Godkendelse af strategi for lægedækning i Københavns Kommune
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udkast til strategi for lægedækning i Københavns Kommune,
-
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan ansøge og udmønte regeringspuljemidler samt eksterne fondsmidler inden for strategiens ramme.
Problemstilling
Københavns Kommune er lægedækningstruet, og pr. 9. november 2018 er der ingen praktiserende læger, som har åbent for patienttilgang via sundhed.dk.
Med regeringsudspillet ’En læge tæt på dig – en plan for fremtidens almen praksis’ fra juni 2018 er der sat retning for udmøntning af en pulje på 600 mio. kr. til at understøtte praktiserende læger i at gå sammen i større enheder.
For at få sat retning for arbejdet med at sikre bedre lægedækning i Københavns Kommune indstiller forvaltningen, at udvalget godkender udkast til strategi for lægedækning i Københavns Kommune (bilag 1). Forvaltningen indstiller samtidig, at udvalget giver forvaltningen mandat til at søge og udmønte midlerne fra regeringens pulje og fra eksterne fonde som eksempelvis pensionskasser, AP Møller Fonden, Fonden Realdania mv. med henblik på at opnå strategiens målsætninger.
Løsning
Med en befolkningsvækst på 10.000 nye borgere hvert år, flere borgere med kronisk sygdom samt flere opgaver der flyttes fra hospitalerne ud i kommunerne, er der behov for særlig fokus på at sikre en tilgængelig almen praksis i Københavns Kommune. I København er der i alt 332 læger fordelt på 211 lægepraksis, hvoraf ingen har åbent for patienttilgang.
For at undgå, at der er borgere, som står uden læge, har Region Hovedstaden etableret to midlertidige almen medicinske tilbud på henholdsvis Amager og Frederiksberg Hospital, der åbnede den 1. oktober og 29. oktober 2018. Midlertidige almen medicinske tilbud er regionsdrevne klinikker med ansatte almenmedicinske speciallæger, der etableres i en kortere periode. Klinikkerne kan dog ikke alene imødekomme den store efterspørgsel på praktiserende læger i Københavns Kommune.
En utilgængelig almen praksis vanskeliggør visionen i Københavns Kommunes sundhedspolitik ’Nyd livet, københavner’ om at sikre lige muligheder for at leve et godt og langt liv. Derfor godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget på møde i marts 2018, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal bidrage til at løse lægedækningsudfordringerne i kommunen ved at søge om regeringspuljemidler til etablering af lægehuse. Forvaltningen har tidligere i år fået tilsagn fra Sundheds- og Ældreministeriet om midler til etablering af ét lægehus, men det er langt fra tilstrækkeligt til at løse udfordringerne.
Regeringen har efterfølgende afsat yderligere 600 mio. kroner til at sikre, at der er praktiserende læger nok til at bemande fremtidens almen praksis. Heraf er 150 mio. kr. afsat til at afhjælpe hovedstadsområdets udfordringer med at skabe de fornødne rammer, der kan motivere praktiserende læger til at slå sig ned i en moderne flermandspraksis. Forvaltningen har derfor udarbejdet udkast til en strategi for, hvordan Københavns Kommune kan bidrage til at løse udfordringen med den manglende lægedækning på lang sigt. Strategien opstiller en vision og fire principper for arbejdet i Københavns Kommune.
En vigtig forudsætning for strategi for lægedækning er, at praktiserende læger er selvstændige erhvervsdrivende, og at det som udgangspunkt er deres eget ansvar at etablere sig i egnede lægepraksislokaler. Det er dog vanskelig for almen praksis at løse lokaleudfordringerne alene og herved højne lægedækningen, hvorfor det er afgørende, at Region Hovedstaden og Københavns Kommune er aktive medspillere.
Vision
Strategiens vision er, at Københavns Kommune ønsker, at vores borgere har let og lige adgang til lægebehandling. Vi vil derfor bidrage til en modernisering af almen praksis, så det bliver mere attraktivt at være alment praktiserende læge i København.
Principper
For at realisere visionen vil Københavns Kommune arbejde ud for fire grundlæggende principper. Hvert princip beskrives yderligere i bilag 1. Selvom hvert princip opstiller en række handlemuligheder, kan principperne ikke tilgås enkeltvis, men må ses som en helhed, der skal iværksættes for at opfylde visionen.
1. Praksisstruktur
En undersøgelse blandt yngre læger viser, at det er de færreste, som har ønske om at nedsætte sig i solopraksis (2 %). Den nuværende praksisstruktur med små lejligheder i København vanskeliggør et generationsskifte, hvor lægerne kan flytte sammen i større lægepraksis. Samtidig betyder opgaveflytningen fra hospitalerne til kommunerne og almen praksis, at der er et øget behov for at sikre mulighed for et stærkt sundhedsfagligt miljø med mulighed for tværfaglig sparring og ansættelse af praksispersonale.
Derfor skal Københavns Kommune understøtte en ændring af praksisstrukturen med etablering af flermandspraksis fx ved byggeri af almene boliger og plejehjem samt når kommunale lejemål opsiges. Etablering af flermandspraksis vil betyde bedre mulighed for at ansætte praksispersonale som fx sygeplejersker og bioanalytikere til at løfte de mange nye opgaver, som almen praksis pålægges.
2. Byens udvikling
Indbyggertallet i Københavns Kommune er stigende, og siden 1995 er der blevet 28 % flere københavnere. Stigningen er repræsenteret i alle byens bydele, og samtidig vokser nye bydele frem. Eksempelvis er der inden for de seneste år vokset helt nye bydele op i Ørestaden, Sluseholmen og Nordhavn.
Derfor skal Københavns Kommune have øget opmærksomhed på at tilgodese almen praksis i udvikling af nye bydele.
3. Tættere samarbejde
Såfremt Københavns Kommune skal lykkes med at sikre en god lægedækning og udvide antallet af flermandspraksis, er der behov for et tæt samarbejde – ikke kun mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og almen praksis, men også med fx Region Hovedstaden, Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og almene boligselskaber.
Derfor skal Københavns Kommune styrke samarbejdet internt mellem forvaltningerne samt med almen praksis og Region Hovedstaden for at sikre koordination, hurtig sagsbehandling og gode rammevilkår for almen praksis.
Forvaltningen har allerede tæt og løbende dialog med henholdsvis Region Hovedstaden og Økonomiforvaltningen for at sikre en smidig sagsbehandling af lægernes henvendelser og lokalisering af egnede lokaler til almen praksis.
4. Ulighed i sundhed
Grundet den tætte kontakt til lokalbefolkningen er de praktiserende læger en vigtig aktør i arbejdet med at dæmme op for uligheden i sundhed. Der er behov for en særlig helhedsorienteret og understøttende indsats til sikring af lægedækning i udsatte bydele med henblik på at skaffe lige adgang til sundhedsydelser, øge ligheden i sundhed og styrke de praktiserende lægers handlemuligheder i udsatte områder.
Derfor vil Københavns Kommune med udgangspunkt i erfaringerne fra Tingbjerg integrere de praktiserende læger i det kommunale sundheds- og sociale arbejde samt hjælpe med tilvejebringelse af lokaler.
Målsætninger
Med strategi for lægedækning i Københavns Kommune er de overordnede mål for 2030, at:
- 90 % af de alment praktiserende læger er i en flermandspraksis.
- Antallet af praksispersonale øges med 50 %.
- 70 % af lægepraksis har åbent for tilgang.
- Alle udsatte boligområder har praktiserende læge i nærområdet.
Målsætningerne følger de nationale mål for fremtidens almen praksis, som regeringen fremlagde i juni 2018 med udspillet ’En læge tæt på dig’. Dertil har Københavns Kommune udvidet med en målsætning om at reducere ulighed i sundhed i tråd med visionen i sundhedspolitikken ’Nyd livet, københavner’.
Høring
De øvrige forvaltninger i Københavns Kommune samt PLO-Hovedstaden, PLO-København og Region Hovedstaden har haft mulighed for at indgive bemærkninger til udkast til strategi for lægedækning i Københavns Kommune.
Forudsætning
Det bemærkes, at en succesfuld implementering af strategi for lægedækning i Københavns Kommune forudsætter, at Teknik- og Miljøudvalget politisk behandler og vedtager, at kravet om erstatningsbolig skal fraviges for almen praksis samt at etablering af flermandspraksis indtænkes ved udarbejdelse af alle nye lokalplaner.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Regeringen afsatte i forbindelse med udspillet ’En læge tæt på dig’ 600 mio. kr. i årene 2019-2021, hvoraf 150 mio. kr. er øremærket til at afhjælpe hovedstadsområdets udfordringer med at skabe de fornødne rammer, der kan motivere praktiserende læger til at slå sig ned i en moderne flermandspraksis. Forvaltningen er ikke bekendt med, hvornår puljen bliver opslået, eller hvordan den ønskes fordelt, men forvaltningen planlægger at ansøge om midler. Det formodes på baggrund af regeringsudspillet, at forvaltningen vil være kvalificeret til at ansøge.
Ændring af praksisstrukturen i Københavns Kommune kræver allokerede midler, og forvaltningen vil derfor også afdække mulighederne for ekstern finansiering ved partnerskab med eksempelvis pensionskasser, AP Møller Fonden, Fonden Realdania og lignende om etablering af flermandspraksis.
Med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse af nærværende indstilling vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ansøge om regeringspuljemidler samt eksterne fondsmidler til modernisering af almen praksis ved etablering af lægehuse, og modtagne midler vil blive anvendt inden for strategiens principper og med henblik på at realisere strategiens målsætninger.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil med afsæt i strategien understøtte almen praksis i at forbedre lægedækningen i Københavns Kommune. Forvaltningen vil ved opslag søge om regeringspuljemidler. Dertil vil forvaltningen afdække mulighederne for ekstern fondsfinansiering af etablering af flermandspraksis i København. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om status i 2019.
Katja Kayser/
/Karen Nørskov Toke
Beslutning
Indstillingen blev godkendt