Høring af (revideret) helhedsplan for Bystævneparken
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar til forslag til revideret helhedsplan for udviklingen af Bystævneparken, Brønshøj-Husum.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at udvalgets høringssvar til helhedsplanen for Bystævneparken sendes til Økonomiudvalget, jf. bilag 1
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog i 2015 at igangsætte en byudviklingsstrategi for det udsatte byområde Tingbjerg-Husum. En central del af strategien er at omdanne det kommunale område Bystævneparken til et nyt boligområde.
Foreliggende helhedsplan er en revision af den tidligere helhedsplan fra 2018. Revisionen var nødvendig på grund af ændrede beslutninger om kommunale tilbud i Bystævneparken.
Økonomiudvalget har nu sendt det reviderede forslag til helhedsplan for Bystævneparken i høring i fagudvalgene.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet udkast til udvalgets høringssvar, som her forelægges til udvalgets godkendelse.
Løsning
Bystævneparken er et kommunalt ejet areal, der i dag rummer:
- 4 plejehjem med i alt 409 plejeboliger – Pilehuset/Birkebo, Egebo, Lærkebo og Poppelbo (SUF)
- Center for Rehabilitering og Akutpleje (SUF)
- Københavns Madservice A La Carte (SUF)
- Center for Specialundervisning for Voksne (BUF)
- 3 daginstitutionsgrupper (BUF)
- Kollegie og specialungdomsboliger (SOF)
- Botilbud Rønnebo (SOF)
- 10 rækkehuse boliger (KEiD)
Det blev i Budget 2018 besluttet at udarbejde en ny helhedsplan for Bystævneparken med modernisering af utidssvarende plejeboliger samtidig med at Bystævneparken omdannes til et boligområde med plads til ny skolekapacitet og nye daginstitutionsgrupper, for at understøtte behovene som følge af befolkningsudviklingen i området. For at realisere projektet blev det derfor besluttet at omlokalisere Botilbud Rønnebo og Center for Specialundervisning for Voksne.
Borgerrepræsentationen godkendte, at forslaget til helhedsplan for Bystævneparken på ovenstående grundlag kunne udsendes i offentlig høring. Efterfølgende blev der af flere omgange truffet beslutning om væsentlige programændringer ift. de kommunale tilbud i Bystævneparken, bl.a. blev det ved OFS 18-19 besluttet, at Center for Specialundervisning for Voksne ikke skulle omlokaliseres, men blive i området, mens det i forbindelse med Kommuneplan 19 blev besluttet, at centeret alligevel skulle flytte ud, men at man så i stedet ville fastholde Botilbud Rønnebo. Hertil viste nye prognoser for fremtidige behov for skole- og daginstitutionskapacitet, at der ikke længere var et presserende behov for skolespor i Bystævneparken og et mindre antal daginstitutionsgrupper.
Ved Budget 2020 blev udviklingen af Bystævneparken finansieret med udgangspunkt i et nyt/revideret program, hvor der ikke længere indgår skolespor, der anlægges færre daginstitutionsgrupper, Botilbudet Rønnebo fastholdes i eksisterende bygning, mens Center for Specialundervisning for Voksne omlokaliseres.
Revideret helhedsplan
Der foreligger nu forslag til revideret helhedsplan for udviklingen af Bystævneparken (bilag 2), der erstatter den tidligere Helhedsplan for Bystævneparken fra 2018, og som har medtaget de ændrede beslutninger om kommunale tilbud i Bystævneparken.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har været inddraget i udarbejdelsen.
Forslaget til den revideret helhedsplan tager udgangspunkt i tre delmål:
- at omdanne Bystævneparken fra et institutionsområde til et attraktivt boligområde i tråd med den overordnede Tingbjerg-Husum byudviklingsstrategi (BR 20. august 2015)
- at bidrage til opfyldelse af udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse (BR 20.juni 2019)
- at understøtte moderniseringen af utidssvarende kommunale institutioner
I henhold til miljøvurderingsloven er der udarbejdet en miljørapport for helhedsplanen, og er sendt i høring i otte uger sammen med forslaget til helhedsplanen. Miljørapporten har ikke identificeret væsentlige miljøpåvirkninger. Miljørapporten kan fremsendes til udvalget.
På Sundheds- og Omsorgsudvalgets område indeholder forslaget mulighed for opførelse af 250 moderne plejeboliger fordelt på to nye plejehemsbygninger, mens de nuværende plejehjem med 409 plejeboliger nedrives for at gøre plads til familieboliger. Reduktionen på 159 plejehjemspladser indarbejdes i moderniseringsplanen for plejehjem, og pladserne skal under hensyn til demografireguleringen opføres andre steder i byen. I første omgang ved opførelse af 120 pladser på plejehjemmet Eilersminde i Tingbjerg, der er under opførelse og forventes ibrugtaget i foråret 2023. Såfremt helhedsplanen vedtages, vil udvalget få forelagt en plan for håndteringen, herunder åbning og lukning af pladser samt flytning af borgere.
Bygningerne, som huser henholdsvis Madservice A La Carte, Center for Rehabilitering og Akutpleje samt Rønnebo bibeholdes som det står i dag (se bilag 4 - illustration 1).
Det bemærkes, at det samlede byggeudviklingsprojekt vil blive tilrettelagt således, at de plejehjem der først skal nedrives i 2. byggefase (Pilehuset og Egebo), vil kunne opretholde den daglige drift sideløbende med, at der nedrives og bygges andre steder i Bystævneparken. Ligeledes vil Madservice A La Carte og Center for Rehabilitering og Akutpleje kunne opretholde den daglige drift.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at forslaget overordnede realiserer intentionerne i forvaltningens moderniseringsplan om etableringen af velfungerende og moderne plejehjem. Forvaltningen finder det tillige positivt, at de nye plejehjem har fået en ny markant placering i umiddelbar nærhed til hinanden på hver side af et attraktivt, grønt område, og i sammenhæng med et større boligområde med i alt 770 familieboliger. Et centralt greb i forslaget er, at plejehjemmene og daginstitutionerne er placeret tæt omkring det centrale grønne parkstrøg, hvor beboere og brugere kan mødes omkring et trygt og levende hverdagsliv (se bilag 4- illustration 2).
Det indstilles derfor med det forelagte udkast til høringssvar (bilag 1), at Sundheds- og Omsorgsudvalget bakker op om forslaget.
Det er dog forvaltningens vurdering, at der med fordel kan ske bearbejdning af to væsentligste punkter med betydning for sundheds- og omsorgsområdet i det videre arbejde med helhedsplanens konkretisering i den efterfølgende lokalplansproces:
- Disponering af bilparkeringspladserne
- Disponering af kommunale funktioner
- Adgang til grønne arealer
Ad1 Disponeringen af bilparkeringspladser
I forbindelse med forslag til helhedsplanen for Bystævneparken er der foretaget en vurdering af den fremtidige trafikbelastning, der generes af de nye byggerier. Trafikanalysen omfatter to scenarier for trafikafvikling, og forskellen mellem de to er, hvorvidt der åbnes for trafikal adgang til Bystævneparken via Ærtebjergvej mod sydvest. En servicevej etableres syd om det ene plejehjem, der skal tage vare- og servicekørsel i forbindelse med hele den nordlige bygade, og det forventes at der vil være kørsel fra ca. 13 lastbiler pr. døgn (se bilag 4 - illustration 3).
Det er forvaltningens vurdering, at den lave trafikbelastning på 13 lastbiler pr. døgn forbi plejehjemmet ikke har en mærkbar påvirkning i forhold til plejehjemsbeboerne, da der forventelig kun er få gener i forhold til larm og lys henover døgnet.
Der er imidlertid med den revideret helhedsplan et ønske om, at kun 20% af parkeringsforpligtigelsen indenfor de enkelte byggefelter anlægges på terræn, mens de resterende 80% anlægges i konstruktion/under terræn. Dog med en tilladelse om, at parkeringskravet kan løses på tværs af nærliggende byggefelter efter ejernes indbyrdes aftale.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at en sådan parkeringsforpligtigelse vil have væsentlige afsmittende økonomiske og kvalitetsmæssige konsekvenser for plejehjemsbyggerierne. Parkering under terræn er langt dyrere end parkering på terræn og kan, afhængig af antallet af pladser der skal anlægges, være helt op til 20 gange mere omkostningstunge.
Plejehjemmene er underlagt et fast rammebeløb (der fastsættes af staten), og den fordyrende omkostning til parkering i konstruktion vil derfor skulle modsvares af kompenserende besparelser i plejeboligerne. Dette vil medføre markante kvalitetsforringelser af byggeriet, og vil dermed have en direkte effekt i forhold til de kommende plejehjemsbeboere i forhold til eksempelvis boligindretning, materialevalg samt størrelse og indretning af de fælles boligarealer. Konkret vil det kunne betyde fravalg af altaner, udskiftning af gulvvarme med væghængte radiatorer i boligerne, reduktion af fællesopholdsarealer således at alle beboere ikke kan samles på engang osv.
Derudover skal der sikres et passende antal parkeringspladser på terræn til bl.a. handicapparkering og korttidsparkering ved hovedindgangene for plejehjemmene.
Ad2 Disponering af kommunale funktioner
Plejehjemsbebyggelserne er placeret i Bystævneparkens sydlige del ud mod et større grønt byrum, hvorfra det grønne centrale strøg løber imellem de to plejehjem, og op forbi en daginstitution, hvor strøget udfolder sig og bliver til en park, der strækker sig mod nord og forbinder syd med Vestvolden. Længere mod nord er endnu en daginstitution placeret i stueetagen af en boligbebyggelse. De 250 plejeboliger er fordelt på de to plejehjemsbygninger med henholdsvis ca. 160 og 90 boliger. Plejehjemmene er placeret i umiddelbar nærhed til hinanden, hvilket muliggør en bedre udnyttelse og deling af plejehjemmenes lokaler. Det "store" plejehjem har fået en central placering ud mod Bystævnet, mens det "mindre" plejehjem har fået en mere skærmet placering ind mod villakvarteret og Botilbudet Rønnebo (se bilag 4 - illustration 4).
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at placeringen af de øvrige kommunale funktioner er egnede, men bemærker, at der er en markant ændring i forhold til den tidligere helhedsplan, hvor der var en tydeligere og fysisk sammentænkning af ældre og børn. Placeringen af den ene daginstitution tæt ved det grønne parkstrøg vurderes hensigtsmæssig i forhold til intentionerne om synergier mellem generationer, men det kræver nærmere bearbejdning af tydelige og trygge adgangsveje fra plejehjemmene til den grønne park med en fast og robust belægning.
Ad 3 Adgang til grønne arealer
Forvaltningen anbefaler i øvrigt, at rummet mellem Bostedet Rønnebo og det "mindre" plejehjem viderebearbejdes til et attraktivt grønt mellemrum med mulighed for skærmet ophold for plejehjemsbeboerne, så de ligeledes i den friske luft kan følge med i bylivet udenfor plejehjemmet.
Økonomi
Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.
Det bemærkes, at de nye plejehjem i Bystævneparken er finansieret inden for rammerne af Sundheds- og Omsorgsudvalgets moderniseringsplan.
Videre proces
Når Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt indstillingen, oversendes høringssvaret til Økonomiudvalget.
Borgerrepræsentationen forventes at få forelagt det endelige forslag til helhedsplan i efteråret 2021, efter behandling i Økonomiudvalget. Helhedsplanen for Bystævneparken vil derefter danne grundlag for udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg.
Katja Kayser
/Per Christensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt. Et flertal i udvalget ønskede, at høringssvaret blev præciseret således, at det fremgår at parkeringsnormen bør være så lav som mulig, da parkeringspladserne ikke i særligt stort omfang anvendes af beboerne. Etablering af parkeringspladser må ikke påvirke kvaliteten af plejehjemmene, fx når parkeringspladserne bygges under terræn, hvilket er stærkt fordyrende for det samlede byggeprojektet.
Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget, der blev vedtaget med følgende stemmeafgivelse:
For: A, B, F, Ø (6)
Imod: Venstre (1)
Undlod: Ingen