Mødedato: 22.06.2006, kl. 16:00

Byggeprogram for Bispebjerghjemmet

Se alle bilag

Byggeprogram for Bispebjerghjemmet

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 22. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Byggeprogram for Bispebjerghjemmet

 

SOU 223/2006  J.nr. 7/2006

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at vedlagte byggeprogram for Bispebjerghjemmet danner grundlag for det videre projekteringsarbejde.

 

 

 

 

RESUME

Siden Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning den 30. marts 2006 om ombygning af Bispebjerghjemmet har bygherren og dennes rådgivere i samarbejde med personale og repræsentanter for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejdet med en programmering af byggeriet.

 

Det er et enigt byggeudvalg, der står bag anbefalingen af vedlagte forslag, der indebærer en mindre påbygning.

 

Der indrettes efter forslaget 96 2-rums boliger med tilhørende fælles boligareal og servicearealer. Fælles boligarealer placeres centralt i hver bogruppe, der tæller 16 boligenheder pr. etage. I konsekvens heraf flyttes hovedindgangen til bebyggelsens østfacade, hvor foyer, reception og kontorfaciliteter placeres ved det høje kælderparti.

 

Hovedtidsplanen er udarbejdet med henblik på at optimere bygherrens muligheder i den nuværende markedssituation. Tidlig inddragelse af entreprenør og leverandører i forløbet er derfor forudsat.

 

Byggestart er som udgangspunkt sat til medio april 2007 og med en udførelsestid på ca. 20 måneder. Tidsplanen er dog åben for nærmere forhandling med entreprenøren af hensyn til prisdannelsen og de markedsbetingede leveranceforhold.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På mødet den 30. marts 2006 tiltrådte Sundheds- og Omsorgsudvalget forvaltningens forslag om at påbegynde forberedelse af ombygning af plejehjemmet Bispebjerghjemmet, Tagensvej 186 (SOU 89/2006 J.nr. 7/2006). Lukningstidspunktet blev fastsat til udgangen af december 2006.

 

Processen

Siden Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning har bygherren og dennes rådgivere, ledere og medarbejdere fra Bispebjerghjemmet, samt repræsentanter for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejdet med byggeprogrammet. Det er et enigt byggeudvalg, der anbefaler, at der arbejdes videre med det projekt, der er skitseret i vedlagte programoplæg.

 

Byggeprogramoplægget

Bispebjerghjemmet er opført i 1970 og omfatter 2 parallelle boligfløje på hver 3 etager samt kælderetage. Alle lejligheder er i dag struktureret omkring en midterkorridor. Boligfløjene er bundet sammen i stue og kælderetagen af en forbindelsesbygning. I mellembygningen i stueetagen er der placeret en café. Et produktionskøkken er placeret i kælderen under cafeen.

 

Arbejdsgruppen og byggeudvalget har navnlig arbejdet ud fra de 17 principper, som Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog den 15. september 2005 (SOU 264/2005 J nr.15/2004) og den statslige indretningsvejledning vedr. ældreboliger for fysisk plejekrævende. Derudover har det været vigtigt:

 

·        at eksisterende produktionskøkken og dagtilbud mv. bevares, som fremhævet af det lokale ældreråd, bestyrelse, bruger/pårørenderåd m.fl. i høringssvarene fra udvalgsbehandlingen den 30. marts 2006,

·        at gangarealer begrænses mest muligt og at gangafstande reduceres til et minimum,

·        at fremme et godt samspil mellem ude- og indearealer, således at de kan danne grundlaget for et indholdsrigt og levende miljø. Således ønskes fællesfunktionerne primært placeret mod fælles udvendige arealer for herved at give liv og aktivitet til de udvendige arealer.

 

Der vil blive projekteret iht. Københavns Kommunens retningslinier for miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri, "Miljø i byggeri og anlæg". Rådgivergruppen udarbejder i den forbindelse en handlingsplan for den miljørigtige projektering.

 

Bygningsreglementets nye energibestemmelser vil få omfattende betydning for udformning af bygningernes nye klimaskærm m.h.t. vinduesarealer, valg af vinduer, isoleringstykkelser m.m. Ligeledes skal alle installationer vælges og udformes optimalt for minimering af energiforbruget.

 

Det foreliggende programudkast indebærer en mindre påbygning. Spørgsmålet herom har tidligere været drøftet med Plan & Arkitektur i Teknik og Miljøforvaltningen, der var positivt indstillet på det overordnede plan og tilkendegav, at påbygningen ikke forudsætter udarbejdelse af lokalplan. En mere konkret stillingtagen til de nu forelagte dispositionsskitser afventes.

 

Optimeringen af boligenhedernes placering i stueetagen indebærer desuden, at der etableres en ny hovedindgang og foyer ud til det høje kælderparti på bygningskompleksets østvendte facade, hvor reception med sekretariat og lederkontor også samles.

 

Boligen

Der indrettes efter forslaget 2 x 3 bogrupper à 16 boliger, svarende til én bogruppe pr. etage.

 

Fælles boligarealer skal placeres og organiseres centralt i bogruppen, således at der opnås så lidt gennemgangstrafik som muligt samt på en sådan måde, at gangafstande minimeres mest muligt.

 

Det fælles spise/opholdsrum skal kunne rumme alle afsnittets beboere med tilhørende op til 5 ansatte. Køkkenet skal sammen med opholds- og spisearealer fungere som et samlet alrum.

 

Fælles boligarealer skal være åbne og lyse arealer, der skal tilstræbes placeret med mulighed for lysindfald fra 2 facader. Fællesarealer skal have udgang til terrasse/altan.

 

Den enkelte boligs bruttoetageareal skal være på maximalt 65-70 m2, hvoraf der skal afgives areal til fælles adgangsarealer og fælles opholdsareal.

 

Boligerne indrettes som 2-rums boliger med en opholdsstue på minimum 18 m2.

 

I stuen opsættes kitchenette med køleskab, køkkenvask og mulighed for tilslutning af kogeplade, kaffemaskine el.lign.

 

Der skal udføres fransk altan i stue.

 

Tidsplan

Hovedtidsplanen er udarbejdet med henblik på at optimere bygherrens muligheder i den nuværende markedssituation. Byggebranchen er præget af stor efterspørgsel på udførelsesmæssige ressourcer og materialeleverancer, med høje priser og lange leveringstider til følge.

 

De bedste muligheder for at optimere bygherres vilkår opnås ved at tilstræbe tidlige aftaler og samarbejde med entreprenører og leverandører.

 

Der foretages ti dligt udbud i hovedentreprise på basis af skema A, hvorefter der indgås en betinget kontrakt med entreprenøren. Hovedentreprenøren indgår således i detailprojekteringen i et partneringlignende samarbejde frem til skema B.

 

Hovedentreprenørens kalkulationer ligger til grund for udarbejdelse og fremsendelse af skema B. Når skema-B godkendelse foreligger, indgås endelig og bindende fastprisaftale med entreprenøren.

 

Byggestart er som udgangspunkt sat til medio april 2007. Udførelsesperioden er sat til 20 måneder.

 

Den anførte byggeperiode (for begge fløje) er ønskelig, men ikke nødvendigvis et krav. Der arbejdes med en åben tidsplan i forhold til entreprenøren, naturligvis under hensyntagen til pris- og kvalitetsmæssig optimering.

 

MILJØVURDERING

Sagen er omfattet af positivlisten, men sagen vil først blive miljøvurderet i forbindelse med selve støttesagsindstillingen.

 

ØKONOMI

Afventer projektforslag i forbindelse med Skema A.

 

HØRING

Byggeprogramoplægget er på et møde præsenteret for det lokale Ældreråd, der er positivt  indstillet.

 

BILAG

Bispebjerghjemmet, byggeprogram juni 2006

 

 

Lene Sillasen                                                               

                                                                 /Lars Bo Bülow

 


 


Til top