndeligt, samt tydeliggøre den samlede indsats for borgerne.

Derudover sammentænkes indsatserne med indsatser indenfor andre øremærkede midler i forvaltningen, som pårørendeindsatser, indsatser relateret til sorg, samt strategi for Midlertidige døgnophold og akut sygepleje.  

Økonomi

 

 

 

 

 

 

Midlerne er givet via bloktilskuddet og er varige. Midlerne er i 2019 pristal svarende til 6.250 mio.

Finanslov 2018, værdig død

2018

2019 og frem

Udvikling, kvalitet, tværfagligt- og tværsektorielt samarbejde - herunder

  • Sygeplejefaglig støtte i den sidste tid
  • Faglig kapacitetsopbygning af Palliativ Afdeling på Vigerslevhus som bydækkende videnscenter
  • Tilbud om Livsfortællinger til alvorligt syge og deres pårørende
  • Udvidelse af indsatsen ’Omsorg til pårørende til alvorligt syge’
  • Kompliceret sorg

4.100.000

4.000.000

Kompetenceudvikling

  • Undervisning af hjælpere, assistenter, sygeplejersker og terapeuter i bl.a. palliation, åndelig omsorg, de sidste levedøgn, kroppens reaktion og de vigtige samtaler. Undervisningen foretages af Sankt Lukas Hospice og Diakonissestiftelsen.

2.000.000

2.250.000

I alt

6.100.000

6.250.000

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen påbegynder forvaltningen udmøntningen pr. 1 januar 2019.

 

Katja Kayser

                                               /Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top