Mødedato: 22.10.2024, kl. 15:30
Mødested: Oslo rådhus

Behandling af Købehavnertingets anbefalinger 2024

Se alle bilag

Resumé

Med Overførselssagen 2021-2022 besluttede Borgerrepræsentationen at styrke dialogen og samarbejdet med københavnerne om udviklingen af København blandt andet ved at nedsætte et Københavnerting for perioden 2023-2024. Københavnertinget har i 2024 udarbejdet anbefalinger til følgende spørgsmål:

”Hvordan sikrer vi, at vi i København i fremtiden, har de medarbejdere, der skal til, for at sikre en værdig velfærd for udsatte, sårbare og ældre?

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget har forpligtet sig på at tage imod anbefalingerne. Udvalget skal desuden vende tilbage med en opfølgning på anbefalingerne i 2025.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget, at

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Københavnertingets samlede anbefalinger til efterretning (bilag 1)
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte svar til Københavnertinget (bilag 2)

Problemstilling

Københavnertinget blev besluttet med Overførselssagen 2021-2022, som en del af ”Pilotprojekter for styrket københavnerinddragelse”.

I 2024 har Københavnertinget arbejdet med udgangspunkt i hovedspørgsmålet ” Hvordan sikrer vi, at vi i København i fremtiden, har de medarbejdere, der skal til, for at sikre en værdig velfærd for udsatte, sårbare og ældre?” Sundheds- og Omsorgsudvalget har forpligtet sig på at modtage og behandle Københavnertingets anbefalinger i 2024 og komme med en opfølgning på anbefalingerne i 2025.

Løsning

Københavnertinget har udarbejdet i alt 5 anbefalinger og 22 underforslag, som kan læses i bilag 3. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har afgivet bemærkninger til anbefalingerne og rangeret dem i 4 kategorier:

  • Anbefalinger/forslag der er uden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets ressort.
  • Anbefalinger/forslag forvaltningen er i gang med eller forventer at implementere på sigt.
  • Anbefalinger/forslag, som kan imødekommes, ved at styrke eller omprioritere i igangværende indsatser.
  • Anbefalinger/forslag der kræver nye indsatser

Forvaltningens kategorisering af anbefalinger kan ses i bilag 4. I bilag 5 gennemgås anbefalingerne med faglige bemærkninger fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med anbefalinger om etablering af faste teams i hjemmeplejen for at styrke kontinuiteten i borgerforløbene, en rebranding af SOSU-uddannelsen for at øge kendskabet og tiltrække flere elever, styrke samarbejdet med civilsamfundet for at engagere flere frivillige i ældreplejen, samt fremme implementeringen af velfærdsteknologi for at lette arbejdsgange og forbedre borgernes selvhjulpenhed.

Økonomi

Denne sag har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Sundheds- og Omsorgsudvalget kan vælge at udvide eller igangsætte initiativer på baggrund af Københavnertingets anbefalinger, det kan indebære særskilt finansieringsbehov, som f.eks. kan løftes i forbindelse med budgetforhandlinger.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den vedlagte tilbagemelding, vil svaret blive oversendt til Københavnertinget.

Københavnertinget skal modtage endnu en opfølgning pr. mail senest 12 måneder efter de lancerede anbefalingerne. Udvalget forelægges derfor en opfølgningssag forud herfor.

Per Bennetsen/
Thomas Brahm

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning, og 2. at-punkt blev godkendt.

Til top