Mødedato: 22.11.2007, kl. 14:00

Den danske kvalitetsmodel

Se alle bilag

Den danske kvalitetsmodel

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 22. november 2007

 

 

8.      Den danske kvalitetsmodel

SOU 298/2007  J.nr. 48/2007

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget deltager i et pilotprojekt om udvikling af akkrediteringsstandarder for kommunale sundhedsydelser i regi af Den Danske Kvalitetsmodel. Dagsordenspunktet er en orientering om dette udviklingsarbejde.

 

BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om Den Danske Kvalitetsmodel herunder udvikling af akkrediteringsstandarder for kommunale sundhedsydelser til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens beslutning i mødet den 22. november 2007

Udvalget tog indstillingen til efterretning.

 

 

PROBLEMSTILLING

Den Danske Kvalitetsmodel er et fælles kvalitetsudviklings- og akkrediteringssystem for det danske sundhedsvæsen. Forvaltningen deltager i et pilotprojekt om udvikling af akkrediteringsstandarder for kommunale sundhedsydelser dels for maksimal indflydelse på processen, dels for den systematiske kvalitetsudvikling af sundhedsydelser, som modellen tilbyder. Forvaltningen vil i den kommende tid deltage i en pilottest af den første generation af akkrediteringsstandarder vedrørende kommunale sundhedsydelser.

 

LØSNING

Den Danske Kvalitetsmodel

Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM) udsprang af økonomiaftalerne for 2002 og 2003 mellem Regeringen og dengang Amtsrådsforeningen/Hovedstaden Sygehusfællesskab. Der er oprettet et institut, Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS), som har ansvar for modellens implementering. I øjeblikket er modellen alene obligatorisk for offentlige hospitaler, men sigtet med kvalitet smodellen er at omfatte alle offentlige finansierede sundhedsydelser herunder også sundhedsydelser i den primære sektor. Modellens fokus er på patientforløb på tværs af sundhedsvæsenets sektorer, imellem institutioner og internt i institutionerne.

 

Modellen består af en række akkrediteringsstandarder med indikatorer, som er delt op i henholdsvis generelle og sygdomsspecifikke forløbsstandarder om kliniske aktiviteter og organisatoriske standarder om bagvedliggende forhold og processer. Akkrediteringsstandarderne og indikatorerne vil danne grundlaget for en akkreditering ved IKAS' internationale samarbejdspartner The Health Quality Service (HQS), men også for de enkelte enheders selvevaluering med henblik på vurdering af standardopfyldelse og læring. Der er på nuværende tidspunkt udviklet 37 akkrediteringsstandarder med tilhørende indikatorer for offentlige hospitaler.

 

Udvikling af kommunale akkrediteringsstandarder for sundhedsydelser

I efteråret 2005 blev forvaltningen indbudt til at deltage i et pilotprojekt i KL om udvikling af kommunale akkrediteringsstandarder i regi af DDKM. Formålet med pilotprojektet var dels at efterprøve modellens bæredygtighed i forhold til kommunale sundhedsydelser, dels at udvikle en model for kvalitetsudvikling af kommunale sundhedsydelser.

 

Den Danske Kvalitetsmodel er ikke obligatorisk for den primære sektor endnu, men det er den fælles ramme for kvalitetsudvikling af det danske sundhedsvæsen, som kommunerne i samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeren og regionerne i henhold til sundhedsloven skal fastlægge.

 

Forvaltningen valgte at deltage aktivt i pilotprojektet sammen med Esbjerg, Greve, Gribskov, Horsens, Odense, Aabenraa, Aalborg og Århus.

 

I regi af pilotprojektet er i alt 18 kommunale akkrediteringsstandarder med indikatorer blevet udviklet af medarbejdere fra de ni kommuner, KL og IKAS. De 18 akkrediteringsstandarder er knyttet til fem temaer, som alle vedrører kerneopgaver i den primære sektors sundhedsydelser. Temaerne er:

 

·        diabetes

·        medicinering

·        rehabilitering

·        koordinering, kontinuitet og overdragelse

·        kvalitets- og risikostyring.

 

I pilotprojektet har fokus været på at udvikle centrale akkrediteringsstandarder for hvert tema med et begrænset antal indikatorer hver.

 

De kommunale akkrediteringsstandarder og indikatorer for de fem temaer har netop været i høring, og de redigerede akkrediteringsstandarder med indikatorer vil blive pilottestet for deres forståelighed og målbarhed af tre kommuner herunder Københavns Kommune i samarbejde med IKAS.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens sigte med at deltage i pilottesten er også at få et overblik over forvaltningens eksisterende kvalitetssikring af sundhedsydelser. Et andet væsentligt sigte er at indsamle viden, som siden hen kan omsættes i forvaltningens organisering af kvalitetsudvikling af sundhedsydelser. Et system, som både skal være smidigt og ressourcelet for de udførende enheder og tænkt sammen med forvaltningens organisering af håndtering af utilsigtede hændelser.

 

Forvaltningen har orienteret om og tilbudt Social- og Børne- og Ungdomsforvaltningen deltagelse i pilottesten.

 

Sideløbende med deltagelse i pilottesten vil forvaltningen fortsat medvirke til udvikling af kommunale akkrediteringsstandarder inden for temaerne:

 

·        ledelse, politikker og retningslinjer

·        hygiejne

·        kroniske sår

·        palliation

 

Pilottest

Pilottesten vil komme til at bestå af tre selvstændige faser.

 

IKAS vil forud for pilottesten inddele de 18 akkrediteringsstandarder i forskellige standardpakker, som hver især er målrettet særlige sundhedsydelser. E n inddeling, som vil sikre, at deltagere i pilottesten alene skal behandle akkrediteringsstandarder med betydning for deres eget arbejde. Forvaltningen vil forholde sig til IKAS' inddeling af de 18 akkrediteringsstandarder i standardpakker, og dernæst bryde IKAS' standardpakker op i forhold til forvaltningens organisation og ledelseshierarki.

 

Efterfølgende vil forvaltningen afholde workshops, hvor forvaltningens enkelte standardpakker vil blive gennemgået for deres forståelighed og målbarhed af repræsentanter fra de forskellige enheder, som akkrediteringsstandarderne vedrører. Deltagerne vil være centrale og decentrale ledelsesrepræsentanter og/eller kernemedarbejdere beskæftiget på sundhedscentre, trænings- og aktivitetscentre, plejehjem/boligenheder, hjemmesygeplejen, den kommunale tandpleje, Ældrekontorer og Pensions- og Omsorgskontorer.

 

Endelig vil forvaltningen gennemføre en egentlig basisvurdering af en eller to af de 18 akkrediteringsstandarder på en eller to enheder. Basisvurderingen vil vedrøre den/de udvalgte enheders målopfyldelse af akkrediteringsstandarden/ene på nuværende tidspunkt.

 

Flere oplysninger om pilottesten kan findes i bilag 1.

 

VIDERE PROCES

Forvaltningen vil fortsat medvirke til udvikling af kommunale akkrediteringsstandarder i DDKM og for den videre proces afvente resultatet af pilottesten.

 

BILAG

Bilag 1: Københavns Kommunes pilottest af IKAS' akkrediteringsstandarder og indikatorer på det kommunale sundhedsområde.

 

 

 

Anne Mette Fugleholm                           /                    Lars Bo Bülow

 

 


 

Til top