Mødedato: 22.06.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Afsluttende afrapportering fra projekt Ren luft i børnelivszoner

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger afsluttende afrapportering fra projekt ’Ren luft i børnelivszoner’ for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Projektet har undersøgt mulighed for at reducere børns eksponering for sundhedsskadelige luftforurening i seks udvalgte børnelivszoner i København.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager afrapportering fra projekt ’Ren luft i børnelivszoner’ til efterretning, jf. bilag 1.

Problemstilling

I forbindelse med overførselssagen 2019/2020 blev der tildelt 1,67 mio. kr. til projekt ’Ren luft i børnelivszoner’. Formålet med projektet er dels at kortlægge børnelivszoner i København, dels at komme med konkrete forslag til, hvordan eksponering for sundhedsskadelig luftforurening kan reduceres for børn.

Projektet er gennemført i 2020 som et samarbejde mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Løsning

Projektet har mundet ud i en kortlægning af 43 børnelivszoner i København (bilag 2). Kortlægningen er udarbejdet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen.

Projektet har derudover resulteret i en rapport (bilag 3) med et tiltagskatalog indeholdende forslag til generelle tiltag til reduktion af eksponering for sundhedsskadelige luftforurening samt konkrete forslag til, hvordan børns eksponering for sundhedsskadelig luftforurening kan reduceres i seks udvalgte børnelivszoner. Rapporten er udarbejdet af en ekstern konsulent, COurban i samarbejde med Spektrum Arkitekter.

Rapporten bygger på et overordnet perspektiv om et sundhedsfremmende bymiljø – og fremhæver bl.a., at strategisk planlægning spiller en vigtig rolle i forhold til at reducere borgernes eksponering for sundhedsskadelig luftforurening.

Forvaltningen har i et notat samlet et overblik over den afsluttende afrapportering fra projektet, jf. bilag 1. Afrapporteringen er et input i en løbende udvikling af en sund by for alle københavnere.

Teknik- og Miljøudvalget er også orienteret om den afsluttende afrapportering fra projektet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen vil fremadrettet gøre brug af viden og læring fra projektet, hvor det er relevant.

Katja Kayser

/Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top