Orientering om området seksuel sundhed i København
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om status for seksuel sundhed i København samt om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde på området.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status for seksuel sundhed i København og forvaltningens arbejde på området til efterretning.
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om evalueringen af Sex & Samfunds supplerende seksualundervisning til efterretning.
Problemstilling
Seksuel sundhed udgør en af flere væsentlige områder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde på folkesundhedsområdet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oplever en stigende interesse for emnet i medier og offentlig debat, og udvalget orienteres på den baggrund om status for forvaltningens arbejde på området.
Løsning
Ifølge WHO’s definition er seksuel sundhed en tilstand af fysisk, mental og social trivsel relateret til seksualitet. Som led i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde med forebyggelse og folkesundhed arbejdes der derfor også bredt med seksuel sundhed, forstået som både reduktion af sygdomme og uønskede graviditeter såvel som et positivt fokus på seksuel trivsel i alle livets faser.
I sommeren 2022 har forvaltningen foretaget en afdækning af de største aktuelle udfordringer i forhold til seksuel sundhed i København. Afdækningen, som er vedlagt som bilag 1, vidner om et ufuldstændigt vidensniveau i forhold til sex og seksualitet blandt børn og unge, udbredt smitte med sexsygdomme i København samt en høj forekomst af sundheds- og trivselsudfordringer blandt LGBTI+-personer.
Blandt andet viser afdækningen, at elever i grundskolen generelt efterspørger mere viden om seksualitet, og på de københavnske ungdomsuddannelser, hvor 52 % angiver at have haft samleje, benyttede 19% ingen form for prævention. En relativt stor andel af de unge på ungdomsuddannelserne tror, at både spiral, p-piller og minipiller også beskytter mod kønssygdomme. I 2021 har 23% af de unge oplevet ubehagelig berøring, hvilket er en stigning siden 2020 (19%).
I 2021 fik 8.016 københavnere konstateret klamydia, hvilket svarer til 22% af alle konstaterede tilfælde på landsplan. Den højeste andel af klamydiasmittede findes i aldersgruppen 20-24 år, efterfulgt af de 15-19-årige og de 25-29-årige.
Derudover er 46 ud af i alt 110 nydiagnosticerede HIV-tilfælde i 2020 konstateret i København – og HIV er særligt udbredt blandt mænd, der har sex med mænd (MSM). Samtidig rapporteres markant flere trivsels- og sundhedsudfordringer blandt LGBT+-personer end blandt befolkningen generelt. Ensomhed, selvmordstanker og diskrimination er blandt andet mere udbredt blandt LGBT+-personer end blandt danskerne generelt.
Fremme af seksuel sundhed
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde med fremme af københavnernes seksuelle sundhed og trivsel finansieres på forskellig vis, men først og fremmest via Sundheds- og Omsorgsudvalgets varige bevilling til seksuel sundhed. Bevillingen udmøntes typisk for en fireårig periode og finansierer en række initiativer, som overordnet handler om:
- Kompetent og alderssvarende seksualundervisning
- Forebyggelse af smitte med sexsygdomme
- Bedre sundhed og trivsel blandt LGBT+-personer
En detaljeret beskrivelse af den aktuelle udmøntning af bevillingen seksuel sundhed og de konkrete indsatser er vedlagt som bilag 2.
I tillæg til den varige bevilling til seksuel sundhed er der også ved de årlige budgetforhandlinger givet midler til konkrete indsatser under seksuel sundhed. Det gælder blandt andet til Fast Track Cities-initiativet (kommunens deltagelse i et netværk af storbyer, der sammen gør en ekstra indsats for at udrydde hiv) og HPV-vaccinationsindsatsen på de københavnske skoler. HPV-vaccinen er en del af det danske børnevaccinationsprogram, og indsatsen har til formål at sikre, at flere københavnske børn vaccineres mod HPV, så færre mænd og kvinder på sigt udvikler kræft relateret til HPV.
Udover ovenstående har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gennem Københavns Kommunes LGBTI+-politik forpligtet sig til at arbejde for lige muligheder for alle københavnere uanset seksualitet, kønsidentitet eller kønsudtryk. Det kommer blandt andet til udtryk i et tilbud om besøgstjeneste i hjemmeplejen, på plejehjem og på aktivitetscentre med henblik på at forebygge og bekæmpe ensomhed blandt ældre LGBTI+-personer.
Evaluering af Sex & Samfunds supplerende seksualundervisning
Som en del af udmøntningen af bevillingen Seksuel Sundhed tilbyder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i samarbejde med Sex & Samfund seksualundervisning til elever i 4.-10. klasse på københavnske grundskoler som supplement til folkeskolens obligatoriske seksualundervisning. Derudover tilbydes seksualundervisning om krop, køn og seksualitet til unge i/udenfor uddannelse, f.eks. ungdomsuddannelser, klubber og botilbud i kommunen. I 2022 har Rambøll på vegne af forvaltningen gennemført en ekstern evaluering af Sex & Samfunds supplerende seksualundervisning i 4.-10. klasse samt undervisningen i krop, køn og seksualitet.
Evalueringen viser overordnet, at eleverne er glade for Sex & Samfunds undervisning, og at de oplever, at undervisningen foregriber emner, der senere bliver relevante. Derudover bidrager evalueringen med ny viden om, hvad der optager børn og unge lige nu i relation til seksuel sundhed, og hvilke emner de savner mere viden om i seksualundervisningen. Forvaltningen er i dialog med Sex & Samfund om, hvordan indsatsen kan optimeres på baggrund af evalueringsresultaterne med det formål, at eleverne opnår størst muligt læringsudbytte. De nye indsigter fra evalueringen vil ligeledes indgå i forskellige samarbejder med Børne- og Ungdomsforvaltningen og andre relevante aktører om videreudvikling af området.
Evalueringen i sin helhed er vedlagt som bilag 3.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
I oktober 2022 forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget forslag til udmøntning af bevillingen Seksuel Sundhed for perioden 2023-2026.
Jakob Krogh
/Katrine Schjønning