Anvendelse af resultater fra ungeprofilundersøgelsen i partnerskabet med ungdomsuddannelserne
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om anvendelse af resultater fra ungeprofilundersøgelsen i partnerskabet med ungdomsuddannelserne til efterretning.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter potentialet i at anvende resultater fra ungeprofilundersøgelsen på øvrige udvalgsområder.
Problemstilling
I forbindelse med at Sundheds- og Omsorgsudvalget den 16. maj 2022 blev forelagt en indstilling om ”Tendenser i forhold til unges sundhed og trivsel”, lovede forvaltningen at vende tilbage med en sag om den konkrete anvendelse af data i Københavns Kommunes partnerskab med de københavnske ungdomsuddannelser.
Løsning
Københavns Kommune indgik i november 2016 et partnerskab med ungdomsuddannelserne i København om at fremme elevernes sundhed og trivsel med henblik på, at flest muligt gennemfører en ungdomsuddannelse. Alle typer ungdomsuddannelser i København er omfattet af partnerskabet, herunder ungdomsskoler, de forberedende grunduddannelser (FGU), erhvervsskoler og gymnasiale uddannelser. Ungdomsuddannelserne har frivilligt valgt at indgå i partnerskabet, som aktuelt omfatter samtlige 32 ungdomsuddannelser i København. Partnerskabsaftalen blev fornyet i maj 2021 og løber til udgangen af skoleåret 2024/25. Aftalen er vedlagt som bilag 1.
Anvendelse af data i partnerskaberne
Partnerskabet er i vidt omfang baseret på praksisnær anvendelse af data. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har en forventning om, at ungdomsuddannelserne deltager i ungeprofilundersøgelsen, der gennemføres i regi af partnerskabet. Ungeprofilundersøgelsen er en årlig landsdækkende spørgeskemaundersøgelse om elevernes oplevede sundhed og trivsel, som bidrager med data på kommune-, uddannelsestype-, og skoleniveau. I 2021/22 deltog 8.830 elever, hvilket giver en svarprocent på 60. Konkret anvendes resultaterne fra ungeprofilundersøgelsen som afsæt til drøftelse og udarbejdelse af handleplaner med den enkelte ungdomsuddannelse og til identifikation af strategiske fokusområder for forvaltningens arbejde med forebyggelse og sundhedsfremme. Sundheds- og Omsorgsudvalget blev orienteret om resultaterne fra årets ungeprofilundersøgelse på udvalgsmødet den 16. maj 2022. Den samlede ungeprofil for København 2021/2022 er vedlagt som bilag 2.
Udarbejdelse og drøftelse af handleplaner
På baggrund af ungeprofilundersøgelsen modtager de københavnske ungdomsuddannelser deres egen skolerapport med lokale data om sundhed og trivsel blandt deres elever. Resultaterne er i høj grad med til at motivere uddannelserne til at forpligte sig på at iværksætte tiltag og aktiviteter, der kan fremme trivsel og sundhed blandt deres elever. Rapporterne er et vigtigt værktøj i partnerskabet og fungerer som grundlag for dialogen mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og den enkelte skole om lokale handleplaner og prioritering af indsatser for det kommende skoleår. Skolerapporterne er i foråret 2020, 2021 og 2022 blevet anvendt til at sikre en målrettet drøftelse af det fremtidige lokale samarbejde i partnerskabet på ledelses-, medarbejder- og elevniveau på den enkelte ungdomsuddannelse. Ungeprofildata på skoleniveau er desuden blevet anvendt i workshops for elever med det formål at skabe dialog om et aktuelt emne, herunder det gode introforløb, den gode fest og elevstyrede fællesskaber med afsæt i lokale data om trivsel, fællesskab, alkohol og bevægelse.
Ungdomsuddannelserne er karakteriseret ved forskellige elevpopulationer, som typisk har forskellige udfordringer. Lokale data bidrager til at afdække specifikke sundheds- og trivselsudfordringer, hvilket er afgørende i forhold til at udvikle og målrette indsatser til den enkelte uddannelse. På nogle uddannelser har skolerapporten eksempelvis givet anledning til større indsatser målrettet søvn, mens andre uddannelser har brugt den til at iværksætte kampagner om alkoholforbrug og rygestop. Konkrete tematikker og indsatser i partnerskabet udspringer og formes dermed i høj grad af de unges egne oplevelser af deres sundhed og trivsel, som det kommer til udtryk i deres besvarelser. Det gælder også de indsatser, som ungdomsuddannelserne igangsætter på eget initiativ. Lokale resultater fra ungeprofilundersøgelsen har blandt andet givet anledning til, at en skole gentænkte sit introforløb, da skolerapporten viste, at en større andel af eleverne end antaget følte sig ensomme. Derudover fungerer resultaterne som indikator på virkningen af de implementerede tiltag i partnerskabet, hvilket gør det muligt at evaluere og tilpasse dem løbende.
Identifikation af strategiske fokusområder
Ungeprofilundersøgelsen danner grundlag for identifikation af strategiske fokusområder. Den samlede ungeprofil for København er retningsgivende i forhold til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde med sundhed og trivsel blandt unge, og har blandt andet affødt et skærpet fokus på digital adfærd og trivsel. Derudover har ungdomsuddannelserne på baggrund af den samlede ungeprofil efterspurgt et øget fokus på indsatser i relation til bevægelse og fysisk aktivitet samt lokalt forankrede indsatser for at styrke den mentale trivsel blandt eleverne i partnerskabets anden fase.
Udover at blive præsenteret for den enkelte ungdomsuddannelse, så inddrages ungeprofilens resultater for København også i dialogen med skolebestyrelser, elevråd, Københavns Kommunes Ungeråd og andre interne og eksterne samarbejdspartnere og forvaltninger, der leverer indsatser i regi af partnerskabet. Endelig er resultaterne retningsgivende i forhold til fordeling og prioritering af ressourcer mellem ungdomsuddannelserne i partnerskabet.
Den samlede ungeprofil for København formidles til Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Socialforvaltningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Jakob Krogh
/Katrine Schjønning