Mødedato: 22.06.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Opfølgning på BRUS - Visitation

Ved møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget d. 22. april 2021 blev BRUS 2020 drøftet. Udvalget ønskede i den forbindelse yderligere information om, hvordan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ifm. visitation arbejder med at sikre en tydelig information til borgere og pårørende, samt hvilke sager der afsluttes med et afgørelsesbrev.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering vedr. ’opfølgning på BRUS – Visitation’ til efterretning

Problemstilling

Af BRUS 2020 fremgår det, at 53% af borgerne har modtaget et afgørelsesbrev, hertil fremgår det, at 58% af borgerne ved, hvad de skal gøre, hvis de vil klage over visitationens vurdering af og afgørelse om, hvilken støtte de kan få.

Løsning

Når en borger ansøger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om støtte, vil visitator kontakte borger med henblik på at aftale besøg i borgers hjem. Ved besøget vil visitator spørge nærmere ind til borgerens behov, og de vil sammen drøfte hvilke muligheder for støtte, der bedst kan understøtte borgers behov. Hvis alle oplysninger er til stede, vil visitator under besøget aftale med borger, hvilken støtte borgeren efterfølgende vil modtage. Hvis borger ønsker det, kan pårørende deltage i visitationsbesøget. På baggrund af visitationsbesøget udformer visitator i de fleste tilfælde et afgørelsesbrev. Afgørelsesbrevet sendes til borger. Eventuelle pårørende modtager kun afgørelsesbrevet i de tilfælde, hvor pårørende er enten partsrepræsentant eller værge for borger.

Afgørelsesbrev

Det fremgår af serviceloven, at ansøger skal have en skriftlig afgørelse i forbindelse med ansøgning om støtte efter §§83-99, som bl.a. omfatter hjemmepleje, madservice og genoptræning. Det fremgår dog, at kommunen kan undlade at fremsende en ny skriftlig afgørelse til borger, når der sker mindre, begunstigende justeringer af hjælpen, og borger således modtager mere hjælp end det, der oprindeligt er blevet bevilget. Krav om skriftlig afgørelse er hertil ikke gældende ved ansøgning om hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning (Servicelovens §§ 112, 113 og 116). Her er der kun krav om en skriftlig afgørelse, hvis afgørelsen ikke imødekommer borgers ansøgning.

Praksis i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er derfor, at der ikke sendes skriftlig afgørelse, når der sker mindre, begunstigende justeringer af borgers eksisterende hjælp, samt når borgers ansøgning om hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning imødekommes.

Fokus på gode afgørelsesbreve

Forvaltningen arbejder løbende på at forbedre afgørelsesbrevene til borgere. I dette arbejde er fokus at sikre tydelig og imødekommende kommunikation, selv om indholdet kan være juridisk komplekst og dermed - for nogle - svært tilgængeligt.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har løbende dialog med Ældrerådet om udviklingen af sundheds- og omsorgsområdet generelt, herunder drøftelser af hvordan der bedst kommunikeres med byens ældre borgere.

Forvaltningen arbejder systematisk med at målrette og forenkle den skriftlige kommunikation til borgerne. Således er alle afgørelsesbreve, der udsendes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, bygget op om en fast brevskabelon. Brevskabelonen støtter visitatorerne i at skrive gode og velformulerede afgørelser.

Brevskabelonen er bygget op omkring følgende elementer:

  • En overskrift som tydeligt og præcist angiver brevets emne
  • Det væsentligste budskab skal stå først, og derfor vil afgørelsesbrevene altid blive indledt med en tydelig angivelse af, om bevillingen er imødekommet eller afvist efterfulgt af en forklaring
  • Korte og enkle sætninger som gør sproget aktivt, forståeligt og overskueligt
  • Tydelig handlingsanvisning, så borgerne ved, hvad der kommer til at ske
  • Afsender- og kontaktoplysninger fremgår tydeligt, så borger ikke er i tvivl om, hvem de kan kontakte, hvis der er behov for yderligere.

Herudover har forvaltningen en målsætning om, at brevene ikke må være for lange, hvorfor selve afgørelsen i udgangspunktet max må fylde 1-2 sider. Foruden selve afgørelsen, medsendes der altid et bilag som indeholder klagevejledning, lovstof samt anden information i tilknytning til afgørelsen.

Udformningen af den enkelte afgørelsesskabelon sker i et samarbejde mellem forvaltningens faglige centre, juridiske afdeling og kommunikationsafdeling.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil fortsat arbejde på at sikre, at borgere og pårørende oplever sig inddraget og godt informeret i forbindelse med ansøgning om støtte.

Katja Kayser

/Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top