Orientering om etablering af lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse
Med finansloven 2023 blev der indgået en aftale om en 10-års plan for psykiatrien og mental sundhed. På den baggrund fremsatte regeringen i februar 2024 et lovforslag om etablering af et lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse. Lovforslaget trådte i kraft den 1. juli 2024. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF), Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) og Socialforvaltningen (SOF) samarbejder om implementering af behandlingstilbuddet i Københavns Kommune. Med budget 2025 blev det besluttet, at indgangen til det lettilgængelige tilbud forankres i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Børne- og Ungeudvalget orienteres om det lettilgængelige tilbud ifm. orientering på udvalgsmøde den 13. november 2024 og Socialudvalget orienteres via SOFs fredagsmail den 8. november 2024.Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om etablering af det lettilgængelige tilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse i Københavns Kommune til efterretning
Problemstilling
Med vedtagelsen af L125 Lov om ændring af sundhedsloven (Etablering af lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse) forpligtes alle kommuner til senest ved udgangen af 2024 at have etableret et lettilgængeligt tilbud, som sikrer mulighed for afklaring og behandling uden for behandlingspsykiatrien til børn og unge i psykisk mistrivsel. Tilbuddet skal være fuldt implementeret senest ved udgangen af 2025.
Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i november 2023 Faglig ramme for det kommunale behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel (bilag 1), som udfolder krav og anbefalinger til etableringen af det lettilgængelige tilbud i kommunerne. Målgruppen for det lettilgængelige tilbud er børn og unge i alderen fra børnehaveklasse (5-6 år) til og med 17 år med let til moderat nedsat psykisk funktionsniveau og med psykologiske udfordringer, som på den ene side er for store til udelukkende at kunne afhjælpes ved en helt tidlig indsats i nærmiljøet, fx en pædagogisk indsats i skolen, og på den anden side ikke kræver udredning, diagnostik og behandling i børne- og ungdomspsykiatrien. Tilbuddet skal være med til at forkorte tiden fra, at børn og unge oplever symptomer på psykisk mistrivsel til, at den rette behandling sættes i gang.
Løsning
Model for etablering af det lettilgængelige tilbud
I de faglige rammer for det lettilgængelige tilbud beskrives det, at det for at sikre synlighed og tilgængelighed er centralt at etablere en tydelig indgang til tilbuddet. Tilbuddet skal derudover bestå af en forsamtale, screeningssamtale og behandlingsforløb.
I SUF, BUF og SOF findes allerede en bred vifte af indsatser målrettet børn og unges mentale sundhed, hvoraf en række indsatser matcher både målgruppe og faglige krav til behandlingsforløbene i det lettilgængelige tilbud. For Københavns Kommune består det nye derfor i at etablere en synlig og tilgængelig ”entré”, dvs. én indgang for borgeren, som kan binde eksisterende tilbud sammen og fungere som første kontakt med borgeren. Entréen er med budget 2025 besluttet organisatorisk placeret i SUF. Forvaltningen har besluttet, at entréen placeres i Center for Mental Sundhed (CMS).
Entréen skal forestå forsamtalen og ved behov vise videre til screeningssamtale og et eventuelt behandlingsforløb i enten SUF, SOF eller BUF (bilag 2). Borgere vil kunne kontakte entréen telefonisk i fastsatte åbningstider. Både i forbindelse med den første telefoniske kontakt og forsamtalen, er det centralt, at entréen også skal kunne guide til andre relevante tilbud og indsatser i de tilfælde, hvor barnet/den unge falder uden for målgruppen for det lettilgængelige tilbud. Derfor bemandes entreen af medarbejdere fra alle tre forvaltninger. Entréen skal dermed ikke i sig selv betragtes som et nyt rådgivnings- eller behandlingstilbud, men vil have som formål at imødekomme og guide børn, unge og deres familier til de rette tilbud og kan gennem afklarende samtaler eventuelt afbøde pres på selve behandlingstilbuddene.
Screeningssamtaler gennemføres af behandlingstilbuddene. Behandlingstilbuddene vil bestå af en række af kommunens allerede eksisterende tilbud, som matcher den målgruppe og de faglige krav, som er opstillet i loven og i den faglige ramme for etablering af tilbuddet. Det gælder bl.a. Cool Kids (BUF/SOF), Mind My Mind (BUF) og STIME, som er forankret i ROBUS (SOF), samt to forskellige tilbud om psykologforløb til unge i Center for Mental Sundhed (SUF), herunder indsatsen Ung på vej samt forløb for unge med symptomer på social angst, angst, depression og stress. Der er i alt tale om syv forskellige behandlingstilbud. Tilbuddene dækker tilsammen lovens målgruppe omkring børn og unge i alderen 5-17 år.
Økonomi
Til implementering og understøttelse af det lettilgængelige tilbud fordeles 30,5 mio. kr. til Københavns Kommune i 2025 via bloktilskuddet.
Med budgetaftalen 2025 blev det besluttet at afsætte 25 pct. af midlerne, svarende til ca. 7,6 mio. i 2025, til drift af entréen. Entréen bemandes af fagligt personale fra alle tre forvaltninger. De resterende 75 pct. af midlerne, svarende til ca. 22,9 mio. kr. i 2025, skal følge det enkelte barn/den unge, som henvises til et af de behandlingstilbud, som indgår i tilbudsviften for det lettilgængelige tilbud. Som udgangspunkt fordeles de pågældende midler dog ligeligt mellem de tre forvaltninger, for dermed at give SUF, BUF og SOF bedst mulighed for at planlægge en drift og kapacitet, som giver de relevante behandlingstilbud mulighed for at modtage og behandle de børn og unge, som henvises til tilbuddene via entréen.
Den konkrete efterspørgsel og aktivitet i de behandlingstilbud, som indgår i tilbudsviften for det lettilgængelige tilbud, monitoreres løbende med henblik på at justere fordelingen af midlerne.
Videre proces
Det lettilgængelige behandlingstilbud i Københavns Kommune forventes at åbne ultimo 2024/primo 2025.
Der følges op på etablering af tilbuddet til Sundheds- og Omsorgsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget i første halvår af 2025.
Karen Toke Nørskov
/Katrine Schjønning
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti håber/ ønsker, at man allerede i forsamtale med den unge, har fokus på brug af skærm, mobiltelefoner og sociale medier samt mængden af daglig søvn, da det har stor indflydelse på mental sundhed og trivsel.”