Mødedato: 21.09.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Årsberetning for magtanvendelse 2022

Se alle bilag

Resumé

Beretning om magtanvendelse efter servicelovens bestemmelser for 2022 forelægges til udvalgets efterretning.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager årsberetning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret for 2022 til efterretning, jf. bilag 2.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hvert år en beretning om magtanvendelser på forvaltningens enheder. Beretningen omfatter også flytning til plejebolig uden borgers samtykke. Formålet er dels at give en status på området og dels for, at udvalget kan følge udviklingen på området.

Løsning

Det er i serviceloven fastsat, at kommunen har en særlig omsorgspligt over for borgere, som har en betydelig og varig nedsat psykisk funktionsevne, f.eks. demens eller andre varige hjerneskader, for at sikre borgernes omsorg, værdighed og tryghed.

Omsorgspligten betyder, at det kan blive nødvendigt for plejepersonalet som allersidste løsning at handle ved brug af magtanvendelse, såfremt borgeren på grund af sin varigt nedsatte psykiske funktionsevne ikke længere er i stand til at medvirke til den nødvendige pleje og omsorg, eller ved sin adfærd bringer sig selv eller andre i fare.

Førend magtindgreb kan udøves, skal alle relevante sundhedsfaglige og socialpædagogiske tiltag være iagttaget med henblik på at opnå borgerens frivillige medvirken til personalets nødvendige omsorg og pleje. De socialpædagogiske tiltag som oftest benyttes, er guidning, afledning og mimik. Kendskab til borgerens (tidligere) liv og vaner er derudover et meget vigtigt led i den socialpædagogiske indsats med henblik på at undgå brug af magt.

Manglende iagttagelse af alle relevante socialpædagogiske indsatser vil som altovervejende hovedregel medføre, at magtanvendelsen falder uden for rammerne for lovlige magtanvendelser.

Magtanvendelse efter servicelovens bestemmelser vil eksempelvis kunne forekomme i situationer, hvor en borger ikke ønsker at medvirke til et sundhedsfagligt nødvendigt bleskift, eller for at forhindre at en borger ødelægger indbo eller slår ud efter en anden borger.

De principper, som personalet skal iagttage forud for og under en magtanvendelse, er proportionalitets- og mindsteindgrebsprincippet samt princippet om skånsomhed. Det betyder, at al magtanvendelse skal stå i rimeligt forhold til, hvad der ønskes opnået, og at man i situationen skal anvende det indgreb, der for borgeren er det mest skånsomme.

Typer af magtanvendelse

Indberetning af magtanvendelse finder sted i følgende kategorier:

  • Afværgehjælp: forhindrer skade på indbo/værdigenstande (§ 124c)
  • Fastholdelse mv.: forhindrer skade på borger eller andre (§124d)
  • Anvendelse af stofseler: benyttes i kørestole for at forhindre fald (§128)
  • Tryghedsskabende velfærdsteknologi: f.eks. GPS, døralarm, trædemåtte (§128d)
  • Låsning og sikring af ydre døre og vinduer: for at afværge, at borger går ud og forårsager skade på sig selv eller andre (§128c)
  • Kortvarig fastholdelse i hygiejnesituationer (handicappede § 136a): f.eks. skift af ble og tandbørstning
  • Kortvarig fastholdelse i hygiejnesituationer (demens § 136c): f.eks. ved skift af ble og negleklipning
  • Fastholdelse ved meget grænseoverskridende eller konfliktskabende adfærd (§136d): f.eks. hvor borger nægter at gå ud af anden borgers bolig, eller hvor borger går ud af egen bolig uden tøj på.

Langt de fleste indberetninger om magt vedrører hygiejnesituationer, hvor det i den konkrete situation er blevet vurderet sundhedsfagligt nødvendigt at skride ind, f.eks. ved skift af ble.

Årets tal
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen registrerede i 2022 i alt 376 indberetninger om anvendelse af magt. I 2021 var det samlede antal indberetninger på 180 og i 2020 på 494 indberetninger. Til sammenligning var der 1079 indberetninger om magt i 2019.

Dette skal ses i lyset af, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i alt har ca. 3200 boliger, hvor der kan opholde sig borgere med en fremadskreden kognitiv funktionsnedsættelse, så som demens, og hvor det må formodes, at det kan være nødvendigt med anvendelse af magt

Som det kan ses af tabellen nedenfor, er tallene i 2022 steget fra 2021.

De årlige tal for magtanvendelse påvirkes bl.a. af den beboersammensætning, der aktuelt er på de enkelte enheder og i hjemmeplejen. Fremadskredne funktionsnedsættelser, såsom udtalte spamser og kramper, vil som oftest kræve, at personalet må fastholde en borger medens den helt igennem nødvendige personlige hygiejne varetages. Forvaltningen kan oplyse, at tallene for Område Syd for så vidt angår magtanvendelse efter § 136c i hygiejnesituationer netop skyldes to borgere, hvor det har været nødvendigt at anvende magt for at sikre den nødvendige hygiejne.

Ud af de samlede 376 indberettede magtanvendelser i 2022 har forvaltningen vurderet, at 6 magtanvendelser ikke været i overensstemmelse med principperne for brug af magt i serviceloven.

De 6 indberetninger som ikke har fulgt principperne i servicelovens kap. 24 er beskrevet i bilag 2.

Tabel 1 – Oversigt over indberetninger i 2022

 

 

Område Syd

 

Område Nord

 

 

 

2022

 

2021

 

2020

 

2022

 

2021

 

2020

 

Hygiejne § 136c (demens)

 

154

 

52

 

63

 

42

 

25

 

362

 

Hygiejne § 136a (Handicap)

 

120

 

47

 

-

 

4

 

4

 

-

 

Fastholdelse § 136d (Grænseoverskridende adfærd)

 

3

 

2

 

5

 

1

 

1

 

22

 

Fastholdelse § 124d

(Til fare)

 

15

 

12

 

1

 

3

 

3

 

10

 

Sele § 128

 

17

 

15

 

14

 

7

 

13

 

2

 

Velfærdsteknologi § 128b

 

4

 

-

 

-

 

-

 

3

 

1

 

Særlige døråbnere § 125

 

1

 

-

 

-

 

2

 

-

 

-

 

Sikring af vinduer § 128c

 

1

 

-

 

-

 

1

 

1

 

-

 

Nødret

 

-

 

1

 

4

 

1

 

1

 

10

 

I alt

 

315

 

129

 

87

 

61

 

51

 

 

407

Høring i Københavns Ældreråd
Juridisk afdeling har ved møde den 29. juni 2023 forelagt beretningerne for 2022 for Ældrerådet. Høringssvaret er vedlagt som bilag 3.

Ældrerådet har til beretningen for 2022 indledningsvist bemærket, at rådet sætter stor pris på, at det er et område, der arbejdes grundigt med i forvaltningen.

Rådet finder det også godt, at forvaltningen fortsat arbejder på at skærpe opmærksomheden på balancen mellem omsorgspligt og omsorgssvigt, hvor der er mange forskellige hensyn, som det kan være komplekst at navigere i.

Det er ligeledes godt, at de demensfaglige rådgivere har en opmærksomhed på at sparre og dele viden på tværs af enhederne

Rådet finder det positivt, at alle medarbejdere og ledere inden længe bliver tilbudt e-læringsmoduler omhandlende magtanvendelse og rådet vil i den forbindelse opfordre til – i lyset af de aktuelle rekrutteringsudfordringer – at også vikarer og afløsere mv. introduceres for magtanvendelsesområdet via e-læringsmodulerne.

Afslutningsvis er det rådets opfattelse, at det er en ledelsesmæssig opgave at sikre, at alle medarbejdere forstår, hvorfor det er vigtigt at indberette eventuelle magtanvendelser, og er motiverede herfor. Forvaltningen skal i den forbindelse derfor også roses for at sørge for, at arbejdsgangen for indberetning fremadrettet bliver simplere og mindre tidskrævende for enhederne.

Forvaltningen kan til rådets Høringssvar oplyse, at også fast tilknyttede vikarer og afløsere skal gennemgå e-læringsmodulerne for magtanvendelse – ligesom e-læringsmodulerne vil blive obligatoriske for alle ledere og medarbejdere ude på de enkelte enheder og i hjemmeplejen.

Forvaltningen kan også oplyse, at der i forvaltningen kontinuerligt er fokus på at vejlede og undervise i reglerne om magtanvendelse og den heri liggende balance mellem omsorgspligt og omsorgssvigt.

Det er forvaltningens forventning, at undervisning sammenholdt med e-læringsmodulerne og den fremadrettede noget enklere arbejdsgang vil bidrage til en større fokus på magtanvendelsesområdet og den heriliggende pligt til at indberette magtanvendelser.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget har bemærkninger til Beretning om magtanvendelse 2022, vil det indgå i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens videre arbejde på magtanvendelsesområdet.

Per Bennetsen

/Lars Mathiesen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top