Afsluttende afrapportering fra projekt ’En by for alle’ 2019-2020
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger afsluttende afrapportering fra projekt ’En by for alle’ for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Projektet har undersøgt ældre københavneres ønsker til byens ældrevenlighed.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager afrapportering fra projekt ’En by for alle’ til efterretning, jf. bilag 1.
Problemstilling
I forbindelse med overførselssagen 2018-2019 blev der tildelt 0,4 mio. kr. i 2019 til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til et pilotprojekt ’En by for alle’, der havde til formål at kortlægge ældres ønsker og behov i byens rum i tre udvalgte bydele.
Ved budgetaftalen 2020 blev der afsat yderligere 0,4 mio. kr. i 2020 til at udvide projektet og udbrede undersøgelsen til hele byen samt give input til projekt i Teknik- og Miljøforvaltningen om opsætning af ældrevenlige bænke.
’En by for alle’- projektet er afsluttet, herunder levering af input til opsætning af ældrevenlige bænke. Ældrerådet har været inddraget i arbejdet omkring 'En by for alle', ligesom de er involveret i formidlingen af resultater.
Løsning
Projektet ’En by for alle’ handler om København som en ældrevenlig by. Det er rammesat ud fra en forståelse af en ældrevenlig by som et sted, der inviterer ældre borgere til ophold, fysisk aktivitet, bevægelse og et socialt liv i byen. En by, der understøtter sund aldring for både yngre og ældre seniorer.
Projektet ser på ældrevenlighed i København ud fra et bredt sundhedsperspektiv. Det inkluderer, hvordan både fysiske forhold, mental sundhed og sociale relationer påvirker hverdagslivet og oplevelsen af byens ældrevenlighed.
I forbindelse med projektet har omkring 150 ældre borgere deltaget i byvandringer, interviews eller fokusgrupper, mens mere end 300 ældre borgere har deltaget online.
Projektet er gennemført i to dele:
- Et pilotprojekt gennemført i 2019 med kortlægning af ældrevenligheden i tre udvalgte bydele. Projektet havde et bredt fokus på, hvilke faktorer ældre oplever som særligt betydningsfulde for deres færden i byens rum. Her var der blandt andet et stort fokus på adgangen til offentlig transport, belægning på veje og torve, belysning samt mangel på bænke og offentlige toiletter.
- Et hovedprojekt gennemført i 2020, der kortlægger de resterende bydele og bygger videre på centrale fund fra pilotprojektet, herunder et tema om ældre og bænke til brug for placeringen af 500 ældrevenlige bænke. Slutrapporten er et videnskatalog med en bred vifte af tematikker sat i relation til ældres fysiske, psykiske og sociale sundhed, herunder en række konkrete forslag til tiltag.
De konkrete tiltag omfatter blandt andre flere siddepladser i byen, tydeligere adskillelse mellem fodgængere og cyklister, at muliggøre flere oplevelser ved gratis lavtærskelaktiviteter, at give mulighed for længere tid ved lyssignaler og at der f.eks. oprettes en platform, hvor ældre kan forslå aktiviteter i egen bydel og få hjælp til at igangsætte disse.
Forvaltningen har i et notat samlet alle disse konkrete forslag til tiltag fra pilot- og slutrapporterne, der kan fremme ældrevenligheden i København, jf. bilag 1. Den samlede afrapportering fra projektet er et input i en løbende udvikling af, hvordan København kan blive en by for alle.
Teknik- og Miljøforvaltningen har senest oplyst, at der er opsat 200-250 bænke, og at de i alt 500 ældrevenlige bænke forventes at være sat op med udgangen af august måned 2021. Opsætningen har været påvirket af Corona. Der udarbejdes en oversigt over bænkenes placering af Teknik- og Miljøforvaltningen, når alle bænke er opsat.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Resultaterne formidles i de kommende måneder til deltagende ældreorganisationer, foreninger og lokaludvalg samt til borgerne via formidlingsopslag på sociale medier, der følger op på kampagnen ’En By for Alle’. Rapporterne fra projektet samt input til opsætning af ældrevenlige bænke samles på hjemmesiden www.kk.dk/enbyforalle.
Katja Kayser
/Katrine Schjønning