Mødedato: 22.06.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Orientering om Beretning om magtanvendelse 2019 og 2020

Se alle bilag
Beretning om magtanvendelse efter servicelovens bestemmelser for hhv. 2019 og 2020 forelægges hermed til orientering Sundheds- og Omsorgsudvalget, herunder belysning af de tiltag der er foretaget på magtanvendelsesområdet de seneste 2 år. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager beretning for 2019 og 2020 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelse til efterretning, jf. bilag 1 og 2.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hvert år en beretning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelse, der dels giver en status baseret på årets modtagne indberetninger på magtanvendelsesområdet, dels beskriver eventuelle tiltag på området. Imidlertid har det først nu været muligt at orientere Sundheds- og Omsorgsudvalget om beretningerne for 2019 og 2020, hvorfor de forelægges samlet for udvalget.

Beretningerne om magtanvendelse forelægges mhp. at udvalget kan følge området.  Beretning 2019 redegør desuden for den nationale beslutning om at opdatere magtanvendelsesreglerne, mens Beretning 2020 beskriver de ændringer i magtanvendelsesreglerne, der blev gennemført i forbindelse med opdateringen af serviceloven i årsskiftet 2019-2020. 

Løsning

Det er i Lov om social service  fastsat, at kommunen har en særlig omsorgspligt overfor borgere, som har en betydelig og varig nedsat psykiske funktionsevne, f.eks. demens eller andre varige hjernelidelser.

Omsorgspligten betyder, at plejepersonalet som allersidste løsning kan have pligt til at handle ved brug af lovfastsat magtanvendelse, såfremt borgeren på grund af sin varige nedsatte psykiske funktionsevne, ikke kan overskue konsekvenserne af sin adfærd, og derved bringer sig selv eller andre i fare.

Førend magtindgreb efter servicelovens bestemmelser kan tages i brug, skal alle relevante socialpædagogiske tiltag være forsøgt, med henblik på at få borgeren til at medvirke ad frivillighedens vej. De socialpædagogiske tiltag der oftest benyttes, er guidning, afledning og mimik. Kendskab til borgerens (tidligere)liv og vaner er også et vigtigt led i den socialpædagogiske indsats med henblik på at undgå brug af magt.

Det er vigtigt, at personalet kender til rammerne for magtanvendelse, dels af hensyn til den konkrete omsorg og pleje af borgerne, dels for at understøtte synligheden og tilliden til forvaltningen. For at sikre læring og vedligeholde det lokale vidensniveau fortsætter den løbende undervisning af personalet i de enkelte enheder. Undervisningen varetages bl.a. af forvaltningens egne demensfaglige rådgivere samt af Juridisk Afdeling. Det kan i den forbindelse oplyses, at personalet selv er meget interesseret i løbende at blive opdateret og lære om magtanvendelsesområdet, fordi reglerne er med til at understøtte plejen af borgerne og skabe rum for, at de som medarbejdere med den daglige kontakt til borgerne kan yde den nødvendige hjælp og omsorg.

Indberetninger fordelt på de enkelte magtindgreb

I tabellen fremgår det samlede antal indberetninger for perioden 2018 til 2020 fordelt på de enkelte indgrebstyper. Tallene fra 2018 er taget med til sammenligning. Da § 136d blev indført i forbindelse med opdateringen af magtanvendelsesreglerne ved årsskiftet 2019/2020 er der i sagens natur ikke registeret magtanvendelser efter § 136d i henholdsvis 2019 eller 2018

Tabel 1: Registrerede magtanvendelser for 2018-2020

 

Akut indgriben

Hygiejne

Fastholdelse

Sele

Føre væk

Velfærds-teknologi

I alt

Område Nord

2020

10

362

10

2

22

1

407

2019

55

307

8

6

-

24

400

2018

120

458

5

17

-

79

679

Område Syd

2020

4

63

1

14

5

-

87

2019

33

593

16

15

-

22

679

2018

94

84

16

26

-

48

268

Tabel 2: Flytning uden samtykke

2020

2019

2018

44

 

62

36

Indberetninger og ansøgninger 2019

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i 2019 modtaget og behandlet samlet  1141 ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse. Af de modtagne indberetninger var 3 i strid med reglerne om brug af magt.

Fordelingen af registrerede antal magtanvendelser i 2019 fremgår af tabel 1, hvori også antallet af registrerede magtanvendelser for henholdsvis 2018 og 2020 fremgår. Antallet af registrerede magtanvendelser er steget gennem de seneste år.

Der kan være flere årsager til stigningen i indberetningerne om magtanvendelse og stigningen kan derfor ikke udelukkende ses som udtryk for at der foretages flere magtindgreb. Stigningen i antallet af magtindgreb kan være udtryk for, at personalet på en enhed på baggrund af undervisning og vejledning i højere grad har kendskab til rammerne for magtanvendelse, og at de relevante situationer derfor indberettes som den magtudøvelse, indgrebet efter servicelovens bestemmelser reelt er. En stigning af magtanvendelser kan også skyldes konkrete situationer relateret til borgere, hvor der i en kortere eller længere periode har været nødvendigt at anvende magt.

For 2 af indgrebenes vedkommende var de i strid med reglerne for magtanvendelse, da der blev låst ind til 2 plejeboliger, uden at der samtidig var mindst en ulåst dør som borgerne havde mulighed for at komme ud af. Det sidste magtindgreb var ulovligt, da personalet havde taget hensyn til de pårørendes ønsker og ikke til borgerens egne ønsker for pleje og omsorg.

Der var i 2019 ingen klager vedrørende Sundheds- og Omsorgsforvaltningens brug af magtanvendelse.

Indberetninger og ansøgninger 2020

I 2020 modtog Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i alt 538 indberetninger og ansøgninger om brug af magt.

Fsv. tallene for 2020 har Corona-pandemien midlertidigt ændret på de generelle forudsætninger for udførelsen af plejen i enhederne samt i øvrigt ændret markant på borgernes dagligdag på plejehjemmene. Dette har bl.a. omfattet besøgsrestriktioner, mindre bevægelse af personale på tværs af afdelingerne af hensyn til smitterisiko, og samtidig har borgerne under pandemien haft begrænsede muligheder for at deltager i diverse aktiviteter ude som inde.

Med baggrund i ovenstående præmisser er det forvaltningens vurdering, at nogle af borgerne med væsentlige varige og fremadskridende psykiske funktionsnedsættelser under pandemien kan have oplevet mere ro og tryghed i hverdagen, fordi der i mindre grad har været elementer og situationer, som kognitivt ikke er forenelige med de skånebehov, deres nedsatte funktionsevner tilsiger. Dette kan eventuelt have haft den effekt, at borgerne i højere grad har kunne acceptere og medvirke til personalets tilbud om hjælp, pleje og omsorg, hvilket kan have bidraget til nedgangen i det samlede antal magtanvendelser i 2020.

Udvalgte opmærksomhedspunkter i det registrerede antal magtanvendelser i 2020

Derudover skal det bemærkes, at særligt antallet af magtanvendelser vedrørende hygiejne i Område Syd i 2020 er faldet væsentligt fra det høje antal magtanvendelser, der blev registeret i 2019. Årsagen vurderes her at være, at der i 2019 var enkelte borgere i Område Syd, der havde et ganske omfattende plejebehov, og at disse borgere gik bort omkring årsskiftet 2019/2020.

Endelig vurderes det at være en faktor, at Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile er trådt i kraft. Skift af katetre, større sårbehandlinger samt tandlægebehandlinger, skal nu i stedet indberettes til Sundhedsdatastyrelsen og ikke som tidligere til Juridisk Afdeling og det er Tvangsbehandlingsnævnet, der fremadrettet skal behandle klager over indgreb efter loven. Dette resortskift kan umiddelbart læses på nedgangen af magtindgreb, som registreres inden for ”akut indgriben”. Ændringen i registreringspraksis har ikke i sig selv indvirkning på om borgerne oplever færre magtanvendelser på området.

Endeligt betragtes velfærdsteknologi efter opdateringen af magtanvendelsesreglerne ikke længere som magtanvendelse men som et hjælpemiddel, med mindre enten beboer og/eller værge ikke har samtykket i bevillingen og brugen heraf, fordi teknologien alene benyttes i de situationer hvor borgers kognitive funktionstab sætter borgeren i risiko for at komme til skade. Dette kan eksempelvis belyses ved brug af en sengemåtte der sender et signal til personalet om, at en faldtruet borger er stået op således, at personalet hurtigt kan henvende sig til borger og sørger for at vedkommende kommer sikkert ud på badeværelset. At der ikke er angivet et tal under velfærdsteknologi for 2020 i område Syd, er derfor alene en konstatering af, at der ikke er borgere, pårørende eller værger i området, som har modsat sig brugen af velfærdsteknologi i årets løb.  

Ud af de samlede 538 indberettede magtanvendelser i 2020 blev 5 vurderet som værende ulovlige.

4 blev vurderet ulovlige, da det på tidspunktet for magtindgrebene ikke var endeligt udelukket, at personalet ved hjælp af yderligere socialpædagogiske tiltag kunne have fået borgeren til at medvirke frivilligt. Et enkelt indgreb blev kendt ulovligt, da indgrebet henhørte under lov om somatisk behandling af varigt inhabile borgere, som er den lov der regulerer den magt (tvang) der under nærmere fastsatte betingelser kan udøves i forbindelse med sundhedsfaglig behandling, eksempelvis katerskift og tandbehandling.

Der har for 2020 ikke været klager vedrørende Sundheds- og Omsorgsforvaltningens brug af magtanvendelse.

Høring i Københavns Ældreråd

Beretningerne for hhv. 2019 og 2020 har været i høring i Københavns Ældreråd. Høringssvarene er vedlagt i bilag 3 og 4.

Ældrerådet har til beretningen for 2019 opfordret til, at årsagerne til udviklingen i magtindgreb – både i forhold til en eventuel stigning eller fald – bliver undersøgt nærmere år til år. Der opfordres også til at det undersøges, hvorfor der er sket et fald i brugen af GPS.

Ældrerådet har derudover et ønske om, at fordelingen af indberetninger fremover tager udgangspunkt i den tidligere bydels-opdeling med i alt fem områder fremfor den nuværende opdeling i henholdsvis Nord og Syd.

 For beretningen for 2020 har Ældrerådet i høringssvaret opfordret til, at man i højere grad benytter fast personale i de enkelte afdelinger på plejehjemmene, idet erfaringen er, at det bl.a. fører til mindre brug af magtanvendelser. Derudover opfordrer rådet til fortsat opmærksomhed på magtanvendelsesreglerne og indberetningspligten, således at forvaltningens medarbejdere er bekendt med dem.

Forvaltningen kan oplyse, at for så vidt angår en undersøgelse af udviklingen i brugen af magtanvendelser er det netop hensigten med den årlige magtberetning. I beretningen afdækkes og beskrives eventuelle årsager til stigning eller fald i de udførte magtanvendelser.

Vedrørende GPS er der redegjort for faldet i brugen af GPS i magteberetningen 2020.

For så vidt angår Ældrerådets ønske om optælling af indberetninger i forhold til den tidligere by-opdeling (på 5 områder) er dette ikke muligt efter implementeringen af den nye organisering, som tager udgangspunkt i områderne Nord og Syd.

Vedrørende Ældrerådets opfordring til, at enhederne i højere grad fremadrettet benytter fast personale er forvaltningen enig i, at fast personale bør være det fortrukne valg, men sygdom, ferieafvikling m.m. kan nødvendiggøre brugen af vikarer eller midlertidige ansættelser.

For så vidt angår rådets opfordring til, at der fortsat er opmærksomhed på at forvaltningens medarbejdere har kendskab til reglerne for magtanvendelse og pligten til at indberette brug af magt, har forvaltningen kontinuerligt fokus på at vejlede og undervise enhederne i reglerne, herunder pligten til at indberette den udførte magtanvendelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget har bemærkninger til Beretning om magtanvendelse 2019 og 2020, vil det indgå i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens videre arbejde på magtanvendelsesområdet.

Sundheds- og Omsorgsudvalget forventes at få Beretning 2021 forelagt i 1. kvartal 2022.

Katja Kayser

                             /Helle Hartmann Madsen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top